Visgi gyventojams sunerimti neverta, nes iš pagaminto bene 1 mln. pažintinių lietuviškų euro monetų rinkinių, bankus, kredito unijas ir Lietuvos paštą pasiekė kiek daugiau nei 650 tūkst. rinkinių ir iš jų šiuo metu parduota ne daugiau nei pusė.

„Pirmąją prekybos savaitę bankams ir kredito unijoms išduota 665 500 pažintinių lietuviškų euro monetų rinkinių visuomenei, dalis jų pasiekė ir Lietuvos paštą, nes jis reikiamus kiekius monetų užsisako per komercinius bankus“, - teigė Lietuvos banko Ryšių su visuomene skyriaus viršininkas Giedrius Simonavičius.

Pasak jo, bankai, pardavę pažintinius rinkinius, gali iš Lietuvos banko jų užsisakyti papildomai. Lietuvos bankas sako, kad paruoštas pažintinių monetų rinkinių kiekis – optimalus.

„Keli bankai jau kreipėsi dėl papildomų pažintinių rinkinių kiekių. Susidomėjimas pažintiniais rinkiniais mus maloniai nustebino ir pranoko lūkesčius. Kartu Lietuvos bankas primena, kad gyventojai turi itin atsargiai žvelgti į įvairius skelbimus ar pasiūlymus rinkinius įsigyti kitomis kainomis ir juos pirkti tik oficialiose prekybos vietose už fiksuotą kainą – ji yra 40 litų“, - paragino G. Simonavičius.

Rinkinį sudaro 11,59 euro vertės monetos (40,02 Lt), bet rinkinys parduodamas po 40 Lt. Rinkinį gyventojams sudaro po tris 1, 2, 10, 20, 50 euro centų, 1 bei 2 eurų monetos, taip pat dvi 5 euro centų monetos. Lietuvos monetos nacionalinėje pusėje nukaldintas šalies simbolis – Vytis, apsuptas 12 žvaigždžių.

Didieji bankai: vienas susidomėjimo pikas – baigtas

Lietuvos komercinių bankų atstovai sako, kad per pirmąją prekybą pajuto pirkėjų antplūdį, tačiau dabar teigia, kad žmonių srautai pamažu senka.

„Per praėjusią savaitę „Swedbank“ pardavė daugiau nei 100 tūkst. euro rinkinių ir tai sudaro daugiau nei pusę turimo jų kiekio. Tačiau pastebime aiškią tendenciją, kad susidomėjimas euro rinkiniais slūgsta. Jei antrąją rinkinių platinimo dieną, gruodžio 2 d., buvo parduota daugiau kaip 30 tūkst. vnt., tai penktadienį gruodžio 5 d. jau „tik“ apie 17 tūkst. vnt.“, - komentavo „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius.

Anot jo, euro rinkiniai perkami visuose banko klientų aptarnavimo padaliniuose, bet visgi didžiausias susidomėjimas rinkiniais jaučiamas Vilniuje, Panevėžyje ir Šiauliuose.

„Euro rinkinių platinimas reikšmingos įtakos klientų srautams padaliniuose neturėjo. Tai galima paaiškinti tuo, jog didžioji dalis pirko didesnius rinkinių kiekius, ne po vieną, be to, euro rinkinių įsigydavo ir klientai, atėję į banką tvarkytis iš anksto suplanuotų reikalų“, - dėstė S. Abraškevičius.

Panašias tendencijas fiksavo ir SEB bankas.

„Vertinant mūsų banko gautą lietuviškų euro monetų rinkinių kiekį, maždaug trečdalis jau yra parduotas. Pastebėjome, kad aktyviausiai jie perkami Vilniaus centre, kur juos įsigyja ir kolekcionieriai, taip pat keliuose Kauno ir Panevėžio padaliniuose. Kitur prekyba yra ramesnė, vertinant visos šalies mastu, pirkėjų srautas yra padidėjęs apie 20 proc., manome, kad jis padidėjo dėl perkančiųjų monetų rinkinius“, - kalbėjo SEB ryšių su žiniasklaida vadovas Arvydas Žilinskas.

Pasak jo, pastebėta, kad yra dvi kategorijos pirkėjų: vieni perka vieną rinkinį, kiti - kiek leidžiama įsigyti vienu kartu – penkis.

„Veikiausiai žmonės nori pasirūpinti smulkiaisiais, kad Naujųjų metų pradžiai turėtų grynųjų, kiti, matyt, juos perka kolekcionavimui ar dovanoms. Visgi pastebime, kad dabar pirminis aktyvumas ėmė rimti, aišku, sunku pasakyti, kas bus toliau, nes galbūt dalis žmonių atidėlioja sprendimą apsirūpinti grynaisiais”, - mano A. Žilinskas.

Pažintinius lietuviškų euro monetų rinkinius galima įsigyti už visur nustatytą 40 litų kainą be papildomų mokesčių. Jais prekiauja Lietuvos bankas, šalies komerciniai bankai ir kredito unijos, taip pat Lietuvos paštas.