Atsako "Northway" medicinos centro šeimos gydytoja-pediatrė Regina Balčiūnienė:

Peršalimo ligomis rečiau serga užsigrūdinę, racionaliai besimaitinantys, sportuojantys, daugiau būnantys gryname ore, sugebantys išvengti nuolatinių stresų žmonės.

Šeimos gydytoja - pediatrė Regina Balčiūnienė
Kosulys, sloga, gerklės perštėjimas - pirmi peršalimo požymiai. Vyraujant rimtiems peršalimo požymiams, kai kamuoja ne tik sloga ar perštinti gerklė, bet ir pakilo kūno temperatūra, krečia drebulys, svaigsta galva – būtina kreiptis į šeimos gydytoją, nes tai gali būti rimtos ligos pradžia...

Pajutus pirmus peršalimo  simptomus (sloga, gerklės perštėjimas, kosulys), reikalingas namų režimas  - ypač atsakingai turime elgtis, jei darbas susijęs su žmonėmis. Tuo sumažinsime galimybę virusui plisti bei užkrėsti sveikus aplinkinius.

Vaistai nuo peršalimo gerina savijautą, bet ligos negydo. Jei jie vartojami neracionaliai, liga gali net užsitęsti, todėl patartina gulėti lovoje, gerai išvėdinti kambarį, gerti arbatas ir kitus skysčius. 

Kokias arbatas gerti?

Idealiai tinka visos arbatos, skatinančios prakaitavimą. Populiarios liepžiedžių, aviečių arbatos. Tačiau jei neturite vaistažolių, pakanka daug gerti šilto vandens, į kurį galite įdėti citrinos griežinėlį, taip pat sveika gerti negazuotą mineralinį vandenį. Pakankamas skysčių naudojimas gerina kraujotaką  ir visų organų veiklą, šalina toksinus iš organizmo. Reikėtų vengti tik šaltų ar gazuotų gėrimų.

Ką valgyti?

Maistas turėtų būti lengvas ir gerai virškinamas. Riebalai ir baltymai gali šiuo metu per stipriai apkrauti ligonį, geriau tinka angliavandeniai - vaisiai ir daržovės.

Ligonio kambarys turi būti šiltas ir gerai vėdinamas. Kad oras nebūtų per daug sausas, reikia prie šilumos šaltinio pastatyti dubenį su vandeniu arba naudoti specialų oro drėkintuvą.

Peršalus organizmas pats pradeda kovoti su infekcija – prasideda karščiavimas. Nereikėtų pamiršti, kad karščiavimas puiki priemonė sveikimo procesui paskatinti. Karščiavimas sudaro nepalankias sąlygas sukėlėjams, todėl temperatūros, jei ji ne didesnė nei 38°C, mažinti nereikėtų. Tačiau jei temperatūra pakyla pernelyg aukštai, pablogėja bendra savijauta, patartina vartoti temperatūrą mažinančius preparatus.

Juos vartoti reikia tuo atveju, jei temperatūra aukšta, laikosi ilgai, ir ji gali išsekinti organizmą; jei žmogus jaučia didelį diskomfortą ir negali karščiavimo kentėti. O jei ta temperatūra yra gerai toleruojama, žmogus geria daug skysčių, pakankamai šlapinasi - karščiavimą mažinančių vaistų geriau nevartoti, bet būtina gerti daug skysčių. Atsargiai gerkite aspiriną, kuris (gripo metu) gali sukelti kraujavimus.

Visi natūralūs, homeopatiniai vaistai tinka kaip infekciją lengvinančios priemonės. Peršalimui gydyti naudojami vaistai dažnai yra panašios sudėties, jų naudojimas gali sukelti pašalinių reiškinių, todėl patartina dėl jų vartojimo pasikonsultuoti su gydytoju. Tačiau, jei nusprendėte gydytis patys ir ligos simptomai (karščiavimas, kosulys, sloga) per kelias dienas nepalengvėja, būtina kreiptis į šeimos gydytoją, kad išvengti komplikacijų.

Norite sužinoti, kaip apsisaugoti nuo virusų bei ligų ir kaip jas įveikti? Klauskite gydytojo patarimo, rašykite: gyvenimas@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją