Morkos kūnui ir... seksui

 (11)
Morkos mažai kaloringos, skanios ir maistingos. Šiose daržovėse yra daug beta karotino, kurį organizmas paverčia vitaminu A. Pakanka per dieną suvalgyti porą morkų, ir organizmas gaus būtiną A vitamino paros normą.
Gal norite morkytės?
© Corbis/Scanpix

Tiesa, daugiausia beta karotino yra ryškiai oranžinėse morkose.

Sveika valgyti virtas morkas, bet būtinai su trupučiu sviesto, aliejaus ar grietinėlės – taip organizmas geriau įsisavina beta karotiną.

Beje, italų mokslininkai tvirtina, kad vegetarai, ypač morkų mėgėjai, vyrai yra patys aistringiausi meilužiai. Kai kuriose šalyse ši morkų savybė buvo žinoma nuo senų senovės, mat frigidiškas moteris ir vyrus, nebesidominčius dailiąja lytimi, žyniai girdė būtent morkų sultimis.

Įvairūs morkų sulčių privalumai:

• Morkų sultys – puikus vitaminų B ir C, kaip ir kalcio pektato, šaltinis – pastarasis mažina cholesterolio kiekį.

• Vienas svarbiausių morkų sulčių privalumų – jose gausu antioksidanto beta karotino, alfa karotino, gliutamino, kalcio ir kalio, vitaminų A,B1, B2, C ir E, kurie taip pat yra antioksidantai, apsaugantys ir maitinantys odą.

• Morkų sultys, sumaišytos su kopūstų sultimis, turi šarminį poveikį ir apsaugo nuo rūgščių susidarymo.

• Kasdien geriamos morkų ir špinatų sultys suteikia plaukų šaknims gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, stabdo plaukų slinkimą ir atkuria natūralią spalvą.

• Morkose daug angliavandenių, galinčių pakeisti žarnyno florą į nepūvančią formą.

• Morkų sultys pasižymi šarmingumu, kuris valo ir atnaujina kraują.

• Diuretinis poveikis padeda sutvarkyti šlapinimosi procesą ir saugo nuo inkstų uždegimo.

• Morkų sultys mažina riziką susirgti širdies ligomis ir aukšto kraujospūdžio grėsmę.

• Šios sultys valo kepenis, o reguliariai vartojamos padeda kepenims pašalinti riebalus ir tulžį.

• Morkose taip pat rastas augalinis hormonas tokokininas. Jis panašus į insuliną ir labai naudingas diabetikams.

• Morkų sriuba yra efektyvus natūralus viduriavimo gydymo būdas.

• Didelės morkų sulčių dozės galimos tik sergant vėžiu ir tik trumpą laiką.

• Morkų sultys, sumaišytos su raudonųjų burokėlių sultimis, tinka ir onkologinių ligų profilaktikai. Maždaug 150 ml šių sulčių reiktų išgerti ryte, likus pusvalandžiui iki pusryčių. Morkų sultys turi būti šviežios, tik ką išspaustos, o burokėlių - priešingai, reikia palaikyti kelias valandas tamsioje vėsioje vietoje.

Dauguma dietologų pasisako prieš terminį morkų apdorojimą. Morkų skonis tada nei kiek nepagerėja, o prarandama daug vitaminų. Todėl netgi į tradicines mišraines patariama dėti šviežias tarkuotas morkas.

Morkų salotų nereikia sūdyti. Jos gaminamos su rūgščiais obuoliais, krienais, česnakais, riešutais. Morkų sultys gerai dera su pienu, medumi, citrinos sultimis. Morkų sultis patariama gerti pavargus, o stiklinė sulčių, išgerta prieš pusryčius, sustiprins plaukus, regėjimą ir pagražins veido spalvą. Morkų sultis rekomenduojama gerti po sunkios ligos, geriant antibiotikus.

Morka, sugraužta tarp pagrindinių valgymų, padės numalšinti alkį.

Gydytojai nepataria valgyti žalių morkų sergant skrandžio opalige ir kitomis sunkiomis virškinamojo trakto ligomis.

www.DELFI.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Ir maistas, ir vaistas

Prieskoniai - ne tik maistui gardinti (7)

2010 vasario mėn. 20 d. 00:02
Ar žinote, kad prieskoniais galima ne tik gardinti maistą, bet ir pagerinti sveikatą bei atsikratyti kai kurių negalavimų? Tad vazonėlis kvepiančių žolelių ant palangės ne tik džiugins akį, bet ir padės sumažinti skausmą bei pagerins nuotaiką.

Triušių pienas padės pasveikti po insulto (24)

2010 vasario mėn. 19 d. 00:02
Mokslininkai specialiai išveda „pieninių“ triušių veisles, tikėdamiesi, jog jų pienas labai naudingas sveikatai. Vienoje Olandijos fermoje šiuos gyvūnėlius jau pradėta melžti specialiais aparatais.

Dieta prie inkstų akmenligės (24)

2010 vasario mėn. 18 d. 00:02
Jūsų inkstuose buvo aptikta akmenų? Teks susitaikyti su mintimi, kad nuo šiol prie stalo teks sėstis ne rečiau nei 5 kartus per dieną, išgerti iki 1,5-2 l vandens, valgyti nedidelėmis porcijomis ir būtinai šiltą maistą. Kokį tiksliai – priklauso nuo akmenų sudėties.

Sveikas maistas, kuris suteikia energijos (32)

2010 vasario mėn. 17 d. 00:02
Nuovargis gali užklupti dėl daugybės priežasčių. Miego trūkumas, tam tikri vaistai, stresas, liga – visa tai gali lemti nuovargį. Energijos trūkumą taip pat galima justi, kai vartojama per daug cukraus ar riebių produktų arba kai trūksta mineralų. Subalansuota dieta ir sveika mityba, kurioje gausu tam tikrų vitaminų ir mineralų, gali suteikti daugiau energijos.

Granatas - karališkas vaisius (20)

2010 vasario mėn. 15 d. 00:00
Kalbama, kad jei pasaulyje nebūtų granatų, monarchai neturėtų vieno valdžios įrodymo atributo - karūnos. Legendos byloja, kad būtent šio vaisiaus viršūnė yra monarchijos simbolio prototipas. Tiesa tai ar ne, neaišku, tačiau nuo senų laikų granatai vadinami karališkais vaisiais.

Augalai, valantys kraujagysles (18)

2010 vasario mėn. 14 d. 00:00
Kraujagyslėms valyti rekomenduotini augalai - česnakas, arbata, gyslotis - šalina cholesterolio sankaupas nuo jų sienelių.

Apelsinai stangrina krūtis (144)

2010 vasario mėn. 13 d. 00:00
Tobulos ir stangrios krūtys - ne tik kiekvienos moters, bet ir vyro svajonė. Jei nenorite kimšti į save latekso ir botokso, naudokite tai, ką duoda mums gamta. Norėdamos natūraliai sustangrinti krūtis, sėmenų aliejuje išvirkite 3 didelius gerai prinokusius apelsinus, sutrinkite juos ir ant krūtų uždėkite košelės kompresą. Apvyniokite, kad nenukristų ir palikite nakčiai.

Kad neužkluptų pavasarinis nuovargis (10)

2010 vasario mėn. 12 d. 00:02
Po šaltos žiemos imame ilgėtis saulėtų dienų ir pavasario. Tačiau dažnai jo sulaukę būname pikti ir nuvargę, tarsi išsuktos citrinos. Kad taip neatsitiktų, reikia pasirūpinti savimi iš anksto. Juk viskas turi savo priežastis. Medicinos žurnalisto prof. Hademaro Bankhoferio patarimai.

Medus ir nuramins, ir atstatys jėgas (6)

2010 vasario mėn. 11 d. 00:02
Prieš 1800 metų Senovės Romos gydytojas Galenas sakė, kad nėra geresnio vaisto už medų. Jo teigimu, medus, vartojamas su kitais vaistais, padeda geriau pasiekti ir gydyti sergantį organą. Medų šlovino ir Senovės Rytų gydytojai. Jų rankraščiuose medui priskiriamos savybė neutralizuoti toksinus žmogaus organizme.

Liepos žiedai – pirmas vaistas nuo peršalimo (2)

2010 vasario mėn. 10 d. 00:00
Jei varva nosis, kamuoja kosulys, išsivirkite kvapnios liepų žiedų arbatos (puodelyje karštu vandeniu užplikykite 3-5 žiedus, palaikykite apie 5 min.), įdėkite medaus šaukštą, susisupkite į šiltą apklotą ir - į lovą.

Beržo lapuose - vitaminai (11)

2010 vasario mėn. 9 d. 00:00
Tikime, kad namuose turite džiovintų čiobrelių, jonažolių, mėtų ir kitų vaistažolių, tačiau ar turite džiovintų beržų lapų? Jie gydo avitaminozę, stiprina ir valo organizmą, gerina virškinimą.

Organizmo valymas sultimis (28)

2010 vasario mėn. 7 d. 00:02
Išvalyti organizmą nuo toksinų bei pagerinti sveikatą padeda ir daržovių sultys. Sultys be minkštimo - puikus vitaminų, mineralų ir enzimų šaltinis. Be minkštimo todėl, kad tokiu pavidalu jų daugiau tilps į skrandį: vienu prisėdimu galite išgerti dviejų salotos gūžių sultis, o tiek tikrai nesuvalgytumėte. Organizmas gaus daug naudingų medžiagų, nebus apkrautas virškinimas.

Organizmo valymas augalais (28)

2010 vasario mėn. 6 d. 00:02
Bendrosios toksinų šalinimo dietos yra naudingos, tačiau ne taip aktyviai stimuliuoja kepenis, plaučius ir inkstus. Jei norite sustiprinti tam tikrų organų veiklą, išbandykite augalus ir jų derinius. Augalai, žolelės naudingi ir tuo, kad aprūpina organizmą vitaminais, mineralais ir enzimais.

Čiobreliai - ir vaistas, ir prieskonis (10)

2010 vasario mėn. 5 d. 00:00
Čiobrelius daugelis augina dėl kvapnios ir vaistinėmis savybėmis pasižyminčios arbatos, o šeimininkės juos naudoja ir patiekalams pagardinti. Tinkamai sudžiovinti ir laikomi čiobreliai savo savybių nepraranda apie porą metų.

Žuvų taukai apsaugo nuo psichinių ligų (18)

2010 vasario mėn. 4 d. 00:02
Kasdien vartojami žuvų taukai gali padėti apsaugoti rizikos grupei priklausančius žmones nuo protinių ligų, rodo nauji tyrimai. Paaiškėjo, kad tris mėnesius vartoti papildai buvo tokie pat efektyvūs kaip vaistai. Jie ketvirtadaliu sumažino psichinių ligų, tokių kaip šizofrenija, atvejus.

Krienai - mūsų draugai (17)

2010 vasario mėn. 3 d. 00:02
Krienuose gausu vitamino C, jie palengvina riebaus maisto virškinimą. Krienai veikia antiseptiškai ir kaip stiprus dekongestantas, padedantis atlaisvinti užsikimšusius kvėpavimo takus.

Pomidorų giminaičiai - baklažanai (7)

2010 vasario mėn. 3 d. 00:00
Baklažanai – pomidorų giminaičiai. Tai nekaloringa daržovė, tačiau turi didelę maistinę vertę. Be to, baklažanai skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo, šalina cholesteriną ir mažina jo kiekį kraujyje.

Špinatai: kad kaulai būtų sveiki (6)

2010 vasario mėn. 2 d. 00:02
Išgirdę apie kaulų sveikatą, pirmiausiai pagalvojame apie kalcį. Špinatuose jo labai daug, tačiau dėl oksalo rūgšties žmogaus organizmas jo sugeba pasisavinti labai mažai. Tad kalbėti apie špinatus ir stiprius kaulus iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti keistoka.

Salierai ir petražolės gali apsaugoti nuo leukemijos (6)

2010 vasario mėn. 1 d. 10:20
Vartodami tokius augalus kaip salieras ir petražolė, kurie turi flavonoido apigenino, žmonės gali padėti sau apsisaugoti nuo leukemijos, teigia olandų mokslininkai.

Pastarnokai - džiaugsmo daržovė (16)

2010 sausio mėn. 31 d. 00:00
Pastarnokai - pikantiška ir kvapi daržovė. Šių baltųjų garbanotų šaknelių poveikis panašus į ženšenio arba žaliosios arbatos: jos tonizuoja, teikia žvalumo, stimuliuoja smegenų veiklą.

Kuo vertingos alyvuogės? (17)

2010 sausio mėn. 30 d. 00:02
Nors ištisus šimtmečius Graikijoje ir kitose Viduržemio jūros šalyse alyvų aliejus buvo laikomas vertybe, tačiau mokslininkai į jį atkreipė dėmesį tik pastaruoju metu. Alyvuogės reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, turi daug vitamino E, yra antioksidatorių šaltinis. Svarbiausia, kad alyvuogėse yra mononesočiųjų riebalų rūgščių ir polifenolių.

Vargina menopauzė? Keiskite mitybą (8)

2010 sausio mėn. 29 d. 11:19
Menopauzę patiriančioms moterims padidėja kaulų išretėjimo, osteoporozės, širdies ir kraujotakos ligų rizika. Kai kurios moterys po menopauzės metu nejaučia apskritai jokių simptomų,o kai kurias kankina daugybė įvairaus stiprumo simptomų. Dieta gali būti svarbus veiksnys kontroliuojant menopauzės simptomus ir mažinant tam tikrų ligų išsivystymo riziką.

Dieta prieš stresą (1)

2010 sausio mėn. 28 d. 00:02
Paveikti streso žmonės yra labiau linkę į tam tikras ligas. Sveikas maistas – vienas būdų nepasiduoti šalutiniams chroniško streso poveikiams.

Bulvės tukina? (44)

2010 sausio mėn. 27 d. 10:22
Bulvės - puikios daržovės. Mitas, kad jos yra sunkus ir tukinantis maistas. Bulvės įeina į tą pačią grupę su grūdais ir yra maždaug tokios pat vertės, kaip ryžiai. Labiausiai tukina riebalai, tad jei bulvės keptos, jos, žinoma, ir kalorijų turės daugiau.

Mažinkite cholesterolio kiekį, laikydamiesi širdžiai sveikos dietos (48)

2010 sausio mėn. 27 d. 10:22
Žmonėms, kurių cholesterolio kiekis didelės, kyla didesnė širdies ligų išsivystymo rizika. Sveika mityba yra vienas iš būdų sumažinti cholesterolio kiekį ir apsaugoti širdį.

Agurkas - daktaras stebukladarys (30)

2010 sausio mėn. 26 d. 09:13
Agurkai labai naudingi sveikatai, kadangi juose daug vitaminų (A, C, PP, B1, B2, B6) ir mineralų. Pavyzdžiui, juose daug jodo, taigi agurkų salotų mėgėjai neturi problemų su skydliauke, kraujagyslėmis ir atmintimi. Taip pat agurkuose yra kalcio - stiprina plaukus ir nagus, silicio ir sieros – gerina dantų ir dantenų būklę, kalio - pašalina nereikalingus skysčius iš organizmo.

Valgykite varškę ir būkite sveiki (29)

2010 sausio mėn. 25 d. 09:20
Dabar parduotuvėse išties gausu varškės gaminių: tradicinės ir netradicinės varškės, įvairių varškės sūrių, desertinių sūrių su priedais, saldžių ir glazūruotų varškės sūrelių, varškės kremų, tortų. Tad kiekvienas iš mūsų gali pasirinkti labiausiai patinkantį produktą.

Saldūs gardumynai, stiprinantys imunitetą (8)

2010 sausio mėn. 25 d. 09:20
Žiemą mūsų imuninė sistema susilpnėja, tad nieko nuostabaus, kad peršalimas lipte limpa. Pastiprinti imunitetą gali ne tik aštraus skonio česnakas, bet ir saldūs „vaistai“.

Levanda – sielos ir kūno sveikatai (22)

2010 sausio mėn. 22 d. 00:00
Tiek dabar, tiek ir prieš tūkstantmečius levanda buvo mėgstama, vertinama ir naudojama daugiausia dėl jos netradicinio ir teigiamai veikiančio kvapo. Pats pavadinimas „levanda“ yra kilęs iš lotyniško žodžio lavare, reiškiančio „plauti, skalbti“. Šį pavadinimą gėlė užsitarnavo daugiausia dėl to, kad labai dažnai buvo naudojama atgaivinančioms vonioms, kūnui ir sielai valyti.

Kmynai numalšins audrą pilve (8)

2010 sausio mėn. 22 d. 00:00
Kmynas yra seniausias pasaulyje rastas naudojamas prieskonis. Kmynų sėklų buvo rasta daugiau nei 5000 metų senumo gyvenvietėse.

Avokadai - odos jaunystei (21)

2010 sausio mėn. 21 d. 00:02
Avokaduose yra nemažai riebalų, tačiau dauguma jų naudingi – suteikia odai jaunatviškumo, lygumo, netgi padeda neutralizuoti kenksmingus kitų produktų riebalus, o tai reiškia, kad šis vaisius gali padėti sulieknėti.

Pieno produktai saugo nuo gimdos miomų (8)

2010 sausio mėn. 21 d. 00:02
Bostono (JAV) universiteto ginekologų teigimu, gausus pieno produktų vartojimas gali sumažinti gimdos miomų riziką. Tyrime dalyvavo 59 000 amerikiečių moterų. Stebėjimo periodu 6000 moterų atsirado gimdos miomų. Bandydami nustatyti, kas gali nuo jų apsaugoti, mokslininkai atrado, kad riziką smarkiai sumažina pieno produktų vartojimas.

Raudongūžiai kopūstai - vitaminų šaltinis (9)

2010 sausio mėn. 20 d. 00:00
Raudongūžiai kopūstai tinkami ne tik salotoms ruošti ar puošti, tačiau ir sveikatai stiprinti. Juose daug kalio, magnio, geležies druskų, fermentų, ląstelienos, fitoncidų, taip pat vitamino C bei karotino. Įdomu tai, kad vitaminai gūžėje yra pasiskirstę nevienodai - išoriniuose lapuose jų yra kur kas daugiau.

Baltieji ridikai ir salotoms, ir sveikatai stiprinti (3)

2010 sausio mėn. 20 d. 00:00
Tarkuoti ridikai arba jų sultys sumažina sąnarių skausmą, gydo radikulitą. Šios daržovės gerina ir virškinimą, kraujagyslių tonusą, tačiau sergantiesiems opalige, skrandžio, žarnyno bei kepenų uždegimais valgyti jų reikėtų saikingai.

Žiediniai kopūstai - auksinis dietologijos produktas (15)

2010 sausio mėn. 19 d. 00:02
Mokslininkai iki šiol neišsiaiškino, iš kur kilusi ši graži daržovė. Vieno sako, kad iš Kinijos, kiti tvirtina, jog iš Kipro, treti mano, jog iš Mauritanijos. XII a. ji pasirodė Ispanijoje, paskui Anglijoje ir tik XVIII a. pasiekė mūsų kraštus.

Briuselio kopūstai - kaulams ir kraujagyslėms (4)

2010 sausio mėn. 19 d. 00:02
Nors Briuselio kopūstai ir maži, tačiau nė kiek nenusileidžia savo didiesiems broliams - baltagūžiams kopūstams, o vitamino C vienoje mažoje šio kopūstėlio galvutėje yra tiek pat, kiek ir dideliame apelsine.

Visagalis česnakas (33)

2010 sausio mėn. 18 d. 00:00
Česnakas – unikali daržovė, turinti nepaprastai daug alicino – ypatingos medžiagos, kuri tikrąja to žodžio prasme susidoroja su visa armija mikrobų, esančių žmogaus organizme. Tačiau tai – tik pirmoji eilutė česnakų gerųjų darbų sąraše…

Afrodiziakai neegzistuoja? (10)

2010 sausio mėn. 18 d. 00:00
Tikima, kad kai kurie maisto produktai pagerina seksualinį gyvenimą. Anot dr. Mary Ellen Camire, kai kurie vitaminai ir maistingosios medžiagos gali pagelbėti, tačiau per didelis kurių nors kiekis organizmui gali padaryti ir žalos.

Pekino kopūstai - vietoj vitaminų (32)

2010 sausio mėn. 17 d. 00:02
Ar žinojote, kad Pekino kopūstai gali visiškai pakeisti vitaminų piliules? Pasirodo, juose yra ir visas spektras mineralinių medžiagų, organinių rūgščių ir netgi baltymų. Tačiau didžiausias šios daržovės privalumas tas, kad visas šias gėrybes ji išsaugo iki pat pavasario.

Jei puola sloga: gydomasis kvėpavimas (4)

2010 sausio mėn. 17 d. 00:00
Įsisenėjus slogai veiksmingai padeda kvėpavimas česnakų išskiriamomis veikliosiomis medžiagomis. Nulupto česnako skiltelę perpjaukite išilgai pusiau ir uždėkite ant abiejų nosies pusių keletą kartų per dieną. Česnakų negalima kišti į nosį, nes jie gali išgraužti nosies gleivinę. Jeigu jūsų oda labai dirgli, prieš dėdami česnakų patepkite nosį aliejumi.