Pasiskirstė žaidimų zonas

Ne paslaptis, jog žaidimai yra labai svarbūs vaikų raidai, jie skiepija naujus įgūdžius, moko konkuruoti, kontroliuoti pyktį ir tobulina motorinius įgūdžius, padeda lavinti atmintį, dėmesį ir kalbą. Be to, padeda plėtoti socialinius ryšius tarp vaikų ir suaugusiųjų. Todėl, pasak žinomos moters, mažosios atžalos ugdymu jų šeimoje rūpinasi abu tėveliai ir tam renkasi skirtingas žaidimų formas: Karolina atsakinga už kūrybinius žaidimus, o jos vyras Arnas už aktyvų laiką su dukra.

„Arnas su Lukrecija keliauja į baseiną, daro improvizuotą mankštą, važinėja dviračiu, žaidžia ir dūksta lauke. Mes su dukrele daugiau dėmesio ir laiko skiriame kūrybinei veiklai: lipdome, statome, piešiame, gaminame. Manau, kad tokia veikla – puikus būdas lavinti vaikučio vaizduotę. Mums žaidžiant plastilino gabalėlis virsta katinėliu ar tortu, o „LEGO“ kaladėlės nameliu įsivaizduojamiems draugams. Kiek sudėtingiau su piešimu – jaunoji dailininkė išmargina ne tik popieriaus lapą, bet ir visus paviršius namuose“, – šypsosi K. Liukaitytė.

Nors dažnas vaikas nuo pat ankstyvos vaikystės suranda sau mieliausią ir mėgstamiausią žaislą, kurį nešasi kartu, kad ir kur beeitų, pasak žinomos moters, Lukrecija kol kas nėra prisirišusi prie vieno konkretaus žaisliuko: „Žaislais pas mus namuose, kaip, matyt, ir pas daugelį kitų, neretai virsta visai kitos paskirties daiktai, pavyzdžiui, indai, šaukštai, mano kosmetikos krepšelio turinys, tačiau dukrytė mielai renkasi ir su dideliu džiaugsmu dėlioja „LEGO“ bokštą ar lipdo iš plastilino.“

Be žaislų – nė žingsnio

Vaikų psichologai nuolat pabrėžia, jog mokymasis, kuris tampa natūralia veikla šeimos kasdieniniame gyvenime, yra itin naudingas ir vertingas vaikui. Įgūdžiai, kuriuos vaikai išmoksta ankstyvoje vaikystėje, padeda pagrindą vaiko mokymuisi ateityje ir jo sėkmei.

„Žaislai – geriausia mus supančio pasaulio imitacija, – įsitikinusi ir Karolina, todėl, kad ir ko mokytų savąją atžalą, tam ji pasitelkia žaislus ar įvairius žaidimus. – Žaisluose paslėpta viskas: spalvos, skaičiai, raidės, formos, gyvi ir negyvi daiktai, įvairūs buitiniai darbai. Lukrecija jau neblogai pažįsta gyvūnėlius – visiems savo kalba yra sugalvojusi pavadinimus. Manau, kad ši pažintis mums buvo paprastesnė ir lengvesnė, nes rinkome „LEGO“ zoologijos sodo gyvūnėlius ir mūsų namuose atsiradus vis kitam gyvūnėliui stengiausi dukrą išmokyti ne tik jo pavadinimo, bet ir papasakodavau apie jį paprastus, tačiau vaikui labai įdomius, naujus dalykus.“

Šiuo metu Lukrecija žaislų pagalba mokosi skaičiuoti, susipažįsta su maisto produktais ir gaminiais. Galbūt todėl, gavusi keletą skirtingų „LEGO“ „DUPLO“ rinkinių, mergytė ilgiausiai užtruko ir labiausiai susižavėjo pikniko rinkiniu.

„Maisto gamyba – Lukrecijos prioritetas, todėl ir virtuvėje mėgstame suktis abi. Lukrecijai labai patinka tėčiui gaminti vakarienę. Tuomet mūsų mažoji labai laiminga – jaučiasi naudinga ir didžiuojasi savimi. Tai, ką jį išmoko žaisdama, stengiasi perkelti į tikrą virtuvę,“ – apie pagalbininkę pasakoja Karolina.

Žaisdama su „LEGO“ „DUPLO“ pikniko rinkinio kaladėlėmis mažoji Lukrecija mokosi ne tik pažinti produktus, bet ir iš kaladėlių „gamindama“ įvairius patiekalus ugdo strateginį mąstymą, mokosi rasti sprendimus.

Vaikai – mūsų veidrodis

Kaip ir įprasta, mamos savo patirtį perduoda savo vaikams. Karolina taip pat jau nuo mažų dienų stengiasi dukrai įskiepyti ir išmokyti visko, ką moka pati.

„Pati užaugau su „LEGO“ kaladėlėmis, kuriomis su seserimi galėdavome žaisti valandų valandas – kurdavome didžiulius miestus. Į žaidimą integruodavome ir kitus žaislus. Tą patį daryti skatinu ir savo dukrą – statome namelius jos gyvūnėliams ar mašinėlę močiutės katinui. „LEGO“ kaladėlės – puikus žaislais, paliekantis vietos kūrybai ir vaizduotei. Be to, jos labai patogios kažkur keliaujant iš namų – patinka vaikui ir puikiai telpa į rankinę,“ – atskleidžia K. Liukaitytė ir priduria, jog svarbiausia netrukdyti vaikui žaisti, jis pats turi „atrasti“ žaislą ir išmokti jį panaudoti.

Išties, kūrybiškumo ir kūrybinio mąstymo, kuris ypač svarbus žmogaus vystymuisi, vaikai išmoksta žaisdami. Šios savybės padeda rasti sprendimus, atrasti naujus dalykus ir į pasaulį pažvelgti kitu kampu. Teigiama, kad vaikai, kurių kūrybinis mąstymas buvo ugdomas ir skatinimas nuo mažų dienų, geriau suvokia, kaip panaudoti savo išradingumą, idėjas ir nesunkiai randa daug alternatyvų problemoms spręsti. Tai jiems padeda tapti stipria asmenybe.

Šiuo metu orų pranešėja dirbanti Karolina ne vienerius metus praleido baleto mokykloje, tad dukrai stengiasi perduoti ir šias žinias, kol, kaip juokauja Karolina, jos dar nepasimiršo. Lukrecijai šokio žingsnelių mokymasis – taip pat vienos smagiausių akimirkų.

„Jos puiki choreografinė atmintis, todėl šokti jai sekasi tikrai puikiai. Dukrytė jau net turi suknytę su tiulio sijonėliu ir mažus batelius, kuriais be galo didžiuojasi“, – judviejų su dukrele paslaptis atskleidžia Karolina.

Nuotr. Mažoji Lukrecija mėgsta iš „DUPLO“ kaladėlių „gaminti“ įvairius patiekalus