Statistikos departamento duomenimis, gėlių kainos per 2016 m. ūgtelėjo 5,9 proc. O jei palyginsime gėlių kainas, kurios buvo Lietuvoje dar esant litui ir šiandien, jos nuo 2013 m. pabaigos pakilo beveik penktadaliu – 19,1 proc.

Apsilankius Konarskio gėlių turgelyje tulpių kainos šiek tiek ūgtelėjo, lyginant su praėjusių metų Moters diena. Tačiau pirkėjų čia ankstyvą trečiadienio rytą netrūksta, ne vienas jų eina glėbyje nešdamas ir didžiules tulpių ar kitų gėlių puokštes.

Vis dėlto praėjusiais metais tik kai kurie prekeiviai už tulpę prašė 1 Eur, o dauguma jas siūlė po 0,90 Eur. Šiemet situacija apsivertė aukštyn kojomis, vos vienas kitas prekeivis už tulpę prašo 0,90 Eur, o dauguma jau pakėlė kainas iki euro.

„Su praeita moters diena palyginus kainos nelabai kilo. O jei palyginus su tuo, kas buvo prie lito, kainos tikrai išaugo. Būna, kad žmonės skundžiasi dėl kainų. Bet ne dėl tulpių kainų, o kitų gėlių, pavyzdžiui, frezijų. Tulpių kainas žmonės paprastai jau atėję numano, todėl perka, retas skundžiasi“, – tikina gėlėmis prekiaujanti Laima.

Tiesa, Laima tikina, kad šventės proga kainų nei ji, nei aplink esantys prekeiviai nekėlė, jos tokios pačios kaip ir įprastomis dienomis.

Konarskio turgelyje gėlėmis prekiaujanti Julija tikina, kad tulpės išlieka populiariausios gėlės, o rožės jau tampa prabangos preke, jų kaina turgelyje svyruoja nuo 2 iki 3 Eur, nors kai kur ją galima gauti ir už 1,5 Eur.

„Prieš kovo 8-ąją kainų specialiai tikrai nesukeliame, tik kad didmenininkai naudojasi ir kelia kainas, tai ir mums nelieka ką daryt. Bet šiaip kainos labai panašios kaip ir paprastomis dienomis“, – tikina Julija.

Pašnekovė atskleidžia, kad tulpės vežamos iš Olandijos arba Lenkijos, tuo tarpu lenkiškų rožių nėra, jos atkeliauja iš Olandijos arba Ekvadoro.

Pasiteiravus, ar kylančios kainos keičia pirkėjų įpročius, Julija patvirtino, kad gėlių perkama mažiau, anksčiau pavykdavo parduoti daugiau didelių puokščių.

„Ypač jaunimas perka dažnai po vieną arba tris tulpės žiedelius. Vyresni dažniau ateina ir pasiima didesnes puokštes“, – atskleidžia Julija.

Tiesa, gėlių prekeiviai per šventes derėtis nelinkę. Paklausus vienos prekeivės, ar pirkdamas daugiau tulpių galiu tikėtis nuolaidos, ši tik nusijuokia: „Tik ne šiandien. Rytoj. Nebent pirksit šimtą“.

Kitos prekeivės pasiteiravus dėl nuolaidos, ši sakė, kad perkant dešimt gėlių, vienuoliktą atiduos nemokamai.

Mažmenininkų godumas

Vis dėlto susisiekus su didmenine gėlių prekyba užsiimančia įmone „Monstera“ vadovu Arūnu Stulgaičiu, šis tikino, kad kylančios gėlių kainos – mažmenininkų nuopelnas.

„Čia mažmenininkai pagrinde sukelia tas kainas. Pas mus didmeninė tulpių kaina svyruoja nuo 0,29 Eur iki 0,56 Eur, bet čia tiek kainuoja jau išskirtinės, ypatingos rūšys, ypatingi augintojai. O šiaip kaina 0,29 Eur su pridėtinės vertės mokesčius. Jei apetitas pas kažką yra didelis, tai matomai ir tokios kainos“, – konstatuoja verslininkas.

Pašnekovas atskleidžia, kad jų įmonė gėles importuoja iš Olandijos, o rožės dažnu atveju yra auginamos Ekvadore arba Kenijoje: „Tačiau vis tiek jos keliauja per Olandiją“.

A. Stulgaičio teigimu, apie rožes iš Lenkijos jam neteko girdėti, tačiau tulpės iš šios šalies vežamos, o jų kokybė dažniausiai būna gana prasta.

„Kas liečia kovo 8-ąją, atsiranda labai daug lenkiškų tulpių, vienadienių prekeivių, vežėjų, nežinau, kokiais jie būdais prekiauja.

Bet lenkiškos tulpės nėra pigesnės, tiksliai nepasakysiu, bet teko girdėti, kad jos kainuoja apie 0,30 Eur. Mažuma džiaugiasi lenkiškų tulpių kokybe, bet kiti keikia, kad jos labai greit nuvysta. Situacija tokia“, – sako verslininkas.

Tuo tarpu rožių kainos didmenininko teigimu šiuo metu yra pakilusios, pigiausios ir prasčiausios kainuoja 0,31 Eur, o brangiausios – 1,03 Eur.

„Bet visų gėlių kainas diktuoja pasaulinės tendencijos. Visi labai įdomiai galvoja, kad kažkas susitaria, kad kainas sukelia. Bet kainos kinta ir jas tikrai diktuoja ne Lietuva, per daug maža rinka. Mes tik taikomės prie pasaulinių rinkų, o ne bandome kažką patys keisti“, – aiškina A. Stulgaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (350)