S. Korzunova neslepia, kad dabar bene visą jos laisvalaikį apima naujos aplikacijos kūrimas. Tačiau kūrybiškai merginai tai veikiau darbas nei malonumas.

„Man patinka, kad Lietuvoje grafinio dizaino srityje mes turime ploto plėstis. Žinau, kad darbo čia nepritrūks“, - patikino mergina, paklausta, ar Lietuva jos idėjoms nėra pernelyg maža.

Patirties sėmėsi Portugalijoje

S. Korzunova pasakojo grafinio dizaino srities studijas pasirinkusi todėl, kad jai labai patinka kurti koncepcijas ir jas reikšti vizualiai. Šioje srityje ji tikina galinti atskleisti tiek savo kūrybinę, tiek loginę pusę.

Prieš pusmetį per studentų mainų programą mergina buvo išvykusi į Portugaliją. Taip pasielgti ją paskatino kolegijoje vykusiame projekte dalyvavę svečiai iš skirtingų užsienio šalių. Tuomet savo šalies studijų kokybę ir požiūrį į dizainą labiausiai išgyrė portugalai.

„Išvažiuoti iš Lietuvos pusmečiui, buvo teisingas žingsnis. Susiradau daugybę draugų iš skirtingų šalių. Supratau, ką praktiškai reiškia žodis globalizacija ir interneto jėga. Kai kasdien bendrauji su skirtingos rasės ir kontinentų žmonėmis apie tuos pačius „žymius“ žmones, įvykius, knygas, filmus ir panašiai. Geriau pažinau ne tik kitas kultūras, bet ir pačią save. Išties, kai lieki vienas be šeimos ir draugų, lieki akistatoje su savimi. Supratau, kad jeigu netiki tuo, ką darai, nedaryk. Geriausių rezultatų atneša nuolatinis darbas ir pasitikėjimas savimi. Būnant Porto ESAD ( Escola Superior de Artes e Design) koledže man patiko lankytis dizaino savaitės renginiuose, ten susipažinau ir su tipografės iš Barselonos Lauros Mesengeur darbais. Jie mane paskatino tobulinti savo įgūdžius tipografijoje ir šilkografijoje. To pasekoje, šiuo metu daug dėmesio skiriu tipografijai ir web dizainui“, - kodėl buvo verta išvykti pasakojo mergina.

Lietuva dizaino srityje neatsilieka

S. Korzunovos teigimu, suteikdamas komunikacijos dizaino laipsnį Portugalijos koledžas siekia parengti dizainerį taip, kad jis sugebėtų patenkinti ir privačių, ir viešų subjektų poreikius. Jis turi sugebėti pagelbėti sprendžiant prekės ženklo, redakcijos, plakato, iliustracijos, pakavimo, kompiuterinės grafikos, web dizaino ar kito tipo projektų vystymo problemas.

Anot merginos, pagrindinis dėmesys EDENT koledže studento idėjų argumentavimui ir sistemingo mąstymo lavinimui. Taip pat eksperimentams ir dinamikai, kuri jungia problemos nustatymą, tyrimą ir metodišką jos sprendimą. Studijų sistema siekiama, kad studentas kuo greičiau suartėtų su profesine realybe ir lavintų kūrybišką mastymą ieškant praktinių problemų sprendimo. Taip pat lavinamas kritinis, civilinis bei etinis supratimas apie aplinkosaugą, tvarumą ir integraciją tobulinant visuomenės ir žmogaus gyvenimo kokybę.

Nors minėtame koledže buvo keliami aukšti reikalavimai, S. Korzunova tikino nenusivylusi ir Lietuvoje siūloma studijų kokybe.

„Išvykusi supratau, kiek daug profesinių įgūdžių įgijau Vilniaus dizaino kolegijoje. Atvykusi į ESAD nežinojau, su kokiais kurso draugais mokysiuosi, kiek jie išmano ir net šiek tiek nenustebau, kad dizaino pasaulyje mes judame koja kojon su naujausiomis tendencijomis. Be abejo, yra ir skirtumų. Pavyzdžiui, Portugalijoje išmokau žiūrėti į pasaulį truputi lengvabūdiškiau, nes tik nutolus nuo problemos gali pamatyti visumą“, - patikino mergina.

Stebi technologijų ir žmogaus susijungimą

Prieš išvažiuodama į Portugaliją ji kartu su draugais dalyvavo „AppCamp“, kur pradėjo kurti greit pasirodysiančią mobilią aplikaciją „CityVibes“.

„Tai muzikinė programėlė, kurioje, priklausomai nuo vietos kur jūs esate, kinta grojaraštis. Taip sukuriamas natūralus miesto garso takelis: parke groja rami muzika, senamiestis pradžiugina džiazu, o, einant pro mėgstamą barą, galima girdėti ten populiarią dainą. Ši idėja apjungia kelis dalykus, kuriuos žmonės mėgsta – muzikos klausymą ir įtakos darymą. Pirmoji muzikos grotuvo „CityVibes” versija yra kuriama mobiliesiems įrenginiams su „Android” operacine sistema ir Lietuvoje pasirodys jau gruodžio mėnesį“, - džiaugėsi mergina.

Ji pasakojo, kad bene žaviausias dalykas kūrybiniame šios programėlės procese yra stebėti, kaip žmogus susijungia su technologijoms bei kaip technologijos sujungia žmones.

„Manau, svarbiausias įkvėpimo šaltinis yra suprasti, kodėl darai tam tikrus dalykus, ir kam tu juos darai. Šiuo metu taip pat atlieku specialybinę praktiką su „Impresspages“ – tautiečių startup‘u, kuriančiu turinio valdymo sistemą. Čia dirbant mane „veža“ piešti web‘ą ir web komunikaciją, nes žinau, kad gerai padarius, veliau tuo naudosis žmonės“, - idėjomis dalijosi S. Korzunova.

Grafikos dizainas užkariauja visas plotmes

Ji tikino kartais pamąstanti apie tai, kaip grafinio dizaino objektai gyvena po jų publikavimo.

Sabina Korzunova
„Grafinio dizainerio darbo privalumas yra tas, kad jis turi didelę įtaką šiuolaikiniame pasaulyje. Tai kartu ir trūkumas, nes daug kas to tiesiog neįvertina. Pavyzdžiui, lankstinukai ir plakatai po publikavimo nukeliauja pas ką nors ant sienos. Leidiniai, knygos ir laikraščiai – skaitomi, vartomi ir gabenami po pasaulį. Išmaniuosiuose telefonuose, kompiuteriuose, planšetėse, į kuriuos dabar žiūrime, matomi elementai kuriuos taip pat sukūrė grafikos dizaineris“, - pasakojo mergina.

Ji patikino, kad tiek Lietuvoje, tiek užsienyje geras specialistas yra vertinamas. Be to auga nauja kūrėjų karta, kuri brendo kitokioje aplinkoje. Tad dizaino tendencijos tikrai kis bei plėsis.

S. Korzunova prasitarė gyvenime besivadovaujanti keliais posakiais – „ką darai, daryk gerai“ ir „work hard and smart“ (dirbk stipriai ir protingai – liet.). Tad tikisi, kad jie padės jai tapti puikia grafikos dizainere.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)