- Ponia Vida, koks yra standartinis prie vieno modernizuojamo daugiabučio projekto dirbančių statybininkų skaičius?

- Auksinis viduriukas yra 8-10 statybininkų vienam penkių aukštų namui, kuris turi 3-4 laiptines. Toks skaičius tikrai nėra toks mažas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Be to, jis nėra fiksuotas ir gali kisti, priklausomai nuo įvairių atvejų ir skirtingų poreikių.

- Turbūt ne vienas įsivaizduoja, kad prie renovuojamo daugiabučio dirbančių statybininkų skaičius turėtų būti kuo didesnis. Logika lyg ir sakytų, jog tokiu atveju renovacijos darbai būtų baigti greičiau, žmonėms būtų mažiau nepatogumų.

- Kaip jau minėjau, prie modernizuojamo daugiabučio dirbančių statybininkų skaičius nėra fiksuotas. Vieną dieną gali dirbti penki žmonės, kitą jau dešimt. Čia jau nemažai kas priklausys ir nuo darbus vykdančios firmos: jeigu ji norės darbus atlikti greičiau ir efektyviau, tuomet pasvarstys apie didesnį statybininkų skaičių vienam modernizuojamam namui. Tačiau samdyti per daug žmonių taip pat nėra reikalinga, nes čia daug kas priklauso ir nuo oro sąlygų.

Jeigu renovacija vyktų vien tik vasarą, surinkus apie 20 darbininkų, procesą pabaigti galima itin greitai, tačiau realybė yra tokia, kad darbai vyksta ilgai, juos trukdo ir oro sąlygos. Juk sningant ar lyjant niekas netvarkys stogo. Tuomet ir statybininkų mažiau reikia. Štai žiemą beveik nevyksta fasado darbai. Taip pat ir šiluminio mazgo, vamzdynų, radiatorių tvarkymas ar keitimas. Klimato sąlygos yra daug svarbesnės negu atrodo.

- Ar tie statybininkai, kurie dirba su daugiabučių renovacijos projektais, dažniau yra konkrečios specializacijos darbininkai ar universalūs specialistai?

- Žinoma, yra ir vien pagal savo specialybę dirbančių statybininkų, pavyzdžiui, fasadų šiltintojai, plytelių klojėjai. Daugiabučio renovacijos eigoje prie komandos prisijungia langų montavimo specialistai, kurie užsiima langų, kartais net ir durų, įstatymu. Paprastai jie priklauso jau visai kitai firmai. Yra ir aplinką tvarkantys statybininkai, kuriais gali tapti ir pagalbiniai darbininkai.

Specializacijos įvairios, tačiau prie modernizuojamo namo dirba ir universalūs specialistai, mokantys atlikti kelis darbus vienu metu, kad ir fasadą šiltinti bei plyteles kloti. Statybininkai šiais laikais yra labai įvairių specializacijų, tačiau faktas tas, kad jų šiandien pakankamai trūksta, todėl ši specialybė tampa tikrai paklausi.