10 produktų, kurie dažniausiai sukelia alergiją

 (3)
Alerginė reakcija įvyksta tuomet, kai imuninė sistema suklysta identifikuodama nekenksmingą produktą kaip kenksmingą. Jei auginate vaikus ar tiesiog mėgstate gaminti draugams, jums reikėtų susipažinti su produktais, kurie dažniausiai sukelia alergiją.
Merginos valgo sumuštinį
© Corbis

Salierai

Ne visos alergijos vienodos, ir oralinės alergijos sindromas yra vienas mažiau žinomų. Jį gali sukelti salierai. Jūsų oda gali sudirgti ir niežėti, gali atsirasti dilgėlinė arba patinimas aplink burną. Kitos galimos reakcijos – pykinimas, astma ir net anafilaktinis šokas. Salierai gali sukelti šias reakcijas nepriklausomai nuo to, kaip juos gaminsite. Tai reiškia, kad jei salierai naudojami prieskoniuose ar slypi apdorotame maiste, pavyzdžiui, sriubose ir troškiniuose, jis vis tiek gali sukelti nepageidaujamą reakciją.

Sezamas

Alergija sezamui labai paplitusi vietose, kur sezamas populiarus, ypač Japonijoje ir Kinijoje. Alergija sezamui gali sukelti anafilaksinį šoką ir dažnai nuoalpį. Kai kuriais atvejais priepuolis gali baigtis mirtimi. Deja, tai alergija visam gyvenimui – jei esate alergiškas sezamui, turite jo vengti visą likusį gyvenimą.

Pastaraisiais keliais dešimtmečiais sezamas paplito JAV – o su juo ir alergija. Ekspertai prognozuoja, kad JAV Maisto ir vaistų administracija galiausiai sezamą įtrauks į aštuonių alerginių produktų sąrašą. Šie produktai reikalauja specialaus ženklinimo.

Taigi toliau pateikiame liūdnai pagarsėjusį aštuonių alerginių produktų sąrašą. Šie produktai sukelia beveik 90 procentų su maistu susijusių alergijų.

Pienas

Karvės pienas yra vienas labiausiai paplitusių alergenų, ypač mažiems vaikams. Nustatyta, kad nuo dviejų iki penkių procentų vaikų įgyja alergiją karvės pienui dar nesulaukę pirmojo gimtadienio. Kai kurie gydytojai pataria tėvams vengti duoti karvės pieno vaikams, kol jiems nesukaks vieneri. Laimei, dauguma vaikų įveikia šią alergiją per kelerius metus ir paskui gali gerti pieną saugiai. Tačiau kartais alergija pienui išlieka visą gyvenimą.

Tarp būdingų alerginių reakcijų – astma, dilgėlinė ir anafilaksinis šokas. Kita būdinga reakcija – atopinis dermatitas, kai oda niežti ir yra išberiama.

Tačiau nepainiokite laktozės netoleravimo su alergija pienui. Laktozės netoleravimas sukelia nevirškinimą ir dujų kaupimąsi, tačiau nepaveikia imuninės sistemos taip, kaip alergija.

Kiaušiniai

Deja, daugelis žmonių negali valgyti kiaušinių. Galima alergija tryniui, baltymui arba abiem – abiejose dalyse esti tam tikrų baltymų, kurie sukelia alergines reakcijas. Tarp galimų reakcijų – atopinis dermatitas, dilgėlinė ir anafilaksinis šokas. Kitas paplitęs simptomas – alerginis rinitas, tai – sloga, kosėjimas ir galvos skausmas.

Alergija kiaušiniams yra bene labiausiai erzinanti, kadangi kiaušinių yra daugelyje maisto produktų. Žmonės, turintys šią alergiją, privalo vengti majonezo ir daugumos kepinių. Jie taip pat turi kruopščiai skaityti makaronų, apdorotos mėsos, tam tikrų gėrimų, saldainių etiketes.

Žemės riešutai

Žemės riešutai liūdnai pagarsėję dėl savo sukeliamos alerginės reakcijos. Tai viena labiausiai paplitusių alergijų, galinti baigtis mirtimi. Ši alergija itin dažna tarp mažų vaikų, todėl ekspertai perspėja tėvus neduoti žemės riešutų vaikams. Nors daugelis vaikų nugali alergiją per kelis metus, dauguma lieka alergiški visą gyvenimą ir turi vengti šio produkto.

Jei esate alergiški ir netyčia suvalgėte žemės riešutų, galimos reakcijos – atopinis dermatitas, dilgėlinė, astma arba pavojingas gyvybei anafilaksinis šokas. Jei jums pasiseks, galite atsipirkti nedideliu sudirgimu. Tačiau tai nereiškia, kad esate saugūs. Kitą sykį valgant žemės riešutus jie gali sukelti kur kas rimtesnę reakciją.

Medžių riešutai

Turintys šią alergiją žmonės paprastai kenčia nuo jos visą gyvenimą. Apie 91 procentas vaikų, turinčių šią alergiją, niekada jos nenugali. Be virškinimo problemų, tarp alerginių reakcijų gali pasitaikyti astma, dilgėlinė, atopinis dermatitas ir anafilaksinis šokas.

Dažniausiai reakcijas sukelia anakardžiai, graikiniai riešutai ir migdolai. Mažiau įprasti, tarkime, taukmedžio riešutai, sukelia mažiau reakcijų. Tačiau kadangi žmonės retai būna alergiški tik vienos rūšies riešutams, kai kurie ekspertai pataria vengti visų, jei tik žinomas polinkis į alergiją.

Alerginė reakcija galima, net jei riešutų nevalgote. Prisilietimas ar produkto naudojimas išoriškai gali būti pavojingas, todėl atidžiai skaitykite ir losjonų, šampūnų, kremų ingredientų sąrašus.

Žuvis

Nors alergijas gali sukelti daugelis žuvų, menkė ir lašiša čia pirmauja. Kitos pavojingos – ančiuviai, tunai, skumbrės ir sardinės.

Jei nustatėte, kad esate alergiškas vienai žuvies rūšiai, didelė tikimybė, kad esate alergiškas ir kitai. Bet kokiu atveju stenkitės vengti jūros gėrybių restoranų. Nors jūsų užsisakytame patiekale gali ir nebūti žuvies, kontaminacija gaminimo proceso metu gali sukelti alergiją. Taip pat venkite Vusterio padažo ir Cezario salotų padažo, kadangi juose paprastai yra ančiuvių.

Vėžiagyviai

Nors neretai grupuojami su žuvimis, vėžiagyviai priskiriami kitai rūšiai, todėl jei esate alergiški vieniems, tai nereiškia, kad alergija atsiras ir kitiems. Tačiau gydytojai rekomenduoja bet kokiu atveju ištirti alerginę reakciją abiem.

Vėžiagyvių šeimai priklauso ne tik krabai, krevetės ir omarai, bet ir moliuskai, pavyzdžiui, austrės, kalmarai ir midijos. Galimos alerginės reakcijos – dilgėlinė, astma, atopinis dermatitas ar anafilaksinis šokas.

Šio tipo alergija paprastai pasireiškia tik suaugus. Tačiau tai viena labiausiai paplitusių alergijų tarp suaugusiųjų.

Soja

Gamintojai pradėjo naudoti soją kaip pieno pakaitalą šeštajame dešimtmetyje, kadangi buvo manoma, kad tai mažiau alergiškas produktas, tačiau soja taip pat patenka į didžiojo aštuntuko sąrašą.

Sojos alergija įprastesnė vaikams nei suaugusiesiems; laimei, daugelis vaikų iš jos išauga. Deja, alergiškiems nepasisekė – sojos yra visur. Tarp įprastų alerginių reakcijų, tokių kaip dilgėlinė, astma ir anafilaksinis šokas, soja taip pat gali sukelti kolitą, stomatitą ar aknės protrūkį.

Kviečiai

Ar galite įsivaizduoti, kad alerginė reakcija galima įkvėpus oro? Būtent taip nutinka žmonėms, kenčiantiems nuo alergijų kviečiams, kai jie įkvepia kviečių miltų.

Alergija kviečiams gali atsirasti vaikystėje (po to paprastai iš jos išaugama) arba suaugus. Galimos reakcijos – astma, dilgėlinė, atopinis dermatitas, alerginis rinitas ir anafilaksinis šokas.

Žmonės, kenčiantys nuo alergijos kviečiams, sunkiai gali išvengti kviečių produktų, kadangi jie labai populiarūs. Kviečiai – pagrindinis ingredientas duonos gaminiuose, kepiniuose, javainiuose, taip pat naudojami sriuboms ir padažams.

www.DELFI.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Maitinamės sveikai

Dieta žiemą gresia peršalimu ir gripu (1)

2011 sausio mėn. 10 d. 10:55
Tiems, kurie nusprendė po švenčių sulieknėti, reikia žinoti – kuo mažiau kalorijų gauna organizmas gripo sezono metu, tuo sunkiau jam bus kovoti su virusais ir infekcijomis.

Dailiai figūrai - kedro riešutai ir ciberžolė (6)

2011 sausio mėn. 6 d. 00:00
Kedro riešutuose pats didžiausias kiekis baltymų iš visų riešutų ar grūdų, todėl jie itin naudingi. Be to, sauja šių riešutų yra tradicinis maisto papildas tiems, kurie siekia kontroliuoti savo svorį.

10 jaunystės produktų (12)

2011 sausio mėn. 4 d. 00:00
Kuo tik nesinaudoja moterys, siekdamos išsaugoti jaunystę ir grožį: ir kremais, ir kaukėmis, ir tonikais, ir losjonais... Visa tai padeda nutolinti odos senėjimą, tačiau svarbu grožį palaikyti ir iš vidaus. Pakalbėkime apie veido odą. Kokie produktai suteiks jai dar daugiau grožio ir jaunystės?

Trys labiausiai liekninantys produktai (27)

2011 sausio mėn. 3 d. 00:00
Besilaikantys dietų kankinasi, badauja, tačiau tereikia pakeisti požiūrį į mitybą, įtraukti į racioną kelis stebuklingus produktus ir maistas padės atsikratyti nereikalingų kilogramų

Sulieknėti greitai ir be žalos (8)

2011 sausio mėn. 3 d. 00:00
Specialistai teigia, kad per mėnesį galima sulieknėti gana pastebimai ir be jokios žalos sveikatai. Svarbiausia – pasirinkti tinkamą mitybos sistemą ir nuosekliai jos laikytis.

Antioksidantai: kam jie mums reikalingi? (3)

2010 gruodžio mėn. 30 d. 00:00
Kur bepasisuksi, atrodo, kad visas pasaulis tiesiog pamišęs dėl antioksidantų. Jie visur: ir maisto produktuose, ir kosmetikoje. Ar iš tiesų jie tokie naudingi ir reikalingi ir ką mes apie juos žinome?

Žarnų nepraeinamumas: kai raižo pilvą (1)

2010 gruodžio mėn. 29 d. 00:00
Žarnų nepraeinamumas – tai būklė, kai sutrinka žarnų turinio slinkimas link išangės. Žarnų nepraeinamumas gali būti dinaminis (kai išnyksta žarnyno motorika) ir mechaninis (kai žarnyno turinio slinkimui trukdo kliūtis žarnose ar už jų ribų). Gali būti ūminis ir lėtinis.

Kuo naudingas mineralinis vanduo? (13)

2010 gruodžio mėn. 28 d. 00:02
Tyrimai rodo, kad pats sveikiausias buteliais parduodamas vanduo yra mineralinis, o geriamas kasdien jis teigiamai veikia sveikatą.

Prancūziškas paradoksas: kas tai? (14)

2010 gruodžio mėn. 23 d. 13:42
Prancūzija. Vyno ir gurmanų valstybė savo skanėstais žavi visą pasaulį. Bandymai atsispirti fondiu, foie gras, kepsniams su gruzdintomis bulvytėmis ir dviem šimtams sūrių rūšių yra tiesiog neįmanoma misija. Įvertinus tokį turtingą paveldą ir gausybę maisto gaminimo stilių galbūt netgi galima būtų atleisti Marijai Antuanetei už jos neatsargiai ištartą frazę: „Tegu jie valgo pyragus“.

Užkandžiai lieknėjantiems (9)

2010 gruodžio mėn. 27 d. 00:00
Vos papietavote ir jau norite valgyti? Ranka pati tiesiasi link dėžutės su saldainiais? Sveikiname, jūs esate nuolat užkandžiaujantis žmogus. Todėl jums tikrai tiks mūsų užkandžių receptai lieknėjantiems.

Dietos skatina pykčio proveržius

2010 gruodžio mėn. 26 d. 00:00
Mokslininkai įspėja: net ir nedideli maisto apribojimai gali padidinti jautrumą stresinėms situacijoms – tai buvo nustatyta atliekant eksperimentus su pelėmis.

Veido odai pavojingų produktų penketukas (21)

2010 gruodžio mėn. 22 d. 00:00
Spuoguotas paauglys – normalus reiškinys, kadangi tai tiesiogiai susiję su hormonų pertekliumi ir amžiaus ypatumais. Tačiau kai nuo spuogų kenčia suaugusi moteris, jai reikėtų atidžiau rinktis maistą.

Sveika mityba gali apsaugoti nuo streso (2)

2010 gruodžio mėn. 23 d. 00:00
Mityba yra vienas pagrindinių apsaugos nuo streso veiksnių, todėl svarbu įvertinti tai, ką valgote. Visgi net kai kurie sveiko maisto šaltiniai jums gali būti netinkami.

Kur slepiasi antioksidantai? (3)

2010 gruodžio mėn. 21 d. 00:00
Įvairūs antioksidantai mūsų organizmui yra labai naudingi. Vitaminai C ir E bei beta-karotinas (medžiaga, gimininga vitaminui A) - tai vitaminai antioksidantai. Daug vitamino C yra apelsinuose, greipfrutuose, braškėse, žaliosiose paprikose, brokoliuose ir pomidoruose.

10 produktų, kurie dažniausiai sukelia alergiją (3)

2010 gruodžio mėn. 20 d. 00:00
Alerginė reakcija įvyksta tuomet, kai imuninė sistema suklysta identifikuodama nekenksmingą produktą kaip kenksmingą. Jei auginate vaikus ar tiesiog mėgstate gaminti draugams, jums reikėtų susipažinti su produktais, kurie dažniausiai sukelia alergiją.

G.Šapiro: blogo maisto nėra, būna tik neapskaičiuotos porcijos (17)

2010 gruodžio mėn. 18 d. 00:00
Andrius Leliūga ir Gidonas Šapiro
A.Solomino nuotr.
Polinkį sukiotis virtuvėje ir gaminti Gidonas Šapiro-Bilas (36 m.), matyt, paveldėjo iš mamos, tačiau kaip pats teigia, vien gabumų nepakanka - reikia turėti gyslelę ir fantazijos.

Gastritas negaili net vaikų (4)

2010 gruodžio mėn. 17 d. 11:55
Erzinantis bukas arba atvirkščiai – aštrus pilvo skausmas, nemalonus slegiamo skrandžio pojūtis, nemalonus prieskonis burnoje, rėmuo, pykinimas... Jei jūsų vaikas staiga pradeda skųstis tokiais simptomais, be to, suprastėjo jo apetitas arba jis pradėjo greitai nuvargti – negaiškite laiko!

Kaip paruošti sveiką maistą? (7)

2010 gruodžio mėn. 17 d. 11:55
Sveika mityba – tai ne tik mokėjimas išsirinkti sveikatai naudingus produktus, bet ir išmanymas, kaip teisingai juos paruošti. Pavyzdžiui, kaitinamos daržovės gali netekti didelės dalies maistingumo. Ruošiant patiekalą labai svarbus pasirinktas tinkamas jo paruošimo būdas.

Mitai apie maistą (4)

2010 gruodžio mėn. 16 d. 10:53
Turbūt ne kartą girdėjome įvairių prieštaringų teiginių apie maistą, kaip antai, norint numesti svorio, reikia valgyti tik žalią maistą arba valgyti mažiau kartų. Daugelis užkimbame ant šių kabliukų ir tik savu kailiu patyrę įsitikiname, kad tai netiesa. Taigi pagrindiniai mitai apie maistą ir jų paneigimas.

Sviestu košės nepagadinsi. Ar tikrai? (10)

2010 gruodžio mėn. 16 d. 00:00
Dauguma dietologų sutaria, kad geriausi pusryčiai - košės. O visai neseniai mokslininkai išsiaiškino, kad košės stiprina širdies raumenį ir neleidžia organizme kauptis riebalams. Svarbiausia ją tinkamai pagaminti, mat posakis “sviestu košės nepagadinsi” nebelabai tinka.

Sveika mityba vyresniems (7)

2010 gruodžio mėn. 15 d. 00:02
Sveika ir pilnavertė mityba svarbi kiekvienam. Vyresnio amžiaus žmonės turėtų skirti ypatingą dėmesį savo mitybai, tai padės išspręsti tam tikras sveikatos problemas ir negalavimus.

Pasninkas - puiki sveikatinimo priemonė (5)

2010 gruodžio mėn. 15 d. 00:00
Mūsų religija siūlo laikytis sauso pasninko, maitintis vien vegetariniu maistu, 4 savaites prieš Kalėdas ir6 savaites prieš Velykas. Tai puikus organizmo valymas. Visiškai tapti vegetarais mūsų krašto žmonėms gal ir neverta, bet laikytis griežto pasninko kelis kartus per metus ar bent vieną dieną kas savaitę - puiki sveikatinimo priemonė.

Ką valgyti, norint numesti svorio? (22)

2010 gruodžio mėn. 14 d. 10:19
Mūsų sveikatą lemia tai, ką mes valgome. Tai yra žinomas faktas, svarbus faktas ir dažniausiai – ignoruojamas. Visi žinome apie galimas prastos mitybos pasekmes, tačiau niekada į tai nekreipiame dėmesio – kol nesusergame ar nepriaugame nepageidaujamo svorio.

Priešuždegiminė mityba (2)

2010 gruodžio mėn. 14 d. 00:00
Uždegimai tampa viena iš dažniausių ligų priežasčių, kuriomis visi mes sergame. Visos stipriai sveikatą paveikiančios ligos —Alzheimerio liga, vėžys, artritas ir širdies ligos – yra susijusios su uždegimais. Tad kaip geriausiai nuo to apsisaugoti? Yra septyni paprasti būdai, kaip įdiegti priešuždegiminius komponentus į jūsų kasdienį mitybos racioną.

Kada naudingi produktai tampa kenksmingais? (7)

2010 gruodžio mėn. 13 d. 00:00
Turbūt niekas nesiginčys, kaip svarbu laikytis sveiko gyvenimo būdo ir kruopščiai rinktis tinkamus produktus. Skaniai ir gausiai pavalgyti mėgstančių laukia neišvengiamos ligos. Todėl dietologai pataria vartoti tik „naudingus“ produktus ir atsisakyti „kenksmingų“. Bet ar tikrai visi rekomenduojami produktai nepavojingi?

Alergija maistui. Kas tai? (11)

2010 gruodžio mėn. 10 d. 00:00
Alergija maistui yra gana dažna odos, virškinamojo trakto, kvėpavimo organų, nervų, šlapimo sistemos ir kitų alerginių ligų priežastis. Su maistu organizmas gauna baltymų. Didžioji jų dalis skrandyje ir žarnyne suskaidoma iki aminorūgščių. Tačiau kai kurie baltymai patenka į kraują nesuskaidyti. Jie čia – tarsi nelaukiami svečiai, todėl imuninė sistema ima nuo jų gintis išskirdama ypatingas medžiagas – antikūnus, kurie pradeda kovoti ne tik su bakterijomis ir virusais, bet ir su maisto elementais.

Dešimt dietos klaidų (32)

2010 gruodžio mėn. 8 d. 00:00
Kaip išvengti klaidų, mažinančių jūsų dietos sėkmę? Štai keletas patarimų, padėsiančių ištirpinti nereikalingus kilogramus.

„Nuodingų“ daržovių baimės gali būti skatinamos ir sąmoningai (19)

2010 gruodžio mėn. 6 d. 20:01
Lietuvoje liko nedaug žmonių, kurie nėra matę televizijos laidų apie „nuodingas“ daržoves. Nors daugelį ši informacija išmušė iš vėžių, vis dėlto tiesa yra tokia, kad baimės kurstymas yra patikrintas metodas, pradedant keliaujančiais pamokslininkais ir baigiant sumaniomis rinkodaros strategijomis.

Maitinkimės sveikiau! (9)

2010 gruodžio mėn. 7 d. 15:57
Visą lapkričio mėnesį kartu su DELFI projektu „Pažink save“ mokėmės nepasiduoti virusams bei darganotai nuotaikai ir stiprinti imunitetą. Skaitytojams pateikėme naujausią informaciją apie kovos prieš peršalimą būdus ir prisiminėme, kaip nuo ligų gelbėjosi mūsų seneliai, naudodami natūralius vaistus iš gamtos.

Nitratai: menamais pavojais užmaskuojami tikrieji (2)

2010 gruodžio mėn. 6 d. 20:01
Su Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo ir kurortologijos skyriaus vedėju Almantu KRANAUSKU maisto ir mūsų mitybos įpročių tema esame kalbėję ne kartą. Nors specialistas visuomet buvo gana nepalankios nuomonės apie Lietuvoje parduodamą maistą ir tai, ką renkasi paprastas vartotojas, nitratų pavojų pavadino menamu.

Nepasiduokite žiemos sąstingiui (1)

2010 gruodžio mėn. 6 d. 20:01
Kokių priemonių imtis, kad žiemą nekamuotų bloga nuotaika, nuovargis ir dirglumas? Pagrindiniai sezoninės depresijos požymiai - nuolatinis nuovargio jausmas, mieguistumas, negalėjimas susikaupti. Beje, šaltuoju metų periodu sumažėja lytinis potraukis, tačiau vis dažniau norisi valgyti ir miegoti. Dar vienas tokios būsenos požymis - nuolatinė nuotaikų kaita. Blogiausiai tokie žmonės jaučiasi vakare.

Kaip paskatinti vaikus valgyti sveiką maistą?

2010 gruodžio mėn. 6 d. 20:01
Mitybos ir gyvenimo būdo konsultantė Katherine Pennington pateikia keletą patarimų ir strategijų, kurios paskatins vaikus ugdyti sveikos mitybos įpročius.

Kaip įveikti alkį? (2)

2010 gruodžio mėn. 6 d. 20:01
Valgymo malonumas yra vienas iš gyvenimo džiaugsmų. Tačiau tikrai mėgautis maistu ir valgymu galima ne persivalgant, o sugebant pasidžiaugti kiekvienu kokybiško produkto kąsniu. Taip galima įveikti ir nuolatinį alkio jausmą, apie kurį kalbamės su Medicinos diagnostikos centro gydytoja dietologe Aušra Jauniškyte.

Dėl šiuolaikinio gyvenimo būdo riebėja kepenys

2010 gruodžio mėn. 6 d. 20:01
Dar neseniai mokslininkai manė, kad kepenų riebėjimą sukelia piktnaudžiavimas alkoholiu. Pastaruoju metu dėl šio sveikatos sutrikimo vis dažniau kaltinamas šiuolaikinis gyvenimo būdas –nesveikas, riebus maistas bei fizinio aktyvumo trūkumas. Suriebėjusias kepenis šiuo metu turi 20-30 proc. Europos gyventojų. Paprastai jie ypatingų simptomų nejaučia, mat kepenyse nėra skausmo receptorių. Į gydytojus dauguma kreipiasi tuomet, kai išsivysto sunki kepenų liga ar net vėžys.

XXI amžiaus mitybos kultūros laukia perversmas

2010 gruodžio mėn. 6 d. 20:01
Lietuvos vegetarų draugijos pirmininkė Ksavera Vaištarienė primena, kad mityba nėra pagrindinis žmogaus poreikis gyvenime. Jei žmogus valgo daugiau, negu jam reikia, jis savo energiją panaudos virškinimui, o ne savo talentams atskleisti. Per parą žmogui užtenka vos kiek daugiau nei kilogramo maisto. Tiek sveria mūsų normalūs pietūs – su sriuba, antru patiekalu ir desertu. Pati moteris prisipažįsta, kad sulaukusi 50-ies jau buvo tapusi neįgaliu žmogumi, tačiau pakeitusi mitybą visiškai išsigydė artritą ir Bechterevo ligą.

Nutukimą skatina blogosios žarnyno bakterijos (2)

2010 gruodžio mėn. 6 d. 20:01
Anstvoris mus kankina nebūtinai dėl disciplinos stokos. Gali būti, kad dėl jo kaltas blogųjų bakterijų perteklius mūsų žarnyne, rašo dailymail.co.uk. Vis daugiau tyrėjų patvirtina, kad šios bakterijos didina apetitą, tad tai gali paaiškinti, kodėl kai kuriems žmonėms svoris auga greičiau nei kitiems.