Tai, anot jaunosios Birštono socialdemokratės Dovilės Adamonytės, yra ženklai, kad moteris turėtų rasti daugiau laiko sau. D. Adamonytė – viena iš Lietuvos moterims skirto projekto „#RaskLaikoSau“ organizatorių, kurio pirmasis renginys balandžio viduryje Birštone sutraukė pusšimtį moterų.

Darniai laiką paskirstančių moterų daugėja

Projektu „#RaskLaikoSau“ moterys kviečiamos rasti laiko sau, geriau pažinti save bei būti savimi, gyvenime surasti išorinio ir vidinio grožio dermę, tapti laimingesnėmis. Projekto dalyvėms siūlomos nemokamos saviugdos paskaitos, kurios joms padėtų atpažinti savo tikruosius norus, širdies potroškius, gyvenimo lūkesčius bei sėkmingiau kurti savo gyvenimą. Viena tokių buvo lektorės Vilijos Malinauskaitės paskaita „Menas būti savimi – daugiau nei stilius“.

Ar viena iš projekto organizatorių, Birštono savivaldybės tarybos sekretorė D. Adamonytė nepasitiki Lietuvos moterų gebėjimu pasakyti „stop“ nenutrūkstamam darbų ir įsipareigojimų srautui?

„Manau, kad šiuolaikinės moterys yra labai visapusiškos, moka suderinti viską – laiką sau, laiką šeimai, laiką darbui. Manau, kad tokių moterų mūsų šalyje atsiranda vis daugiau“, – sakė D. Adamonytė.

Vis dėlto ji pripažįsta, kad vienos moterys skiria laiko sau, o kitos sau to neleidžia, jas kausto jų pačių vis aukščiau keliama įsipareigojimų kartelė, o kartais ir visuomenės, artimųjų tiesioginis arba netiesioginis spaudimas. Dėl to moterys nebenori klausytis giliai viduje užspausto savo vidinio balso. „Manau, kad tai labiausiai priklauso nuo pačios moters požiūrio. Jei ji neturės noro skirti laiko sau, išgirsti tai, ką sako jos kūnas, vidus – ji to laiko ir neskirs“, – įsitikinusi D. Adamonytė.

Laimingesnės, laisvesnės, kūrybingesnės

Birštonietė taip pat įžvelgia, kad laiko sau skiriančios moterys gerokai skiriasi nuo tų, kurios visa galva panirusios į darbo, šeimos rūpesčius ar, be jų, dar apsikrovusios ir visuomeninėmis pareigomis.

„Manau, kad moterys, skiriančios laiko sau, yra daug laimingesnės, laisvesnės, kūrybingesnės. Jos labiau linkusios į kontaktą su kitais žmonėmis, nėra užsidariusios savo pasaulyje, jos trokšta daugiau sužinoti, išbandyti ką nors naujo gyvenime“, – pastebi socialdemokratė.

Ji tai pat patiria, kad jos gyvenamame kurortiniame mieste moterys nevengia pasinaudoti specifinėmis Birštono galimybėmis. Šio miesto moterys, anot jos, yra labai bendruomeniškos, aktyvios, besidominčios sveika gyvensena. Kadangi savivaldybė maža, jas sutiksi visur – dauguma jų aktyviai įsilieja į įvairiausias veiklas.

Gyvenimas kurortiniame mieste, pasak D. Adamonytės, turi išties nemažai privalumų. Pirmiausia, čia grynas, švarus oras, kuris gerai veikia moters savijautą. Čia idealios sąlygos sportuoti, mėgautis įvairiomis mokamomis ir nemokamomis sveikatinimo paslaugomis. Kita vertus, daug kas Birštono moterų gyvenime panašu į kitų nedidelių šalies miestų moterų gyvenimus.

„Visos viena kitą pažįsta, žino, ko reikia, kaip gyvena jų vaikai ir anūkai. Manau, kaip ir kituose nedideliuose šalies miestuose, formuojasi tam tikri klubai – mamyčių, senelių ir kt. Taip pat manau, kad – nesvarbu, kur ji gyvena – moteris visuomet norės nueiti į koncertą, spektaklį, parodą. Viskas labai priklauso nuo pačios moters: jei ji bus užsisklendus savyje, mažame miestelyje ji jausis blogai. Tačiau jei moteris yra aktyvi, mėgstanti veiklą, bus nesvarbu, kur ji gyvena. Visur galima atrasti būdų, kaip būti laimingai“, – sakė D. Adamonytė.

Treji metai praktikuoja jogą

Ar buvo Dovilės gyvenime momentų, kai pasijuto per mažai skirianti laiko sau ir pasakėte „stop“?

„Taip tokių momentų tikrai buvo. Dažniausiai apie tai susimąstai, kai netenki artimo, mylimo žmogaus ar tiesiog suprastėja sveikata. Tada supranti, kad ką bedarytum, gyvenimas yra vienas ir juo reikia mėgautis, atrasti laiko tiems dalykams, kurie tave „veža“, domina, tave daro laimingą“, – neslepia birštonietė.

Ji taip pat prisipažįsta, kad prieš gerus metus ar pusantrų ji tikrai ne per daugiausiai skyrė laiko sau. Didžiąją mano laiko dalį užėmė darbas. Vis dėlto vieną dieną nutarė, kad reikia keistis – rasti laiko bent valandai ar dviem darbą iškeisti į sau mėgstamą veiklą.

„Jau treji metai praktikuoju jogą, metus lankau pilateso užsiėmimus. Tai leidžia man ne tik būti fiziškai stipresnei, bet ir rasti pusiausvyrą, atsipalaiduoti po darbo dienos. Laiku sau taip pat galėčiau įvardinti ir knygų skaitymą, ką labai mėgstu daryti. Tai taip pat ir gilinimasis į maisto gaminimo ar fotografavimo meno subtilybes“, – pasakojo birštonietė.

Atranda bendrystės džiaugsmą

Skirianti laiko sau moteris, anot D. Adamonytės, tobulėja dvasiškai, išvengia monotonijos, atranda bendrystės džiaugsmą. „Jei skirdamos laiko sau moterys renkasi į sporto būrelius, kitus užsiėmimus, jos bendrauja su kitomis moterimis, pasidalina savo patirtimi, tampa viena kitai reikalingos“, – pastebi mergina.

Kokie, jos manymu, ženklai signalizuoja, kad moteris nepakankamai skiria laiko sau? „Pagrindinis ženklas, manau, yra šypsenos veide nebuvimas, nepasitenkinimas viskuo, kas vyksta aplink tave. Jausmas, kad nesi graži pati sau, savęs menkinimas“, – vardija rimtus, jos manymu, netinkamo gyvenimo būdo ženklus Birštono savivaldybės tarybos sekretorė.

Ji taip įsitikinusi, kad nedidelių šalies miestų moterys dar labiau suinteresuotos eiti į renginius, kuriuos siūlo projektas „#RaskLaikoSau“, nes jos neturi tiek daug galimybių, kokias turi didžiųjų Lietuvos miestų moterys. Kita vertus, apie save, savo poreikius, polinkius ir emocijas moteris turėtų prisiminti kasdien.

Politinė reklama bus apmokėta iš LSDP rinkiminės sąskaitos

Užs. Nr. 2016-DJ-04/1