Kaip DELFI jau rašė, kai kurie interjero dizaineriai kategoriškai tvirtina, jog savarankiškai butą įsirenginėjantis žmogus „tik gadina“ nekilnojamą turtą. Tuo tarpu kiti – atlaidesni, ir sako, kad daugiau pasidomėjus būstą jaukiai ir stilingai galima įsirengti ir savarankiškai.

Į panašias stovyklas susiskirstę ir patys butų savininkai. Vilnietė Ieva per dešimtmetį kartu su savo šeima įrengė jau tris butus. Anot jos, niekada nė nekilo mintis leisti tai daryti kažkam kitam.

„Ačiū, aš savo gyvenimą noriu kurti pati. Jau tokį lygį pasiekėm, kad viską už mus turi kažkas padaryti. Ką dar dizaineriai už mus padarys? Aišku, geriausia buvo sovietmečiu, kai visi butai buvo vienodi ir galvos sukt nereikėjo“, - juokaudama ironizuoja pašnekovė.

Tuo tarpu keturis butus su dizainerio pagalba nuomai įrenginėjantis vilnietis Marius tikina, kad gražiai ir praktiškai įrengti butą gali tik tos srities specialistas ir esą tai aiškiai matosi nekilnojamo turto skelbimų portaluose.

„Turiu tokią nuomonę, kad valytoja niekada neparašys gero pranešimo spaudai lygiai taip, kaip mes patys sau nepasidarysim padorių interjerų. Tokią nuomonę patvirtina būstų nuomos skelbimų nuotraukos. Lietuvoje yra tokia savos kūrybos interjerų tendencija, kad galutinis rezultatas išeina arba lenkiškas, arba čigoniškas,“ - kritikos negaili vaikinas.

Būstą nuo nulio įrengė už 8600 eurų

„Kai mes jį nusipirkom (butą – DELFI), jis buvo toks baisus, kad jo net niekas nenorėjo nuomoti. Reakcija būdavo dvejopa – vieni pamatę tą butą pradėdavo juoktis, o kiti labai išsigąsdavo“, - butą, kuriame dabar gyvena, prisimena Ieva.

Anot jos, vyrą netgi teko įkalbinėti šį butą pirkti, nes jis buvo įsitikinęs, kad viskas sugrius – būstui reikėjo kapitalinio remonto. Ieva pasakoja, kad įsirenginėdama ankstesnes gyvenamąsias vietas išleido tam daug lėšų, todėl su vyru įrenginėdama paskutinį būstą siekė tai padaryti kuo pigiau.

„Mūsų buvo labai konkretus tikslas – išleisti kuo mažiau pinigų. Mes jį (butą - DELFI) pirkom už savo lėšas, nenorėjom jokių kreditų ir turėjom ribotą pinigų kiekį. Kadangi pirmus du butus įsirenginėdami mes buvom labai jau pasireiškę (finansiškai – DELFI), tai nusprendėm, kad labai svarbios šio buto funkcinės erdvės, bet jis bus pats paprasčiausias, kad mūsų vaikai galėtų jame laisvai jaustis, o tai reiškia, kad nebūtų per brangiai priinvestuota“, - pasakoja moteris.

Anot jos, iki tol gyvendama prabangiai įrengtuose būstuose pavargo nuo nuolatinio plaukų rovimosi, kai vaikai išdykaudami numeta kokį daiktą: „Tai iš tikrųjų mane kniso. Ta brangybė interjero jau nebeleidžia tau ten gerai jaustis ir, pavyzdžiui, kai tau vaikai pirmą dieną suraižo iš „Ikea“ pirktą stalą, tai vistiek ne taip gaila, kaip baldo už 2000 eurų“.

Kapitalinį nestandartinio būsto Vilniaus senamiestyje remontą, įskaičiuojant baldus, sienų griovimus, vamzdyno keitimą, elektros instaliaciją ir kt., šeima padarė už 8600 eurų. Tiesa, Ieva pabrėžia, kad dalį darbų atliko patys ar artimieji, todėl sutaupė ir nesamdydami statybininkų.

„Mums buvo labai svarbu pasikeisti grindis, nes mes labai mėgstam natūralaus medžio. Pasikvietėm meistrą ir jis paskaičiavo, kad tai mums kainuos 4600 eurų. Vien grindys. Mes tada pasakėm „ne“ ir grindis sudėjo mano vyras su dėde. Gal jos šiek tiek girgžda, yra tarpų, bet mes labai džiaugiamės, nes šildo tai, kad kažkas konkrečiai prisidėjo. Elektrą įrengė brolis“, - pasakoja Ieva.

Negalėtų įsileisti kito žmogaus

Ieva pasakoja, kad savarankiškai įrenginėti būstą nusprendė ne tik dėl to, kad siekė išleisti kuo mažiau pinigų, pagrindinė priežastis esą buvo nenoras į namus įsileisti svetimą žmogų – interjero dizainerį.

„Aš asmeniškai neturėčiau kantrybės ir laiko dar su kažkokiu kitu žmogumi kalbėti apie savo gyvenimą. Mano darbas ir taip yra bendrauti su žmonėmis, tai po darbo aš jau noriu tyliai atsisėsti su sąsiuvinuku – net ne su kompiuteriu, ne kompiuterine programa stumdyt, kur bus sofa, kur bus stalas – o nusibraižyti sąsiuvinyje langeliais, išsikarpyti reikalingus rakandus, kaip įsivaizduoji, kur jie bus naujame mūsų bute, ir dėlioti“, - sako Ieva.

Be to, įsitikinusi ji, tik pats žmogus gali žinoti jam svarbias smulkmenas, kurių interjero dizaineris gali ir nesuplanuoti: „Man, pavyzdžiui, labai svarbus ir jautrus atrodo rūbų džiovimo klausimas. Aš tikrai nenorėčiau, kad mano patys gražiausi rūbai (apatinis trikotažas – DELFI) išskėsti kabėtų visiems matomoje vietoje“.

Moteris prisimena, kad kai kuriuos sprendimus kartu su vyru priiminėjo jau vykstant remonto darbams ir mano, kad, ko gero, tai būtų sunkiai įgyvendinama būstą įsirenginėjant su interjero dizaineriu.

„Pavyzdžiui, virtuvėje buvome nusprendę išgriauti daug daugiau sienos, kad būtų daugiau šviesos, nei išgriovėm. Aš įsivaizduoju, jeigu kas nors tai darytų pagal architekto projektą, tai ir išbubintų. O kadangi mes labai bijojome nepažeisti to seno namo, dalyvavom sienų griovime, nes nenorėjom, kad pas mus įvirstų kaimynai. Griovėm tą sieną ir tapo akivaizdu, kad prasideda jos mūrinė dalis, ir mes staiga, čia pat, kadangi tai nėra architekto nubraižyta ir privaloma, sakėm – viskas, nebegriaunam šitos vietos“, - savo patirtimi dalijasi pašnekovė.

Dizainerį rinkosi kaip chirurgą

Tuo tarpu Vilniuje keturis butus nuomai įrenginėjantis Marius pasirinko visai kitokį kelią – pagrindinius planavimo darbus jis ne tik patikėjo interjero dizainerei, bet ir nusprendė į jos darbą praktiškai nesikišti.

„Nusprendžiau samdytis specialistą, nes galvoju, kad pats niekada neįsirengsi taip gerai ir pats kurdamas interjerą tu gali pridaryti daug klaidų, kurių taisymas paskui gali labai brangiai kainuoti. Galvojant taip plačiai, kad kiekvienas žmogus viską gali pasidaryti pats, reiškia, kad gali išsigūglinęs ir elektrą išsivedžioti pats, ir visą santechniką susimontuoti. Taip, žmogus internete gali rasti, kaip jis gali viską pasidaryti pats – ir kaip sienas išdažyti, ir kaip laminatą susidėti, bet tu nežinosi, kokiu kampu turi būt sujungtos nuotekų vamzdžio alkūnės. Ir jei padarysi blogai, didelė tikimybė, kad jis kimšis. Yra daug tokių dalykų,“ - sako Marius.

Vaikinas teigia, jog laikosi principo, kad norint kažką gerai padaryti, tai turi daryti savo srities specialistas. Marių kreiptis į interjero dizainerę taip pat paskatino, kaip pats sako, peržiūrėti skelbimai ir nekilnojamo turto nuotraukos. „Iškart matosi, kur žmogus darė pats, o kur specialistas. Aš nesakau, kad specialistai nedaro klaidų“, - sako jis.

Pašnekovas neslepia, kad interjero dizainerio paslaugos atsiėjo brangiai, tačiau teigia, kad „viskas, kas mums yra reikalinga, yra brangu“. Anot jo, dizainerio paslauga vieno nestandartinio buto įrengimui kainuos maždaug septintadalį buto įrengimo kainos. Mariaus atveju, tai sudarys daugiau nei 1000 eurų, kadangi vaikinas skaičiuoja, jog visas vieno būsto įrengimas su buitine technika, baldais, remonto darbais ir kt. kainuos maždaug 8000 eurų.

Tiesa, vaikinas butą stengiasi įrengti kuo kokybiškiau, rinkosi brangius baldus, medžiagas, keramiką ir kt. Būtent dėl to, anot jo, įrengimo kaina yra nemaža.

„Aš interjerui keliu labai aukštus reikalavimus. Ne tik pačiam interjerui, bet ir medžiagoms. Man svarbu, kad nebūtų lenkiškų dalykų, man svarbu, kad beveik viskas būtų vokiška ar šveicariška. Aš turiu tokią patirtį, kad kai yra daiktas pigus, jis ir netarnauja. Jeigu man reikia rinktis, aš geriau atsisakysiu kažko, bet geriau nepagailėsiu pinigų brangiem jungikliams ar rozetėms, sanitarinei keramikai“, - sako vaikinas.

Paklaustas, kaip rinkosi dizainerį, Marius patikina, kad kaina įtakos tam visai neturėjo. Specialistą jis teigia rinkęsis pagal braižą ir patirtį. „Norėjau, kad būtų patyręs žmogus, ne koks ką tik baigęs dailioškę (Dailės akademiją – DELFI). Todėl kad tokie žmonės tiesiog padaro mažiau klaidų. Čia panašiai kaip su kokiu chirurgu. Yra nusistovėjusi nuomonė, kad kuo vyresnis chirurgas, tuo didesnė tikimybė, kad jis viską padarys gerai“, - įsitikinęs vaikinas.

Jo teigimu, būstų įrengimo procese jis dalyvavo sprendžiant, koks bus bendras būsto stilius, taip pat rinkosi įvairias interjero detales bei jų derinius, dalyvavo apstatymo planavime, virtuvės projektavime, daiktų pirkime, pats rinkosi jam tinkamas kainas, tačiau į elektros instaliacijos, vidaus pertvarų ir kitus projektus Marius teigia nesikišęs.

Tai jūsų paskutinė galimybė balsuoti „Nacionalinio interjero konkurse“ ir padėkite išrinkti gražiausią namų interjerą!

Balsuokite konkurse už savo favoritą - atsidarę konkretaus dizainerio sukurtą interjero dizaino projektą spauskite „Patinka“ („Like“).

Šeši daugiausiai balsų surinkę dizainerių projektai keliaus į finalinį konkurso etapą, kuriame gavę fiksuotą biudžetą dizaineriai įgyvendins savo projektuose išdėstytas idėjas ir įrengs butu, kuriuos vėliau bus galima pamatyti gyvai! Daugiau informacijos čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (349)