Gruodį, kuomet lietuviai išleidžia žymiai daugiau pinigų nei kitais mėnesiais, planuoti biudžetą tiesiog būtina. Planavimas reikalingas ir maisto prekėms, nes joms dažna šeima išleidžia bene daugiausiai. Būtina pasirinkti optimaliausią vakarienei skirtą sumą, kuri iš anksto apsaugotų nuo nesibaigiančių išlaidų.

Nusistovėjusį stereotipą, kad už mažai pinigų negalima paruošti įdomių ir gardžių patiekalų, „VMG” vyr. redaktorius Alfas Ivanauskas paneigė iš karto. „Svarbiausia atkreipti dėmesį į keletą pagrindinių vakarienės ruošimo aspektų. Iš pradžių reikėtų apmąstyti, ką gaminsite bei prisiminti, kokių produktų jau turite”, – patarė neseniai pripažintas geriausio pasaulyje kulinarinio žurnalo kūrėjas.

Negana to, būtina atkreipti dėmesį ir į apsipirkinėjimo vietą. Šventiniu laikotarpiu A. Ivanauskas pataria rinktis prekybos centrus, mat prekeiviai turguje maisto produktų kainas dažniausia pakelia. Taip pat itin svarbu nepersistengti ir patiekalus gaminti mažomis porcijomis, kad jų netektų išmesti ar kitą dieną šeimos narius versti valgyti vėl.

Šventėms nebūtina rinktis prabangių produktų – skanų ir elegantišką patiekalą galima pagaminti ir iš pigių daržovių, kruopų ar žuvies. Svarbiausia juos tinkamai komponuoti ir nebijoti stebinančių elementų. Kulinaras A. Ivanauskas rekomenduoja išbandyti kiek šokiruojantį receptą, neabejotinai tapsiantį Kūčių vakarienės žvaigžde. „Svečiai paragavę specialaus recepto – silkės su bananais – neliks abejingi. Užtruksite tik 5 minutes, o apie Jūsų kulinarinį talentą visi kalbės dar 5 dienas”, – garantavo „VMG” įkūrėjas.

Kalbant apie desertus, persistengti tikrai nereikėtų. Galima pagaminti itin gardų daržovių pyragą arba klasika tapusį greitai paruošiamą obuolių pyragą. Visi ingridientai itin paprasti ir, žinoma, pigūs.

Svarbu paminėti, kad jaukiam stalo dekorui taip pat išleisti daug. Unikaliam ir jaukiam stalui užtenka vos kelių eglės šakų, lempučių, džiovintų apelsino griežinėlių bei graikiškų riešutų. Tokiai dekoracijai užteks vos 1 euro.

Daugiau Kūčių vakarienės patarimų specialiame DELFI reportaže:

12 Alfo rekomenduojamų Kūčių patiekalų:

1. Pyragas su daržovėmis ir varške (iš sluoksniuotos tešlos)
2. Salierų ir obuolių salotos
3. Žiedinių kopūstų, morkų ir džiovintų pomidorų salotos
4. Silkė pataluose
5. Silkė su bananais
6. Silkė su morkomis ir kepintomis saulėgrąžomis
7. Spanguolių kisielius
8. Menkės maltinukai su žirneliais kepti orkaitėje
9. Bulvių košė su saliero šaknimi ir vasabi krienais
10. Grikių ir grybų karštas garnyras
11. Kūčiukai
12. Pyragas su obuoliais (iš sluoksniuotos tešlos)

Daugiau „VMG” receptų galite rasti www.vmgonline.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (259)