Gegužės mėnesį, kaip ir kasmet ISM Vadybos ir ekonomikos universitete vyko Padėkos vakaras (angl. Scholarship reception), kuriame verslo atstovai, studentai, akademikai dalinosi mintimis apie mecenavimo svarbą švietimo srityje bei drauge pasidžiaugė, kad vis daugiau gabiausių šalies jaunuolių, nepriklausomai nuo jų finansinių aplinkybių, turi galimybę tapti ISM bendruomenės dalimi ir kurti geresnę šalies ateitį.

Remia gabiausius jaunuolius

ISM Fondas vykdo „100 talentų“ stipendijų programą, kuria siekiama skatinti verslo ir akademinio pasaulio integraciją bei sudaryti sąlygas didesniam skaičiui aukščiausiais balais mokyklas baigusių jaunuolių studijuoti Lietuvoje nemokamai.

ISM universiteto rektorius Alfredas Chmieliauskas pabrėžia, kad ISM visada norėjo būti tokiu universitetu, kuris daro ne tik tiek, kiek reikia, bet daug daugiau – puoselėja bendradarbiavimu grįstas aukštojo mokslo tradicijas, stengiasi siekti aukščiausių standartų bei pastebėti tuos, kurie yra gabūs ir talentingi.

„Gražiausi dalykai nutinka ne tada, kai darai tik tai ką reikia, ar ką būtina daryti, o tada, kai darai labai daug ir iš visos širdies. Todėl šiandien čia susirinkusių mecenatų dėka, mes galime drauge pasidžiaugti tokia prasminga investicija į jauno žmogaus ir mūsų šalies ateitį. Neabejoju, kad šie studentai pranoks savo pačių lūkesčius ir prisidės prie šalies gerbūvio ateityje“, – Padėkos vakaro sveikinimo kalboje sakė universiteto rektorius.

ISM Padėkos vakaras

ISM Fondo direktorės Jurgitos Gaukštienės teigimu, paramos dėka universitete studijuoja aukščiausiais balais mokyklas baigę motyvacinių pokalbių metu atrinkti visuomeniškai aktyvūs jaunuoliai – jiems suteikiama 100 talentų stipendija. Tačiau yra ir socialinių stipendijų laimėtojai, kuriuos atrenka alumnų komitetas. Šie jaunuoliai svajojo apie studijas ISM, bet jų tėvai ar globėjai negalėjo suteikti jiems tokios galimybės. Vadovė taip pat atkreipė dėmesį, kad dauguma stipendijų laimėtojų pradėdami studijas rinkosi iš dviejų alternatyvų – studijuoti ISM universitete arba išvykti į kitą šalį.

„Džiaugiuosi, kad mūsų universitete gabiausiems jaunuoliams sudaromos sąlygos ne tik studijuoti nemokamai, bet ir likti Lietuvoje. Tokia filantropijos tradicija yra unikali tarp Lietuvos universitetų. Džiugu, kad šiemet pirmą kartą yra įsteigiama pilna metinė socialinė stipendija, aktyviems jaunuoliams iš nepasiturinčių šeimų. Stipendiją įsteigė ISM absolventas bei „Exterus“ kompanijos direktorius Rytis Mėdžius“, – teigė J. Gaukštienė.

Mecenavimas turi tapti norma

ISM Vadovų magistrantūros studijų absolventas ir socialinės stipendijos įkūrėjas Rytis Mėdžius yra įsitikinęs, kad sėkmingai dirba tie, kurie veikia mainų, partnerystės principu.

„Sėkmė ateina tik tada, kai laimi abi pusės. Taigi ir skiriamą stipendiją vertinu kaip būdą man pačiam geriau gyventi, jei kitiems aplink bus geriau. Galima sakyti, kad tai darau ne vien iš gerų norų, bet net ir dėl pragmatinių sumetimų. Tuo labiau, kai matau, kad gabių, tačiau už mokslą negalinčių susimokėti studentų rėmimas – Vakarų šalyse puikiai veikianti ir gerų rezultatų duodanti praktika“, – įsitikinęs R. Mėdžius.

Rytis Mėdžius

Anot stipendijos steigėjo, jei daugiau žmonių kad ir po labai nedaug prisidėtų prie tokių iniciatyvų, rezultatus pamatytume gana greitai.

„Kitus taip pat skatinu remti gabius studentus, mokslą. Suprantu, kad atiduoti sunkiai uždirbtus pinigus visada sunku, tačiau tai – vienintelis būdas, kaip galime pakelti bendrą šalies gyvenimo lygį. Galiausiai juk nebūtina tam skirti milijonų“, – ragino R.Mėdžius.

Su šia idėja sutiko ir Padėkos vakare dalyvavęs mecenatas, įmonės „YIT Kausta“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas.

„Šiandien labai svarbu atsigręžti į vertybes ir pagalvoti ne vien apie save – ko reikia man pačiam, mano šeimai aprūpinti, bet ką ir pats galbūt galiu kažkam duoti“, – sakė direktorius.

Pasak K. Vanago, svarbiausia turėti pamatinius dalykus, vertybes, kurios lydėtų visą gyvenimą. „Būtent aiškios vertybės man kaip įmonės vadovui padėjo krizės metais įveikti pačius didžiausius sunkumus įmonėje, o tam reikėjo ne tik žinių. Būtent tos pamatinės vertybės mus visus suvienijo ir padėjo įmonei išbristi iš sunkiausio finansinio periodo. Todėl linkiu niekada nesustoti tobulėti ir siekti ne tik žinių, bet ir gyventi taip, kad sąžinė būtų švari ir niekada nereikėtų apsimetinėti“, – studentams linkėjo mecenatas.

Kęstutis Vanagas

Neslepia dėkingumo

2015 rudenį ISM universitete „100 talentų“ programos dėka nemokamai studijavo 148 studentai. Šešiolikai studentų stipendijas skyrė kompanijos–mecenatai, o likusiems studijas finansuoja ISM universitetas. Nuo 2011 metų „100 talentų“ stipendiją yra gavę 200 aukščiausiais balais mokyklas baigusių jaunuolių. „100 talentų“ stipendijas yra įsteigę „Nestle Baltics“, „Lindorff Business Services“, „Linas Agro“, „Amilina“, „YIT Kausta“, „Hanner“, „Mobili Baltija“, „Transcom“, „CV-Online“. ISM absolventai aktyviai dalyvauja paramos veiklose ir yra įsteigę socialinių stipendijų fondą jaunuoliams iš nepasiturinčių šeimų. Paramą socialinėms stipendijoms yra skyrę daugiau kaip 500 absolventų. Pirmąją pilną metinę socialinę stipendiją įsteigė „Exterus“, prie paramos šiam tikslui prisidėjo alumnų vadovaujamos kompanijos „Ergolain“, „Decora“ ir kt. ISM Fondą teisinėmis paslaugomis remia „Valiunas Ellex“.

100 talentų stipendijos laimėtojos, finansų programos trečiakursės Eglės Gervytės teigimu, būtent ISM universitetas įskiepijo mąstymą, jog gyvenime reikia išsikelti tikslus, kurie būtų sunkiai pasiekiami, tačiau visada tikėti savimi ir įdėti visas pastangas vardan jų įgyvendinimo.

„Per šiuos metus sutikau nuostabių žmonių, motyvuojančių dėstytojų, kurie padėjo formuoti suvokimą apie supančią aplinką, pasaulį bei įkvėpė visada domėtis ir „neplaukti pasroviui” , – dėkojo „100 talentų“ programos stipendijos laimėtoja.

„Ne veltui geri darbai yra užkrečiami – būtent „100 talentų“ stipendija man suteikė daug ryžto judant į priekį, pasijutau norinti puoselėti universiteto vardą, jį garsinti ir prisidėti prie visokeriopos jo gerovės bei sėkmės. Jeigu dar vasarą apie tai nebuvau net pasvajojusi, dabar galiu pasidžiaugti veiklomis ISM studentų rinkodaros klube, studentų atstovybėje, kur turiu galimybę prisidėti prie didžiausių projektų tokių kaip „Creative Shock“, „TEDxISM“ bei kitų veiklų. Žmonių pasitikėjimas ir tikėjimas daromais darbais yra geriausias stimulas veikti, išnaudoti kuo daugiau galimybių, skleisti gerus darbus, pralenkti vakarykštį save“, – antrino stipendijos laimėtoja tarptautinio verslo ir komunikacijos pirmakursė Brigita Kavaliauskaitė.