Paprasto susitvarkymo nepakaks – nepatikėsite, kur jos slepiasi

Šiltas klimatas kandims yra pats mėgstamiausias. Kenkėjų kontrolės ekspertų „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas pastebi, jog šiemet itin karštą birželio mėnesį dažnai buvo galima pamatyti butų laiptinėse besibūriuojančias kandis, ieškančias tinkamiausios vietos veistis. Dažniausiai šia aplinka butuose tampa virtuvė, kurioje netrūksta kandis viliojančių sausų maisto produktų.

Kovą su šiais kenkėjais biologas pataria pradėti nuo švaros – nors daugelis žmonių šių kenkėjų mėgina atsikratyti išmesdami įtartinai atrodančius produktus, tačiau vien to nepakanka. „Dažniausiai virtuvėje būna likusių kandžių kiaušinėlių. Iš produkto iššliaužusi kirmėlė pasislepia spintelėje esančiame plyšyje arba susisuka į kokoną už spintelės ar kitoje žmogui neiškart pastebimoje vietoje“, – aiškina biologas.

Virtuvės švarinimui specialistas siūlo pasitelkti dulkių siurblį su smailiu antgaliu, kuris maksimaliai pasiektų sunkiai pasiekiamas ertmes ir plyšius, kuriuose mėgsta slėptis kandžių lėliukės ir kiaušinėliai. Dažniausiai šie kenkėjai kiaušinėlius deda netoli maisto šaltinio, nuo kurio suaugusios kandys taip pat nenutolsta ir nuolat skraido aplink. Kandims išnaikinti neužtenka vien išmesti pažeistų maisto produktų – tam reikalingas ir kantrus darbas tvarkant virtuvę.

„Į tai reikia įdėti daug pastangų. Pardavinėjamos gaudyklės, kurios sugaudo perinčias kandis. Tai gali būti naudojama kaip papildoma priemonė apsišvarinus virtuvę. Kandys aktyviausios būna prietemoje arba visiškoje tamsoje, kai skraidžioja ieškodamos viena kitos – tuo metu praverčia gaudyklė, prie kurios jos prilimpa. Kandis privilioja gaudyklėje esanti medžiaga – feromonas“, – tikina L. Grigaliūnas.

Netradicinės priemonės: kvapai, kurių kandys negali pakęsti

Specialistas sako, kad nenorintys savo namuose purkšti chemijos, gali rinktis netradicines kandžių naikinimo priemones, kuriomis dažniausiai tampa specifinį kvapą turintys produktai. Kenkėjus atbaido smulkinti lauro lapai.

Kandis gali atbaidyti ir įvairios vaistažolės. Sergant kvėpavimo ligomis ir patiriant galvos skausmus gelbstintis gailis gali tapti ir puikia priemone kovojant su kandimis, tačiau L. Grigaliūnas pastebi, jog nereikia šios vaistažolės naudoti per daug, nes jos kvapas ganėtinai stiprus. Be to, gali padėti ir džiovintos mėtos kvapas.

Vaistažolės

Vaistažolių perdirbimo įmonės „Švenčionių vaistažolės“ Kokybės kontrolės skyriaus vadovė Giedrė Šeduikienė tikina, jog atsikratyti kandžių gali padėti levandų žiedai. Šios vaistažolės kvapas žmogui yra kur kas malonesnis ir net raminantis, tačiau nepakenčiamas kandims, kurios gyvena tarp rūbų. Norint apginti rūbus nuo juos graužiančių kenkėjų, G. Šeduikienė rekomenduoja į spintą įsidėti levandų eterinių aliejų arba tarp rūbų paskirstyti keletą pačių levandų žiedų.

„Džiovintus levandų žiedelius ir stiebelius reikia įdėti į drobinį maišelį ir palikti spintoje tam, kad visur pasiskirstytų kandis atbaidantis kvapas. Tam tereikia keleto šakelių“, – tikina specialistė.

Levandų žiedų galima nesunkiai rasti vaistinėse, mugėse arba užsiauginti patiems.

Pirmoji pagalba spintelėse – lėkštės su vaistažolėmis

Anot žolininkės Adelės Karaliūnaitės, vaistažolės tikrai gali atbaidyti kenkėjus – tradiciškai manoma, kad geriausiai drabužines kandis atbaido levandos ir rožių žiedai. Juos žolininkė rekomenduoja sukimšti į kvapnias pagalvėles ir palikti spintoje ir pabrėžia, jog kenkėjus atbaidančių vaistažolių, apie kurių poveikį žino ne visi, yra ir kur kas daugiau.

„Iš savo patirties galiu patarti į vilnones kojines įdėti po keletą kaštonų, cinamono žievės lazdelę. Stalčiuje, kur laikote vilnonius gaminius, rekomenduoju pakloti ajero lapų“, – vardina A. Karaliūnaitė.

Žolininkės teigimu, maistinėms kandims labiausiai nepatinka karčiojo pelyno, kiečio žolės, apelsino žievelės, ajero šakniastiebių kvapas. Jų galima padėlioti atvirose lėkštelėse kiekvienoje spintelėje.
„Keisti šviežiomis žoleles reikia kas metus, nes kvapas išgaruoja ir poveikio nebelieka. Geriausia maisto produktus nuo kandžių apsaugo tinkamas jų laikymas ir suvartojimas iki nurodyto termino. O jei jau kandys pamėgo jūsų namus, pakabinkite lipnių juostelių, nes labai svarbu sugaudyti skraidančias kandis, kad nespėtų padėti kiaušinėlių“, – įspėja A. Karaliūnaitė.

Drabužinė kandis

Kaimynai dėl kandžių jūsų bute nekalti

Žmonės klysta manydami, jog kandys į butą gali atkeliauti ir iš kaimynų virtuvių – kandys nėra linkusios taip migruoti, kaip, pavyzdžiui, tarakonai. L. Grigaliūno teigimu, yra maža tikimybė, jog karštą vasarą kandis įskris pro atvirą langą arba įskris pro buto duris. Tai nutinka itin retai.

„Kruopas graužiantis kirminas sočiai pasimaitina, pabūna kruopų pakelyje keletą savaičių ir tada išlenda. Toje pačioje patalpoje susisuka į kokoną, o iš jo išlindusi suaugusi kandis šalia ieškosi sau draugo ar draugės kiaušinėliams dėti. Kandys nemigruoja“, – teigia pašnekovas.

Nors žmonės negali pakęsti kandžių, jokio pavojaus žmogaus sveikatai jos nekelia – šiuo atžvilgiu, kandžių negalima lyginti su tokiais kenkėjais kaip musės ar tarakonai, kurie nešioja įvairių ligų sukėlėjus. „Nėra jokių duomenų apie tai, jog kandys nešiotų ligas. Žinoma, atsidarius šokoladinių saldainių dėžutę arba nusipirkus sausų pusryčių, ne kiekvienas gali ramiai žiūrėti į viduje šliaužiojančias kirmėles. Jei suvalgysi vieną kitą kirminą, tai net nepajusi – tik gausi mažą baltymo dalelę“, – juokiasi L. Grigaliūnas.

Blogiausiu atveju teks paaukoti dalį šaldytuvo

Vienas iš paplitusių saugojimosi nuo kandžių būdų – visų maisto produktų slėpimas šaldytuve. „Tokiu būdu galima tikėtis, jog kandys išnyks, nes nebelieka maisto šaltinio, ant kurio jos dėtų kiaušinėlius. Kandys gyvena neilgai, paplasnoja vos savaitę. Jei ir padės tuo metu kiaušinėlį, kirminui nebebus ko ėsti“, – tikina biologas.

Šaldytuvas

Tam, kad išgyventų, kandims svarbiausia rasti maisto šaltinį. Pasak L. Grigaliūno, kandys labiausiai mėgsta veistis miltuose, kruopose, dribsniuose, džiovintuose vaisiuose ir net šokoladiniuose saldainiuose, ypač jei juose yra riešutų. Sausus produktus derėtų slėpti, dėti į balkoną arba kuriam laikui dėl šių produktų paaukoti dalį šaldytuvo.

Biologas rekomenduoja popierinėse ir celofaninėse pakuotėse parduodamus produktus grįžus perpilti į stiklinius indus. „Perpilant galima pamatyti, ar kartu su maisto produktais buvo atsivežtas kirminas, ar ne. Kartais pakuotėse galima pamatyti ir mažus voratinklius, kurie reiškia, jog pakuotėje yra ir kirmėlių. Jei švariai perpilama į sandarią stiklinę talpą, kandys pro ją neprasigrauš. Nei celofanas, nei popierius nėra kliūtis joms dėti kiaušinėlius ir prasigraužti“, – teigia L. Grigaliūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)