Kaltas ilgas liežuvis

V. Trakimavičiaus darbo įrankiai – baltas popieriaus lapas ir chirurginiai peiliukai, kuriais menininkas išpjausto įvairių miestų žemėlapių kontūrus ir atskleidžia tų miestų užslėptas, savitas istorijas. O viskas prasidėjo, kaip juokiasi pašnekovas, nuo ilgo liežuvio.

„Viešint čekų aukštojoje mokykloje prisižadėjau sudalyvauti autorinės knygos parodoje. Norėjau kitokios knygos išraiškos - kilo mintis, kad Prahos miesto žemėlapis bus pagrindinis leitmotyvas. Taip atsirado Prahos sapnų knyga, padiktuota žemėlapyje užslėptų istorijų“, - prisimena menininkas.

Paklaustas, kiek vidutiniškai užtrunka sukurti vieną žemėlapį, profesorius sako, kad kuriant laiko sąvoka neegzistuoja - „atsiranda tik darbai ir neįtikėtinai greitai auganti chirurginių peiliukų krūva. 28 Europos angelai atsirado per pusmetį“, - skaičiuoja V. Trakimavičius.

Jis pabrėžia kuriantis ne žemėlapius, o jų vizijas, kurioms kaip pagrindą naudoja žemėlapio struktūrą - jos nekeisdamas, jis ieško vaizdo gatvių voratinkliuose.

„Nekeičiu ir nekraipau esamų gatvių, todėl ir vaizdai yra stilizuoti. Neatsirinkinėju žemėlapių specialiai. Kilo mintis padaryti Europos Sąjungos šalių sostinių angelus, tai tiesiog ėmiau kiekvienos sostinės žemėlapį ir ieškojau angelo. Kai kur taip pasisekė, kad radau net ne po vieną“, - šypsodamasis pasakoja grafikos dizaineris.

Atrado neišsemiamą kūrybos šaltinį

Jo teigimu, po kūrybinių dirbtuvių Paryžiuje liko begalė įdomių minčių, kurias įgyvendino Paryžiaus žemėlapyje: „Tarsi atiduodu duoklę meno mekai, kurioje praleidau nemažai laiko. Kartais aplankyti miestai inspiruoja naujus sumanymus“, - pripažįsta.

Paklaustas, kokią funkciją kuriami žemėlapiai atlieka, menininkas atviras – be jokios abejonės, kad funkcija visų pirmiausiai yra estetinė.

„Meno estetinė funkcija visada buvo ir liks ta pati - stebinti, sudominti, džiaugtis. Mano darbai skirti tiems, kas juos jaučia. Tiesiog taip - paprastai, jaučia, kad jiems patinka ši estetika“, - kukliai sako menininkas. Jis neslepia, kad jo kuriami darbai labiau traukia užsieniečių dėmesį, tačiau gerbėjų yra ir tarp lietuvių.

Ar žemėlapiai turi konkrečią piniginę vertę? V. Trakimavičius juokiasi, kad, primityviai vertinant, darbo įrankiai – popierius ir chirurginiai peiliukai - kainuoja išties mažai, tačiau, kaip įvertinti tą darbą, kurį atlieka kūrėjas?

Ir savo studentams, ir sau sakau vieną - reikia labai daug dirbti ir aišku, reikia sėkmės - su savo geriausiais darbais atsidurti reikiamu laiku, reikiamoje vietoje. Ne vienas lietuvių menininkas jau įrodė, kad nebaisūs pasauliniai vandenys. Reikia tiesiog sau leisti būti savimi ir visą laiką judėti į priekį.
V. Trakimavičius
„Popierius kainuoja 3 eurus, peiliukai irgi panašiai - tai kaip ir už ištepliotą drobę tapytojui, taip ir man, sugadinusiam popieriaus lapą, nėra kaip ir įvardinti kainos. Jei rimtai, tai darbai nėra masiškai tiražuojami, kai kurie jų yra parduodami, kartais jie yra tiesiog daromi ir pagal užsakymą. Darbai keliauja po parodas ir šiuo metu vyksta derybos su užsienio galerijomis, dėl darbų reprezentavimo. Kai kuriuos darbus įsigijo meno kolekcininkai ir privatūs asmenys, kuriems artima mano darbų estetika ir grafinė išraiška, džiaugiuosi, kad mano darbai puošia viešąsias ir gyvenamąsias erdves.

Darbai išsibarstę po daugelį pasaulio šalių, smagu juos išleisti ir kurti vėl naujus. Mano buvęs grafikos mokytojas Romualdas Čarna, susitikęs mane po vienos iš parodų, paspaudė ranką ir pasakė - „radai savo kūrybai neišsemiamą šaltinį“. Tai buvo labai smagu, kažkada paauglystėje gavęs per kuprą už inovacijas grafikos srityje su žila barzda kartu gavau ir pagyrimą bei palaikymą iš savo mokytojo“, - šypsodamasis pasakojo profesorius, dėstantis VDA Kauno fakultete.

Grafikos dizaineris atviras – norintiems kurti darbus ir jais garsinti Lietuvą visų pirmiausia reikia daug dirbti ir leisti sau būti savimi.

„Ir savo studentams, ir sau sakau vieną - reikia labai daug dirbti ir aišku, reikia sėkmės - su savo geriausiais darbais atsidurti reikiamu laiku, reikiamoje vietoje. Ne vienas lietuvių menininkas jau įrodė, kad nebaisūs pasauliniai vandenys. Reikia tiesiog sau leisti būti savimi ir visą laiką judėti į priekį“, - patarė V. Trakimavičius.

Daugiau menininko darbų galite pamatyti čia ir čia.

Vyriausybė yra patvirtinusi Nacionalinės pažangos programą (NPP), kuri nubrėžia valstybės vystymosi žingsnius 2014–2020 metams. Vienas iš NPP programos tikslų – stiprinti visuomenės tapatybę, kūrybingumą, plėtojant konkurencingas kultūros paslaugas visoje Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)