Elektrinė dviračio pavara „Rubbee“ prie beveik kiekvieno dviračio gali būti pritvirtinama per 10 sekundžių ir taip pat greitai nuimama. Pilnai įkrovus įrenginį neminant galima nuvažiuoti 40 kilometrų. Vos 6 kilogramus sverianti pavara leidžia išvystyti 25 kilometrų per valandą greitį.

„Pomėgį konstruoti įvairius dalykus turėjau jau seniai. 16-os metų konstravau reaktyvinius variklius, lėktuvėlius, radijo bangomis valdomus modelius, elektrinius dviračius. Vieną dieną pritrūkau dviračio, kurį galėčiau konvertuoti į elektrinį. Vienintelis likęs – sesės, tačiau jo transformuoti nebuvo galima. Tuomet supratau, kad reikia kažko tokio, ką galėčiau uždėti ir nuimti nuo dviračio per kelias akimirkas, o sesės dviratis liktų nepakitęs“, - pasakoja KTU Marketingo valdymo magistrantas G. Nemanis.

Tinka ne visiems dviračiams

Šis unikalus išradimas tinka 90 proc. rinkoje esančių dviračių, nesvarbu, kokios dviračio padangos, rėmo konstrukcija ar rato dydis. Veikimo principas sukurtas taip, kad elektrinės pavaros sistema seka žmogaus mynimo tempą ir tokiu būdu suteikia tiek energijos iš variklio, kad mynimas taptų gerokai lengvesnis. Nepaisant to, kai kuriems dviračiams šios pavaros pritaikyti neįmanoma, arba, kaip teigia idėjos sumanytojas, net neverta.

„Ši sistema visiškai netinka tiems dviračiams, kurie yra skirti tik sportui ir turi aerodinaminius sėdynės vamzdžius esančius lašo formos. Mūsų montavimo mechanizmas netinka tokiems dviračiams, kadangi jų greitis didesnis nei 25 kilometrai per valandą. Remiantis Europos Sąjungos elektrinių dviračių reglamentu, elektrinės sistemos negali viršyti šio greičio. Taigi, nors mes šiems dviračiams netinkame, tačiau tik todėl, kad nematome poreikio“, - sako jaunasis verslininkas.

Žino kaip gauti finansavimą

Pinigus masinei dviračio gamybai „Rubbee“ komanda šiuo metu renka naudodamasi minios finansavimo platforma „Kickstarter“. Joje kūrėjai parduoda savo idėją, kuri dar nėra susikristalizavusi į gaminį.

Pateikiant projektą būtina pažadėti, kad gaminys bus pristatytas per tam tikrą konkretų laiką. Susidomėję investuotojai moka pinigus, nors produkto dar nėra pagaminto. Kuomet surinktų lėšų dėka produktas pagaminamas, investavusiems pateikiama jį išbandyti.

„Pasiruošimas užsiregistruoti šioje platformoje yra sunkus darbas, kadangi būtina pateikti išsamią informaciją apie kiekvieną gaminio gamybos, marketingo planavimo, pardavimų žingsnį. Labai svarbi vizualizacija – nuotraukos ir kokybiškas video filmas, kuris patekęs į platformą žaibiškai pasklis interneto erdvėje ir taps gera reklama, - savo patyrimus pasakoja G. Nemanis. - Svarbu įtikinti, kad idėja yra įgyvendinama ir tu tai padarysi gerai.

Anot pašnekovo, „Rubbee“ šiuo metu yra sėkmingiausiai šiame projekte dalyvavusi komanda lietuvių tarpe, lyginant pagal surinktą pinigų sumą.
„Per 30 dienų mes surinkome daugiau nei 100 tūkst. dolerių, pardavėme apie 100 produktų – visą pirmąją partiją. Milžiniška sėkmė tiek marketingo, tiek finansiniu atžvilgiu, - atviravo produkto kūrėjas. - Šiuo metu yra parduota beveik 500 vienetų “Rubbee”. Net 98 proc. parduota užsienyje ir tik keli - Lietuvoje.

G. Nemanio teigimu, nedaug lietuvių savo idėjų įgyvendinimui naudojasi „Kickstarter“. Blogiausia, kad jos ir lieka tik idėjomis, kadangi dažnai trūksta finansavimo gamybos procesui.

„Manau, kad trūksta informacijos apie tokio pobūdžio platformas. Kiek teko domėtis, naudojimasis įvairiomis finansavimo galimybėmis didėja, tačiau ši tendencija dar labai neženkli“, - sako vaikinas.
Verslą plėtos Lietuvoje

Tam, kad galėtų pateikti projektą „Kickstarter“ platformoje, „Rubbee“ išradėjas iš anksto įmonę įregistravo Didžiojoje Britanijoje. Pasak pašnekovo, užsieniečiai palankiau žiūri į Didžiojoje Britanijoje registruotą įmonę, nei Lietuvoje.

„Pradžioje savo įmonę įregistravome Didžiojoje Britanijoje vien dėl patogumo pasinaudoti finansavimo platformos galimybėmis, tačiau dabar visą veiklą perkėlėme į Lietuvą – nuo tyrimų, plėtros iki logistikos“, - kalbėjo G. Nemanis.

Šiuo metu „Rubbee“ gamyba vykdoma Kauno rajone, o projektas sulaukia daug palaikymo ir paramos iš visos industrijos.

„Jei turi noro dirbti, tiek Lietuvoje, tiek Didžiojoje Britanijoje gali sukurti savo verslą“, - patyrimais dalijosi verslininkas.

G.Nemanio teigimu, dviračio varikliai didžiųjų pasaulio rinkų parduotuves pasieks šių metų lapkričio mėnesį. Variklius tuomet bus galima įsigyti ir Lietuvos parduotuvėse.

Be to, tikimasi, kad naujausias „Rubbee“ pritaikymas dviračiams, turintiems specialias kėdutes priekyje vaikams vežti, sulauks didelio pasisekimo ir susidomėjimo. Uždėjus elektrinę pavarą ant tokio dviračio, specialių technologijų dėka maksimalus greitis sumažinamas iki 17 kilometrų per valandą. Tokiu būtu siekiama užtikrinti saugų ir komfortišką kelionę su vaiku.

Šių metų birželio mėnesį Pasaulio įkūrėjų forume Stokholme (Švedija) vykusiuose apdovanojimuose „Rubbee“ komanda laimėjo paskatinamąjį prizą – 10 tūkstančių dolerių. Jį ketinama išnaudoti marketingo skatinimui, reklamos sklaidai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)