Peteliškių namų „Dom Bow Ties“ pardavimų vadovas Dominykas Žėkas pasakoja, kad idėja įkurti tokią parduotuvę gimė netikėtai – šnekučiuodamiesi su kolege abu nusprendė, kad tokia parduotuvė Lietuvoje yra reikalinga: „Nors atrodo, kad peteliškių galima įsigyti įvairiose vietose, nusipirkti internetu ar užsisakyti, kad kas pasiūtų, iš tiesų prireikus tenka išnaršyti visą miestą ir nebūtinai randi tokią, kokios nori. Ypač, jei reikia greitai, tą pačią ar kitą dieną“.

Peteliškių parduotuvės Lietuvoje pavadinimas buvo kuriamas atsižvelgiant į tai, kad jį aiškiai suprastų užsieniečiai. Įkūrėjams šis pasirinkimas pasirodė skambus derinys, pažodžiui verčiant reiškiantis „Peteliškių namai“. „ „Dom“ ir anglų, ir rusų kalbomis reiškia „namai“, o kai čia užsukęs gali sutikti besidarbuojantį Dominyką, iš viso puiku“ – šypsosi D. Žėkas.

Peteliškių namų „Dom Bow Ties“

Istoriją menantis aksesuaras

Pasakodamas, kodėl parduotuvės įkūrimui pasirinko vieną iš prestižinėmis laikomų Vilniaus gatvių, vaikinas teigia, jog peteliškė – tai aksesuaras su istorija, tad senamiestis tokiai parduotuvei tinkamiausia vieta. Nuomininkų kaip tik laukė senovinis rūsys su arkinėmis nišomis Stiklių gatvėje, kur vietiniai ir iš Europos atvykę meistrai ir amatininkai darbavosi nuo XVI amžiaus. „Tai pasirodė ideali vieta pristatyti tokį elegantišką aksesuarą kaip peteliškė, papasakoti jos istoriją ir įkvėpti šiuo aksesuaru pasipuošti“, – sako D. Žėkas.

Pasak pašnekovo, iš užsienio atvykę lankytojai teigia niekur kitur Rytų Europos regione nematę tokios specializuotos parduotuvės. Čia siūlomos Lietuvoje pagamintos rankų darbo peteliškės pasižymi medžiagų įvairove – tai šilkas, vilna, linas, kailis, aksomas, o kai kurios pagamintos netgi iš medžio ir betono.

Kaip teigia įkūrėjai, pagrindinis jų tikslas – po vienu stogu suburti išskirtines ir aukščiausios kokybės peteliškes Lietuvoje gaminančius kūrėjus. „Jeigu kaina atitinka kokybę ir produktas pasižymi originalumu, mes noriai sutinkame bendradarbiauti“, – teigia D. Žėkas.

Peteliškių namų „Dom Bow Ties“

Pasakodamas apie save, D. Žėkas teigia, kad darbas peteliškių namuose reikalauja nuolatinio domėjimosi mada, naujausiomis tendencijomis ir vyriško bei moteriško įvaizdžio kūrimu: „Visada prisižiūrėjau ir skyriau dėmesio savo aprangai, tad taip pat ir šiandien noriu nebūti pilka pele, o išsiskirti iš kitų ir turėti unikalų stilių. Pasirinkęs šį darbo kelią turiu gebėti žmonėms parodyti, kaip išsirinkti tinkamiausią peteliškę ir taip sukurti stilingą įvaizdį. Atėję klientai kartais atsineša batus ar kostiumą ir mes padedame viską suderinti“.

Daugėja stilingų žmonių

Kalbėdamas apie mados kultūrą Lietuvoje, D. Žėkas džiaugiasi, kad atsiranda vis daugiau išskirtinumą mėgstančių žmonių. „Kuomet atsidarėme, pirmas įspūdis buvo toks, kad peteliškes perka tik moterys savo vyrams ir vaikams. Tuo metu šių aksesuarų mada buvo tik pradėjusi populiarėti. Džiaugiuosi, kad šios tendencijos keičiasi ir įvaizdžio kūrimu vis labiau domisi ir vyrai. Nežinau, ar tai lemia daroma visuomenės įtaka, ar stilingumą propaguojantys kai kurie įžymūs asmenys, tačiau į mūsų parduotuvę vyrai vis dažniau peteliškių įsigyti užsuka darbui, vestuvėms, vakarėliams ir kitoms progoms. Galima pastebėti, kad ir dažnas televizijos laidų vedėjas segi peteliškę“, – pasakoja D. Žėkas ir priduria, kad daugėjant švenčių ir renginių, daugėja ir žmogaus poreikių.

Peteliškių namų „Dom Bow Ties“

„Kostiumas ir marškiniai, kad ir skirtingų atspalvių ar modelių, vyrus suvienodina. Peteliškės – tai tos detalės, kurios suteikia išskirtinumo, pabrėžia asmenybę. Jos nepavaldžios madai.

Iš pradžių lietuviai mieliausiai rinkosi užsegamas peteliškes, kuria pasipuošti pakanka akimirkos. Tokios, kurias reikia susirišti pačiam, traukė tik turistų žvilgsnius. Dabar dažnai susirišti peteliškę pamokome ir lietuvius – dažnam tai smagus atradimas, proga prisiliesti prie kelių šimtų metų istorijos, kuomet vyrai dėvėjo tik surišamas peteliškes“, – sako Dominykas.

Peteliškių namų „Dom Bow Ties“

Daugiausia klientų peteliškių namai sulaukia pavasarį ir vasarą, nes tai – vestuvininkų laikas. Pasitaiko ir ekstremalių situacijų, kuomet į parduotuvę iš Rotušės aikštės ar „Stiklių“ viešbučio netikėtai užbėga vestuvių planuotojai ir prašo skubios pagalbos užrišti peteliškę pabroliams ar jaunikiui. „Tada greitai viską susikrauni ir bėgi pas juos. Darome tai už dyką, būna labai smagu! Jei dirbi su meile ir noru, tikrai atsiras žmonių, kuriems būsi reikalingas“, – šypteli vaikinas.

Tiesa, kai kurie vyriški aksesuarai gali pasirodyti ne kiekvieno kišenei - daugumos varlyčių kaina parduotuvėje svyruoja nuo 18 iki 40 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)