„Mes kol kas viską laimim, bet kol kas – kaimas. Kai bus miesto duomenys, bus aiškiau“, – aiškino LVŽS pirmininkas.

Tačiau paklaustas, gal žino, koks atotrūkis tarp jo ir kitų partijų, R. Karbauskis tikslių skaičių nepateikė.

Pasidomėjus, ar nepasigenda VRK aktyvumo – praėjo jau pora valandų nuo balsavimo pabaigos, o duomenų praktiškai nėra, R. Karbauskis aiškino manantis, kad komisijos nariai bando išvesti kompleksinius duomenis.

Anot R. Karbauskio, jei šįvakar ir vyks kokios derybos dėl koalicijos, tai jo vadovaujama partija jose nedalyvaus.

„Jei šiandien įvyks kokios derybos, tai ta koalicija bus tarp socialdemokratų ir konservatorių. Noriu pasakyti, kad mes tikrai derybų su niekuo nevesime. Mes nekalbėsime, rinkimai tik įpusėjo. Tendencijos – taip, bet rezultatai nebus aiškūs“, – sakė R. Karbauskis.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašo lyderis Saulius Skvernelis sako, jog sėkmės atveju partija pretenduotų į ministro pirmininko poziciją ir pats teigia esąs pasiruošęs užimti Vyriausybės vadovo pareigas.

Saulius Skvernelis

„Jei tokia rinkėjų valia būtų, (...) iš tiesų mes jei turėsime pakankamą svorį, tai pretenduosime turėti ir ministrą pirmininką, jei ne - tai Seimo pirmininką, kitas pozicijas“, - „Info TV“ sekmadienį sakė S. Skvernelis.

Paklaustas, ar pats jaučiasi esąs pakankamai pasiruošęs imtis atsakomybės vadovauti Ministrų kabinetui, S. Skvernelis teigė turįs tam reikiamų savybių.

„Aš manau , kad turiu kompetencijos, pakankamai stiprus, svarbiausia, kad turiu ryžtą, turiu patirtį ir tikrai turiu norą daryti tam tikrus pokyčius. O jei matysime, kad man trūksta kažko, tai aš visą laiką už tai, kad žmogus visą gyvenimą turi mokytis“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Pastarosios kadencijos Seime verslininko Ramūno Karbauskio vadovaujama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga turėjo vieną atstovę Seime, per 2012 metų rinkimus daugiamandatėje apygardoje neperžengė 5 proc. mandato.

Tačiau šių metų priešrinkiminės visuomenės nuomonės apklausos šiai partijai prognozuoja sėkmę - apie 13 - 14 proc. rinkėjų balsų.

S. Skvernelis dabartinėje socialdemokratų lyderio premjero Algirdo Butkevičiaus vadovaujamoje Vyriausybėje užėmė vidaus reikalų ministro postą, tačiau šiemet iš jo buvo priverstas trauktis, kai paskelbė kandidatuosiantis Seimo rinkimuose su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

A. Sysas nepatenkintas

Socialdemokratų rinkimų štabo vadovo Algirdo Syso DELFI teiravosi, ar jis jaučia prastas nuotaikas partijos rinkimų štabe.

„Ne, dar nejaučiu. Aš manau, kad ta pirmoji išgąstis dėl mažų kaimiškų rajonų... Tai nereiškia, kad valstiečiai laimės didesnius miestus. Yra rezultatai iš mažesnių rajonų, tai kai kur mes pirmaujam, kai kur – valstiečiai. Dažniausiai mes arba jie“, - sako A. Sysas.

Politikas teigia, kad Lietuvoje gali susiklostyti panaši situacija kaip Ispanijoje, kurioje rinkimų rezultatai buvo tokie, jog apie 9 mėnesius nepavyksta suformuoti vyriausybės.

„Ispaniškas variantas jam tikriausiai kaip tik, kadangi jis beveik Ispanijos gyventojas“, - juokavo A. Sysas, taip netiesiogiai apeliuodamas į tai, kad šioje šalyje jau ilgus metus gyvena Ramūno Karbauskio žmona ir vaikai.

„Ten kelinti jau rinkimai organizuojami“, - sako socialdemokratas, pridurdamas, kad nesistebės, jei išankstinių rinkimų prireiks ir Lietuvoje.

A. Sysas neslepia, kad formuoti koaliciją, kai trys partijos gali laimėti apylygiais rezultatais, bus labai sunku.

Algirdas Sysas

Tiesa, 2000 m. buvo taip, kad socialdemokratai laimėjo daugumą, bet prezidentas Valdas Adamkus prioritetą skyrė Naujosios sąjungos ir liberalų koalicijai. Praėjus kiek laiko vyriausybė žlugo ir tuomet koaliciją formavo tikrieji rinkimų laimėtojai – socialdemokratai.

„Iš R. Karbauskio kalbos aš suprantu, kad jis užsibrėžęs mūsų politinei sistemai galbūt nepriimtinų dalykų, pavyzdžiui, ekspertų vyriausybė, įstatymų kūrimas – tik Seime, ne Vyriausybėje. Čia reikia turėti ir Seime labai stiprią komandą. Aš nežinau, ar tokie pasiūlymai priimtini konservatoriams? Jei nepriimtini, tada ir konservatoriai negalės suformuoti koalicijos“, - sako A. Sysas.

Ar A. Sysas patenkintas rinkimų kampanija? „Rinkimų štabo vadovas visuomet nepatenkintas“, - teigia pašnekovas.

Socialdemokratai, remiantis apklausomis, buvo populiariausia partija Lietuvoje, tačiau nuo sausio mėnesio savo populiarumą jie išbarstė. „Spinter tyrimų“ duomenimis, rugsėjo pabaigoje už šią partiją balsuoti ketino 15,6 proc., kai sausio mėnesį socialdemokratus rinkosi 20,9 proc.

Vis tik socialdemokratai turi aukštas lubas: tai yra Lietuvoje egzistuoja didelis kairiosios partijos poreikis, antruoju pasirinkimu už socialdemokratus balsuotų 16,9 proc. Tačiau A. Sysas pripažįsta, kad socdemai to neišnaudojo.

„Buvo ir objektyvių, ir subjektyvių priežasčių. Aš buvau linkęs, kad mes aktyviau ir kiečiau kritikuotume oponentus, rinkimų dalyvius, bet laikėmės subalansuotos gynybos, į asmeniškumus neperėjome, jei kažką ir primindavome, tai tą, ką padarė partija, o ne konkretus žmogus. Mūsų oponentai kritikuodavo tiesiogiai asmenybes“, - sako A. Sysas.

Politikas taip pat dažnai minimas kaip asmuo, galintis pakeisti A. Butkevičių partijos pirmininko pareigose, ypač, jei rinkimų rezultatai būtų nesmagūs. Šiame kontekste, kaip galima lyderė, minima ir finansų ministrė Rasa Budbergytė. A. Sysas sako, kad tokius svarstymus girdi tik iš žurnalistų.

„Nedidelėse grupėse gal kas ir kalba. Su manim niekas apie tai nekalbėjo. Mes turime statutą, turime didelę partiją, turime procedūras, tai pirmiausia reikia užbaigti rinkimus, po to bus ataskaitiniai susitikimai ir tik po to mes galėsime priimti vienokį ar kitokį sprendimą“, - reziumavo A. Sysas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)