Deja, nėra daug duomenų apie efektyvų šios problemos sprendimo būdą.

„Tai yra vertinama kaip normalus nėštumo požymis. Tačiau pykinimas kamuoja daugumą moterų ir psichologinis jo poveikis gali būti tikrai nemalonus“, - sako akušerė ir akušerijos dėstytoja Dublino universitete (Airija) Anne Matthews. Ji pastebėjo, kad vis daugiau moterų imasi gydytis tokiomis priemonėmis, kaip akupresūra, imbieras ir vitaminas B6.

„Tačiau reikia sistemingų duomenų. Tikrai nežinome ar tai yra saugu ir ar efektyvu“, - sako A. Matthews.

Susidomėjusi šiuo klausimu akušerė kartu su mokslininkų grupe peržiūrėjo mokslinę literatūrą, ieškodama randomizuotų, kontroliuojamų tyrimų, kuriais būtų tiriamas priemonių nuo rytinio pykinimo efektyvumas. Pavyko surasti tik 27 šiuos kriterijus atitinkančius nuo 1959 metų atliktus tyrimus. Tiriami gydymo metodai buvo akupunktūra, akupresūra, imbieras, vitaminas B6 ir vaistai nuo pykinimo – hidroksizinas, tioetilperazinas ir doksilaminas derinyje su vitaminu B6.

Apžvalga rugsėjį buvo publikuota „Cochrane Library“. Nustatyta, jog stinga mokslinių duomenų norint teigti, kad bent kuri iš šių priemonių yra efektyvi.

„Mes nusivylę. Norėčiau pasakyti ką nors aiškesnio. Bet tiesiog nėra pakankamai aiškių patikimų duomenų, kuriais remiantis galima būtų sakyti, kad kas nors veikia ar neveikia“ - sako A. Matthews.

Jos apgailestaujantis patarimas moterims, kamuojamoms pykinimo: „Griežtai kalbant, turėčiau parekomenduoti tiesiog nieko nedaryti“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)