DELFI kviečia siūlyti savo šventines idėjas ir skelbia esė konkursą „Išmokyk Lietuvą švęsti“. Dalinamės su Jumis pirmosiomis skaitytojų siųstomis išskirtinės šventės idėjomis ir nekantriai laukiame Jūsų minčių. Drąsiai pasidalinkite išskirtine šventės idėja – geriausioji bus įgyvendinta simbolinėje sostinės vietoje, ant Gedimino kalno, ir ateityje gali tapti istorija! Padarykime kovo 11-ąją, svarbią Lietuvai dieną, ypatinga!

Apsirenkime Lietuvos vėliavos spalvų drabužiais ir susikibkime už rankų

„Norėčiau pasiūlyti šią ypatingą dieną apsirengti geltonais, žaliais ir raudonais drabužiais ir susirinkimo vietoje sustojus ratu susikibti už rankų. Nesvarbu, kaip gyveni, kas esi, iš kur kilę tėvai ar protėviai, bet jei tau rūpi Lietuva ir jos ateitis, tu esi rate. Ir kad ir kur bebūtume mes susikibtumėme už rankų dėl Lietuvos. Tuo dar kartą parodytume pasauliui, kad kartu mes – jėga.

Rankų grandinę galima būtų daryti netgi „ratas- rate“ priklausomai nuo to, kiek žmonių susirinktų ir kaip ši idėja išpopuliarėtų. Pavyzdžiui, trys ratai – rate galėtų būti mišrus, kiti gal susikibtų trispalvės spalvomis ir kiti variantai. Išorinis ratas galėtų būti sudarytas iš stipriosios lyties atstovų ir butu raudonas, antras į vidų ratas galėtu būti geltonas, sudarytas iš moteriškos lyties atstovių, o pačiame viduryje galėtų būti vaikų ratas – geltonas. Simboliškai būtų galima padėti rato centre su LIETUVA susijusius daiktus. Pavyzdžiui, ąžuolo lapą ar šakelę, ąžuolo vainiką. Tiktų ir trispalve ar marškinėliai su Lietuvos trispalve ar užrašu, gimto miesto nuotrauka, gilė, duonos kepalėlis ant balto rankšluosčio, gintaro gabalėlis, krepšinio kamuolys, litas herbu į viršų ir kita simbolika ar paprasčiausiai užrašas „LIETUVA“ ant žemės. Fantazijai ribų nėra.

Ir būtent tą dieną atlikdami šį ritualą ir stovėdami gyvose grandinėse mes pasakytume „AŠ SAUGAU-TU SAUGAI-MES SAUGOME-MUMS BRANGI LIETUVA“ ir sugiedotume himną. Manau, mes tikrai geriau jaustume vieni kitų bėdas ir suprastumėme, kad Lietuva yra sąlytis iš įvairių žmonių. Saugodami vieni kitus mes, tikrąja to žodžio prasme susivienijame vieni su kitais ir turime užtikrintą ateitį, nes esame kartu, kur bebūtume. Galima ratus pasukti skirtingomis kryptimis ir pasigrožėti nuostabiu koloritu. Tai galėtų išsivystyti gražią tradiciją ateities kartoms. Ketvirtas ratas iš solidarumo galėtu būti mėlynas, nes taip pat esame sąjungos piliečiai. Bet galima, aišku, palikti tik trispalvės spalvas, pabrėžiant savo Nepriklausomybę visam pasauliui.“

Prisistatykime aiškiai ir garsiai

„Šventės – neatsiejama mūsų gyvenimo dalis. Mes turime išties nemažai švenčių, kurias turime švęsti ir kiekvienais metais paminėti kuo išradingiau. Ypač valstybines šventes. Visi žinome, kad Lietuva mūsų tėvynė, kad mes esame lietuviai ir gyvename Lietuvoje, todėl kaskart minint valstybines šventes reikėtų didesnį dėmesį skirti Lietuvai, kad žmonės žinotų, kas tai yra, kad apie tai išgirstų ir pasaulis.

Šiuo metu vyksta ir įvairūs minėjimai, taip pat plevėsuoja ir trispalvės. Tačiau to negana, nes šios šventės turi pasijusti kiekvieno lietuvio širdyje. Todėl siūlau artėjant valstybinei šventei visi kartu susikaupkime, pasveikinkime ir pristatykime savo šalį garsiai ir aiškiai, kad visi matytų ir žinotų, kas tai yra Lietuva“

Vaišinkimės trispalvės spalvų sultimis ir žėle

„Siūlau, kad tą dieną visos kavinės turėtų želė trijų sluoksnių geltona, žalia, raudona. Taip pat ant kiekvieno stalelio padavėjai atneštų (nemokamai) trijų spalvų sulčių tris stiklines – geltonų, žalių, raudonų.

Gatvėse savanoriai dalintų trijų spalvų sulčių. Kad tą dieną kavinėse nebūtų kavos arbatos, o tik trijų spalvų sultys“

Paleiskime į orą balionus

„Noriu pasiūlyti, kad šiais metais Lietuva kovo 11-ąją švęstu kitaip! Manau, jog tą dieną Vilniuje prie Šv.Stanislovo ir Šv.Vladislovo arkikatedros būtų galima sukviesti daug žmonių, kurie taip pat nori švęsti Kovo 11-ają. Tačiau jie turėtų pasiimti balioną, ar netgi po kelis, su Lietuvos vėliavos spalvomis. Nebūtinai visas spalvas, galima turėti vieną iš jų, bet balionas turi būti pripildytas helio. Ir susirinkus padainuoti dainą Lietuvai, o vėliau balionus paleisti į orą:)

Arba apsirengus viršutinius drabužius viena iš vėliavos spalvų. Po to surengti kokį žygį Vilniaus gatvėmis. Taip žmonės kartu su visa Lietuva paminėtų kovo 11-ąją.“

Surenkime iškylas parkuose

„Manau, kad tai turėtų būti džiugi pavasario šventė. Surenkime šventes parkuose. Juose galėtų vykti sportinės šeimų varžybos. Vaikai kartu su tėvais žaistų futbolą ar krepšinį, dalyvautų estafetėse. Visi susirinkusieji vaišintųsi sriuba ar koše, o kur nors netoliese galėtų pasirodyti to regiono šokėjai ir dainininkai.

Tegul tai būna džiugi pavasario šventė su muzika, dainomis, šokiais ir šeima, kurią kurtų patys žmonės. Juk be mūsų nebūtų ir Lietuvos!“

Suformuokime Trispalves

„Tegul visi tą dieną rengiasi tik trijų spalvų drabužiais – geltona, žalia ir raudona! Visoje Lietuvoje galėtume tam tikromis valandomis, pavyzdžiui, vidudienį, suformuoti „gyvas“ Lietuvos Trispalves.

Šiose Trispalvėse stovintys žmonės galėtų būti nufotografuojami, o nuotraukos išspausdintos kaip atvirukai ir išsiuntinėtos visoms pasaulio šalims. Tegul visi sužino, kad tai – mūsų šalies gimtadienis!“

Tegyvuoja varžytuvės

„Tegul tai būna visuotinė sporto diena. Tautinėmis spalvomis ir atributais puoštų kūdikių lenktynės ropojant, vaikų bėgimo varžybos, porų estafetės, gražiausio tautinio kostiumo variacija, vyrų krepšinio rungtynės, daugiausiai suvalgytų cepelinų per valandą varžybos, tautinių žaidimų varžytuvės, šachmatų turnyrai senoliams ir ilgiausio Trispalvės spalvų šaliko mezgimo varžybos močiutėms.

Esame karinga tauta, pasivaržykime!“

Sudalyvauk konkurse ir tu

Pritariate šioms idėjoms? O gal turite savų? Laukiame Jūsų siūlymų iki kovo 10 dienos el. paštu ruta.juozapaityte@delfi.lt arba nurodykite juos žemiau esančioje apklausoje (būtina nurodyti el.pašto adresą).


Suraskime savitą būdą skleisti garsą apie Lietuvą – jei airiai pasaulyje apie save primena dažydami upes žaliai, o australai savo Nepriklausomybės dieną mini Tarakonų lenktynėmis, kaip išsiskirti galime mes?

Kūrybingiausieji bus apdovanoti - trijų geriausių idėjų autoriams bus įteikti draudimo bendrovės GJENSIDIGE prizai – draudimais nuo nelaimingų atsitikimų 100 000 litų draudimo sumai.

Laimėtojų ir kitus geriausius pasiūlymus DELFI publikuos viešai.

Projektas inicijuojamas kartu su Labdaros ir paramos fondu „Jauniems“ bei Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)