Pavyzdžiui, vienas bendrovės sukurtas robotizuotas sprendimas yra automatinis ir prisitaikantis baldinių detalių dažymo robotas.

„Kliento įmonėje seniai norėta automatizuoti baldinių detalių dažymą, tačiau tai buvo labai sudėtinga, nes po ovalių detalių galėdavo eiti stačiakampės ar aštuonkampės, skyrėsi tiek gaminių dydžiai, tiek stirtų aukščiai. O kiekvienam dažymui suvedinėti skirtingus parametrus buvo tiesiog per sudėtinga. Mes pritaikėme trimačius skenavimo jutiklius sistemai, kuri atpažįsta atvažiuojančio gaminio formą ir dydį, apskaičiuoja roboto dažymo trajektoriją, greitį ir kitus parametrus bei pateikia juos dažymo robotui“, - pasakoja bendrovės vadovas Vytautas Kazlauskas.

Jis įvardijo, kiek toks sprendimas įmonei kainavo ir kada atsipirks.

„Analogiški sprendimai Vakarų Europoje kainuoja daugiau kaip 200 tūkst. eurų, o mes sugebėjome klientui pasiūlyti robotinę sumanaus dažymo sistemą už kiek mažiau nei 80 tūkst. eurų“, - sakė jis.

Skaičiuojama, kad šis robotas įmonei atsipirks beveik per dvejus metus, nes dabar per metus be papildomų išlaidų atlyginimams yra išleidžiama apie 40 tūkst. eurų.

Sumanus baldinių detalių dažymas, Robotex nuotr.

Kitas sprendimas - universalus medinių padėklų stirtų krovimas, naudojamas prie medinių padėklų kalimo linijos.

„Sukalti padėklai prieš juos vežant turi būti sukrauti į 3 metrų stirtas, kai kurie padėklai sveria iki 75 kg, tad, suprantama, kad toks darbas žmogaus rankomis negali būti atliekamas. Standartinės padėklų krovimo sistemos yra pritaikytos tik keliems tipams padėklų, o kliento konkurenciniu pranašumu yra būtent padėklų įvairovė. - kalbėjo V. Kazlauskas. - Mes suprojektavome lanksčią ir universalią padėklų krovimo į stirtas sistemą, kuri gali krauti tiek mažus 60 cm ilgio padėklus, tiek itin ilgus 3 m ilgio padėklus, kraunama trimis skirtingais būdais ir visas sistemos valdymas vyksta intuityviai iš vartotojui draugiškos ir lietimui jautrios grafinės panelės.“

Universalus medinių padėklų sukrovimas į stirtas, Robotex nuotr.

Dar vienas robotizuotas sprendimas skirtas rūšiuoti mediniams padėklams.

„Jau ketveri metai diegime ir tobulinime medinių padėklų rūšiavimo sprendimus, pakeičiančius fizinį darbą, kai darbuotojai po vieną turėdavo dviese kilnoti padėklą tikrindami jo kokybę ir spręsdami, ar jis dar tinkamas naudoti, ar reikalauja remonto, ar jau netinkamas. Mūsų sistema darbuotojus įkurdino ant pakylos, kai patogiai sėdėdami jie žiūri į padėklus jiems rodantį robotą ir spaudo mygtukus, priskirdami padėklą vienai ar kitai rūšiai“, - pasakojo V. Kazlauskas.

Pasak jo, tokie sprendimai yra paklausūs ne tik Lietuvoje, įmonė jas jau diegė Estijoje, Vokietijoje, Airijoje ir Prancūzijoje.

Medinių padėklų rūšiavimas, Robotex nuotr.

Ilgainiui planuojama šį darbą dar labiau automatizuoti.

„Suprantame, kad sėdimas darbas yra monotoniškas ir tobulėjant technologijoms atsiranda naujos automatizavimo galimybės. Šiais metais mes išbandėme automatinį padėklų rūšiavimą: sistemos erdvinis sensorius sukuria padėklo trimatį taškų debesį ir pateikia kompiuteriui, kuris dėl specialių algoritmų atpažįsta padėklo spalvinius niuansus, geometriją, lentų ir kaladėlių matmenis, įskilimus ar matmenų nukrypimus. Atitinkamai jis priskiria padėklą vienai ar kitai rūšiai. Per ateinančius metus ketiname toliau vystyti šią automatinę padėklų rūšiavimo sistemą ir pasirengti ją komercializuoti“, - planavo V. Kazlauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)