Atrodytų, jei jūsų vaikas – genialus šachmatų žaidėjas arba poetas, reikia ta linkme jį ir lavinti. O iš tiesų jis turi daugiau visko veikti – skaityti knygas, mokytis kalbų, klausytis muzikos... Nežinia, kaip toliau vystysis jo talentas. Galbūt nunyks, kaip, beje, dažnai ir būna.

Intelektualinis vystymasis nustelbia fizinį vystymąsi

Atrodytų, vaikas ištisomis dienomis piešia ar kuria muziką ir visiškai nuo šitos veiklos nepavargsta. Bet vunderkindui reikia ir pasivaikščioti, ir dviračiu pasivažinėti, ir slidėmis pačiuožinėti... Kuo sunkiau jam su minėta sportine veikla, tuo labiau turėtų tėvai stengtis paskatinti vaiką ją pamėgti. Ir nepamiršti, kad nuolat į knygas įsikniaubusiam žiniukui reikėtų patausoti akis.

Augina gabiąją atžalą inkubatoriuje

Jis turi bendrauti su vaikais. Tai nėra taip paprasta – bendraamžiams tiesiog nesuprasti to, kas įdomu jam. Gal iš karto perkelti jį į trečią ar penktą klasę, jei būdamas šešerių tiek visko žino? Ne, nereikia. Su vyresniais vaikais jis nesusidraugaus, dėl socialinės nebrandos jis bus jiems neįdomus.

Talentingi vaikai, neturintys draugų, bičiulių ir nemokantys bendrauti su žmonėmis, yra nelaimingi. Geriau tegu vunderkindas mokosi pradinėje mokykloje su bendraamžiais, tik pagal individualią programą. O paskui galės mokytis mokykloje gabiems vaikams arba įprastoje mokykloje, o su talentingais vaikais susitikti užklasiniuose būreliuose.

Tėvai iš anksto planuoja rezultatus

Įprastai galvoja – na kaip šeimai, gavusiai tokią likimo dovaną – talentingą vaiką, tuo nepasinaudoti? Dabar sudarysime savo genijui visas sąlygas tobulėti, o paskui mūsų Nobelio premijos laureatas užtikrins mums senatvę be rūpesčių.

Psichologai pataria galvoti ir sakyti kitaip: „Mes džiaugsimės tavo sėkme matematikoje, bet jeigu tavo gyvenimas susiklostys taip, kad netapsi matematiku (ar poetu), nieko čia tokio.“ Todėl nereikia išsižadėti savo gyvenimo, karjeros ir laisvalaikio dėl talentingo vaiko.

Vaiko dėka uždirba pinigus ir pelno šlovę

Kaip gi nepasigirti savo stebuklingu vaiku draugams, kaimynams ir visam pasauliui? Ir štai mama jau sutinka dalyvauti televizijos laidoje, vyksti gastrolių į sostinę... Tačiau su talentingais vaikais dirbantys žmonės neretai matė, kaip ankstyva šlovė baigdavosi tragedijomis. Kaip gyventi vunderkindui, kuris išaugo iš savo talento, o aplinkiniai iš karto prarado susidomėjimą juo?

Pastebėjote, kad vaikas turi unikalių sugebėjimų? Pirmiausia pasitarkite su psichologais.

Statistika rodo, kad pusė garsių žmonių buvo talentingi vaikai, bet tik 3 – 5 proc. vunderkindų suaugę tampa garsenybėmis. Todėl talentingojo vaiko tėvų užduotis – ne tik ugdyti jo talentą, bet ir padėti prisitaikyti prie kasdienio gyvenimo.

Kokia tikimybė, kad gims genijus

Ar dažnai į pasaulį ateina vunderkindai? Statistikos duomenimis, 1-am jaunajam genijui tenka 100 tūkst. įprastų vaikų. Tai sąlyginis įvertinimas, nes skaičiuojami tik tie gabūs vaikai, kurie išgarsėjo, kurie turėjo palankias sąlygas išvystyti unikalius gebėjimus. Tarp vunderkindų daugiausia berniukų, pastarieji apskritai dažniau linkę į kraštutinumus – tie gerus, tiek blogus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)