Įvertintos Kauno rajono mokyklų valgyklos

 (21)
Kauno rajone net 12 mokyklų turi ypač modernius maisto tvarkymo skyrius. Jais pasigirti gali Ringaudų pradinė, Garliavos A. Mitkaus, Batniavos ir Lapių pagrindinės mokyklos, Neveronių, Babtų, Garliavos Jonučių, Garliavos J. Lukšos, Raudondvario, Domeikavos gimnazijos, Mastaičių skyrius bei Kačerginės daugiafunkcis centras. Sukauptas geras gamybinis inventorius, vietoje pradėtos kepti šviežios bandelės, įrengtas salotų baras, pradėtos spausti natūralios sultys, įdiegtas elektroninis meniu.
© DELFI / Karolina Pansevič

Pažymėtina, kad 8 mokyklų valgyklos mokinių maitinimui naudoja tiesiai iš ūkininkų gautas daržoves. O Vandžiogalos gimnazijos valgyklai nupirkti visi nauji salės baldai.

Visą rugsėjį Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus komisija lankė Kauno rajono mokyklų valgyklas, vertino jų pasirengimą ir padėjo išspręsti dar likusias problemas.

Šiais mokslo metais ypač didelis dėmesys buvo skiriamas kryžminės taršos prevencijai, maisto produktų ženklinimui, savikontrolei, tiekiamų maisto produktų ir gaminamų patiekalų kokybei, cukraus ir druskos kiekiui maiste. Kai kuriose mokyklose buvo paimti maisto produktų ir patiekalų mėginiai ir atlikti laboratoriniai tyrimai druskos kiekiui, cheminei sudėčiai ir energinei vertei nustatyti.

Kauno rajono mokyklose mokinių maitinimui yra parengti nauji kokybiški valgiaraščiai: didžioji jų dalis sudaryti pagal naujus receptūrų pavyzdžius, skelbiamus internetu, arba pagal naujų leidinių, suderintų su LR Sveikatos apsaugos ministerija, rekomendacijas. Kai kurios mokyklos sukūrė savo originalius valgiaraščius.

Anot savivaldybės vyr. specialistės Žydros Narbutienės, visi Kauno rajono mokiniai gauna karštus pietus. 24 bendrojo ugdymo mokyklose šviežias maistas yra ruošiamas ir patiekiamas vietoje, į 4 mokyklų skyrius (Altoniškių, Pažėrų, Ramučių, Užliedžių) karštas maistas pristatomas termosais iš artimiausių mokyklų.

Patiekalų kokybės, technologinių aprašymų, receptūrų pažeidimų mokyklose nenustatyta. Maisto produktų kokybė, cukraus ir druskos kiekis maiste beveik visose mokyklose atitiko keliamus reikalavimus. Vos vienoje mokykloje pastebėti vaikų mitybai nerekomenduojami maisto produktai. Dar vienos mokyklos virtuvėje tirtame nemokamo maitinimo pietų davinio mėginyje nustatyta energinė vertė buvo mažesnė negu deklaruoja gamintojas. Maisto produktų su vaikų mitybai draudžiamais priedais (dažikliais, konservantais, saldikliais, aromato ir skonio stiprikliais) nepastebėta.

Visos mokyklų valgyklos priskiriamos vidutinei rizikos grupei. Kauno rajone nėra mokyklų, kuriose maistas tvarkomas netinkamose patalpose, ir joms būtų reikalingas skubus remontas. Tiesa, smulkių trūkumų rasta Vandžiogalos, Garliavos J. Lukšos, Neveronių gimnazijose, Zapyškio, Ežerėlio, Šlienavos pagrindinėse mokyklose, Kačerginės daugiafunkciame centre.

Visos mokyklų valgyklos turi galiojančius maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus. Naujas pažymėjimas šiais mokslo metais išduotas Noreikiškių lopšelio-darželio „Ąžuolėlis“ padaliniui Studentų gatvėje. Šiame darželyje rugsėjo pradžioje atidaryta nauja moderni virtuvė.

Visą rugsėjį Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus komisija lankė Kauno rajono mokyklų valgyklas, vertino jų pasirengimą ir padėjo išspręsti dar likusias problemas.

Šiais mokslo metais ypač didelis dėmesys buvo skiriamas kryžminės taršos prevencijai, maisto produktų ženklinimui, savikontrolei, tiekiamų maisto produktų ir gaminamų patiekalų kokybei, cukraus ir druskos kiekiui maiste. Kai kuriose mokyklose buvo paimti maisto produktų ir patiekalų mėginiai ir atlikti laboratoriniai tyrimai druskos kiekiui, cheminei sudėčiai ir energinei vertei nustatyti.

Kauno rajono mokyklose mokinių maitinimui yra parengti nauji kokybiški valgiaraščiai: didžioji jų dalis sudaryti pagal naujus receptūrų pavyzdžius, skelbiamus internetu, arba pagal naujų leidinių, suderintų su LR Sveikatos apsaugos ministerija, rekomendacijas. Kai kurios mokyklos sukūrė savo originalius valgiaraščius.

Anot savivaldybės vyr. specialistės Žydros Narbutienės, visi Kauno rajono mokiniai gauna karštus pietus. 24 bendrojo ugdymo mokyklose šviežias maistas yra ruošiamas ir patiekiamas vietoje, į 4 mokyklų skyrius (Altoniškių, Pažėrų, Ramučių, Užliedžių) karštas maistas pristatomas termosais iš artimiausių mokyklų.

Patiekalų kokybės, technologinių aprašymų, receptūrų pažeidimų mokyklose nenustatyta. Maisto produktų kokybė, cukraus ir druskos kiekis maiste beveik visose mokyklose atitiko keliamus reikalavimus. Vos vienoje mokykloje pastebėti vaikų mitybai nerekomenduojami maisto produktai. Dar vienos mokyklos virtuvėje tirtame nemokamo maitinimo pietų davinio mėginyje nustatyta energinė vertė buvo mažesnė negu deklaruoja gamintojas. Maisto produktų su vaikų mitybai draudžiamais priedais (dažikliais, konservantais, saldikliais, aromato ir skonio stiprikliais) nepastebėta.

Visos mokyklų valgyklos priskiriamos vidutinei rizikos grupei. Kauno rajone nėra mokyklų, kuriose maistas tvarkomas netinkamose patalpose, ir joms būtų reikalingas skubus remontas. Tiesa, smulkių trūkumų rasta Vandžiogalos, Garliavos J. Lukšos, Neveronių gimnazijose, Zapyškio, Ežerėlio, Šlienavos pagrindinėse mokyklose, Kačerginės daugiafunkciame centre.

Visos mokyklų valgyklos turi galiojančius maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus. Naujas pažymėjimas šiais mokslo metais išduotas Noreikiškių lopšelio-darželio „Ąžuolėlis“ padaliniui Studentų gatvėje. Šiame darželyje rugsėjo pradžioje atidaryta nauja moderni virtuvė.

ELTA
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją