Susitikusi su mūsų Smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) atstovais pareigūnė domėjosi, su kokiais iššūkiais jie susiduria ieškodami partnerių JAV, rašoma „Verslios Lietuvos“ pranešime spaudai. Tikslas – palengvinti prekybą tarp JAV ir EU, atsižvelgiant į verslo poreikius.

Transatlantinė prekybos ir investicijų partnerystės sutartis (TTIP), dėl kurios šiuo metu derasi JAV ir ES, turės itin didelę teigiamą įtaką ir lietuviškų prekių eksportui į JAV bei lengvesnei startuolių plėtrai į naujas rinkas.

Susitikime su derybininke Lietuvos verslininkai kaip didžiausius trukdžius plėtrai į JAV įvardijo dabar galiojančius muitų tarifus ir įvairias reguliacijas. Pasak Ch.Sevilla, laisvosios prekybos sutartis tarp ES ir JAV turėtų panaikinti tokius prekybos barjerus ir tapti paskatinimu verslininkams pagalvoti apie eksportą už Atlanto.

Ch.Sevilla įsitikinusi, kad Lietuvos įmonės turi potencialo plėtrai į JAV. Viešėdama Lietuvoje ji lankėsi įmonėse, kurios jau rodo puikius bendradarbiavimo su „svajonių šalimi“ rezultatus. Derybininkė buvo sužavėta įmonės, kuriančios išmanų žuvų ieškiklį „Deeper“, kuri 97 proc. savo produkcijos eksportuoja, o net ketvirtadalį – į JAV. Taip pat jai įspūdį paliko nuotraukų redagavimo programą kurianti „Pixelmator“ komanda, kurią JAV milžinės „Apple“ vadovai linksniuoja per svarbiausius savo renginius.

„Norime sukurti palankią aplinką, kad kuo daugiau startuolių, technologinių įmonių ir kitų sričių verslininkų rastų nišų JAV. Juk eksportas yra įmonės konkurencingumo pagrindas – tokia įmonė greičiau plečiasi, įdarbina daugiau žmonių, gali mokėti didesnius atlyginimus. ES ir JAV turi panašias vertybes ir viziją, todėl turime tapti standartų kūrėjais, o ne jų sekėjais pasaulyje“, – kalbėjo Ch.Sevilla.

Lietuvos verslo potencialą JAV rodo ir skaičiai. Pernai tiesiogiai į JAV eksportavo apie 600 Lietuvos įmonių. Eksportas į JAV pernai išaugo beveik 50 mln. EUR, ypač maisto produktų bei chemijos produktų segmentuose. Reikšmingai šoktelėjo ir biotechnologijų eksportas į JAV.

JAV yra patvirtinta kaip viena iš tikslinių Lietuvos eksporto rinkų. Perspektyviniai sektoriai – inžinerinė pramonė, farmacija, biotechnologijos, IRT paslaugos. Auga ir lietuviško maisto poreikis JAV. Ten steigiasi ir Lietuvoje itin populiarių kavinių bei burgerinių padaliniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)