Paskutiniais metais norinčiųjų skaičius pasiklausyti „Omahos orakulo“ taip išaugo, jog šiemet W.Buffettui teko priimti netikėtą sprendimą. Pirmą kartą istorijoje visas susirinkimas tiesiogiai buvo transliuojamas internetu, nors iki tol buvo griežtai draudžiama filmuoti ar įrašinėti net telefonu.

Fondų rezultatai siaubingi. „Šiuo metu Wall Street‘e daug daugiau pinigų uždirba tie, kurie puikiai moka parduoti, bet ne tie, kurie moka investuoti“ – sakė „orakulas“. Jo nuomone, pagrindinė problema, jog valdantys pinigus nesugeba ne tik tinkamai investuoti, bet dar investuotojų lėšas tiesiog „suvalgo“ įvairiausi komisiniai mokesčiai. Ironizuodamas Buffettas pridūrė: „Praėjusių metų fondų rezultatai siaubingi, bet galite būti tikri, kad praėję metai nebuvo siaubingi fondų valdytojams“.

Pagal „Hedge fund research“ statistiką pernai užsidarė rekordiniškai daug – 979 investiciniai fondai. Tai didžiausias skaičius nuo pat 2009 metų, kai praūžė finansų krizė. Šių metų pirmas ketvirtis taip pat nieko gero nežadėjo ir valdomas investicinių fondų turtas ženkliai sumažėjo.

Neigiamos palūkanos. „Jeigu jūs nepasimetę matydami neigiamas palūkanas pasaulyje, tai vadinasi jūs nieko nesuprantate ekonomomikoje. Visi protingi žmonės pasimetę“, – prajuokino salę Buffettas. Pasak jo, galima perskaityti visas garsiausių ekonomistų knygas (A. Smitho, J. M.Keyneso ir kt.) bet nė vienas iš jų net nesapnavo, kad toks dalykas, kaip nulinės ar neigiamos palūkanos išvis yra įmanomos. Pasak Buffetto tai nereiškia, kad pasaulio ekonomika sugrius, bet ištiesų niekas nežino, kuo pasibaigs šis nenuspėjamas „filmas“.

„Labai tikiuosi, kad aš dar gyvensiu pakankamai ilgai ir pamatysiu, kuo baigsis šis eksperimentas“, – vylėsi garsiausias pasaulio investuotojas.

Nafta. Kalbėdamas apie naftos kainas „orakulas iš omahos” neslėpė, kad jis nežino, kas bus su naftos kainomis ir abejoja, ar kas nors tą gali nuspėti. Dar anksčiau Buffettas minėjo, kad jis gali pasamdyti geriausius geologus ir šie vistiek nenuspės naftos kainos. Buffetto nuomone, kainą lemia ne tiek ekonomika, kiek politika. Jam keistai atrodo įvairių „ekspertų“ bandymai spėlioti naftos kainą, nes pasak jo, kai prieš pusantrų metų barelis kainavo virš 100 JAV dolerių nebuvo nė vieno žmogaus, kuris nuspėtų, kad kaina kris iki dabartinių žemumų. Tai kodėl dabar reikia galvoti, kad dabar spėliojantys žino apie ką kalba?

Nekilnojamasis turtas. Prieš penkerius metus akcininkų susirinke Buffettas teigė, kad viena iš geriausių investicijų šiuo metu – pirkti nekilnojamąjį turtą, nes po krizės kainos sumažėję, o skolintis yra rekordiškai pigu. Po rekomedacijos iš tiesų būsto kainos ženkliai išaugo ir susirinkę žmonės klausinėjo, kokia jo nuomonė dabar ir ar jis nemato besipučiančio burbulo:

„Akivaizdu, kad 2011 ir 2012 metai buvo daug geresni investuoti nei dabar. Žemos palūkanos veikia kainas, kaip gravitacija. Nekilnojamojo turto brangimas buvo neišvengiamas. Tai nereiškia, kad jos negali augti ir toliau, bet jau yra regionų, kur žmonės praras pinigus, nes tiesiog permoka. Tiesa, tikrai nemanau, kad kita Amerikos ekonomikos krizė bus susijusi su nekilnojamuoju turtu.“

Prezidento rinkimai. Jau anksčiau Buffettas išreiškė palaikymą demokratų kandidatei Hillary Clinton ir tiek jis, tiek jo partneris gan kandžiai atsiliepė apie Donaldą Trumpą. Būtent todėl vienas iš įmonės akcininkų uždavė labai konkretų klausimą: ar nenukentės „Berkshire Hathaway“ jeigu prezidentu taps D.Trumpas?

„Tikrai tai nebus didelė problema“, – trumpai atšovė įmonės vadovas. „Mums yra tekę dirbti laikotarpiu, kai valdžia reguliuodavo kainas, kai pelno mokesčiai siekė 52% ir pan. Kas bebūtų prezidentu, jis nesugriaus Amerikos ekonomikos. Verslas adaptuojasi visuomenėje ir visuomenė adaptuojasi prie verslo. Žinoma, ekonomiką galima sudrebinti, bet jos tikrai jis nesugriautų.“

Buffetto partneris, respublikonas Charlie Mungeris kablėdamas apie Trumpą pridūrė: „Jis būtų labai toli nuo idealaus varianto, bet jo šansai tapti prezidentu kiek didesni nei nulis“.

„Berkshire Hathaway“ akcininkų susirinkimas: https://finance.yahoo.com/brklivestream/