Per 30 metų trukusius didelės apimties tyrimus buvo bandoma rasti ryšį tarp ultragarsinio tyrimo nėštumo metu ir chromosominių ligų, sulėtėjusio vaisiaus augimo, nervų sistemos vystymosi, pažintinės funkcijos, onkologinių ligų, naujagimio būklės ankstyvoje naujagimystėje.

"Apibendrinus turimus klinikinius duomenis, šiandien galima pasakyti, kad ultragarsinis tyrimas neturi jokio įrodyto neigiamo biologinio poveikio besivystančiam vaisiui ir klinikinė jo vertė bet kokiu atveju viršija galimą riziką, kuri yra labiau menama", - teigia R. Sinkevičienė.

Toks tyrimas dabar yra įprastas ir atliekamas visoms nėščiosioms Europoje.

Kas tie 2D, 3D ir 4D?

Trimatis (3D) ir keturmatis (4D, t.y. 3D realiuoju laiku) ultragarsiniai tyrimai išpopuliarėjo tik dabar.

Įprasto 2D ultragarsinio tyrimo metu nuotraukoje matosi abstraktus vaizdas, kuris apie vaisių suteikia žinių specialistui, bet nieko neako mamai. Atliekant 3D ultragarsinį tyrimą, atkuriama reali vaisiaus nuotrauka, o 4D užtikrina, kad jūs matysite ne statišką vaizdą, bet trumpą reportažą: kaip vaikelis šią minutę žiovauja, mirksi ir pan.

Anot R. Sinkevičienės, 3D sukuria stipresnį ryšį tarp kūdikio ir jo tėvų nei 2D tyrimas, nes jie pamato realų būsimo kūdikio atvaizdą.

3D/4D ultragarsinio tyrimo metu naudojama ultragarso rūšis ir intensyvumas nesiskiria nuo įprastinio ultragarsinio tyrimo, bet 3D gali trukti trumpiau, kadangi duomenys išsaugomi kompiuteryje ir, vertinant vaisiaus anatomiją, nebūtina nuolat griebtis ultragarso. Kai kurios vaisiaus dalys 3D tyrimo metu matomos geriau nei per 2D tyrimą, ypač veidas, rankos, kojos, pirštai. Pavyzdžiui, atliekant 3D tyrimą aiškiau matomas nesuaugęs gomurys. 4D tyrimo trukmė yra panaši kaip įprastinio ultragarsinio tyrimo.

Kada atlikti ultragarsinį tyrimą?

Ultragarsinio tyrimo atlikimo skaičių nėštumo metu gali riboti paslaugos prieinamumas, tačiau būtina visas nėščias moteris bent kartą tirti 18-20 sav. nėštume.

Paprastai nėščiosios ultragarsu tiriamos:

* ankstyvame nėštume (nėštumo diagnostika, tikslus gimdymo termino nustatymas, nėštumo vystymosi vertinimas);

* 12-14 savaitę (patikra dėl galimų vaisiaus genetinių ligų);

* 18-20 sav. (patikra dėl sklaidos defektų);

* 32 sav. (vaisiaus svorio augimo įvertinimas), esant užsitęsusiam nėštumo laikui ir kt. atvejais.

Kiek šių ultragarsinių tyrimų išties reikia, sprendžia gydantis gydytojas, atsižvelgęs į nėščiosios būklę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)