Labai daug laiko mes praleidžiame patalpose, todėl spalvinės gamos parinkimas turi didelę įtaką. Labai svarbu nesuklysti renkantis gyvenamojo būsto apdailą, kadangi tik čia dauguma mūsų gali iš tiesų atsipalaiduoti ir pailsėti. Be to, svarbu atminti tai, kad kiekvienas žmogus spalvas priima skirtingai, todėl reikia žinoti interjero spalvų savybes, nors galutinį sprendimą vis tik priimate jūs.

Balta

Balta kiekvienam mūsų asocijuojasi su švara, gaivumu, vėsumu, ji dažnai simbolizuoja drąsą ir sveikatą. Baltos spalvos stiprybė – atspindi šviesą, todėl didina kambario apšvietimą bei turi savybę vizualiai didinti erdvę. Balta spalva nepakeičiama nedidelėse patalpose, kur trūksta šviesos, pavyzdžiui, vonios kambaryje ar nedidelėje virtuvėje. Dar vienas šios spalvos pliusas – tai puikus fonas ryškių spalvų interjero detalėms.

Vienintelis baltos spalvos trūkumas (kaip ir visų kitų šviesių spalvų) – tepimasis, ypatingai tai aktualu minkštiems baldams. Dėl to baltas interjeras dažniausiai reiškia dažną tvarkymąsi.

Spalva pagal fengšui: Palanki spalva. Reiškia švarą ir laisvą erdvę. Gėrio ir teisingumo simbolis. Suteikia drąsos, įgalina veikti, sutelkia dėmesį į save. Dideliais plotais/kiekiais nerekomenduojama miegamajame, kadangi turi neigiamos įtakos intymumui.

Juoda

Bet kokia spalva derinyje su juoda tampa ryškesne ir išraiškingesne, tačiau šios spalvos gausa interjere pateisinama tiktai nesant šviesos trūkumo patalpoje. Jeigu jūs labai mėgstate šią spalvą, rekomenduojame ją derinti su atspindinčiu paviršiumi, pavyzdžiui, apdailoje naudoti blizgančias plokštes ar blizges plyteles.
Juoda spalva galima pakoreguoti patalpą, kadangi ji sugeria šviesą ir mažina erdvę.

Spalva pagal fengšui: Tai tuštumos ir atsisakymo spalva. Ji skatina liūdesį, tačiau gali mažinti nuovargį. Šia spalva nereikėtų piktnaudžiauti.

Pilka

Ši spalva turi daug atspalvių ir yra puikus fonas. Ji, kaip ir balta bei juoda, priklauso „universalioms“ spalvoms, kadangi dera beveik su visomis kitomis. Pilka yra rami ir neutrali, tačiau viena ji kiek nuobodoka, todėl vien tik pilką spalvą kambaryje ar namuose naudoti nerekomenduojama.

Tokios prislopintos spalvos kaip pilka gali tapti puikiu fonu brangiems interjero daiktams. Pavyzdžiui, šalia šviesiai pilkos sienos galima pastatyti solidžius baldus arba pakabinti ant tos pačios sienos vertingą paveikslą.

Jeigu jums aktuali lieknėjimo problema, pabandykite pilką spalvą panaudoti virtuvėje – tai padės joje lankytis rečiau.

Spalva pagal fengšui: Praktiškumo ir įvertinimo, atsargumo ir nepasitikėjimo spalva. Tinka tiem, kas mėgsta vienatvę ir būti šešėlyje. Mažina įtampą, tačiau gali skatinti nuobodulį.

Raudona

Daugumai ši spalva asocijuojasi su turtais, prabanga ir grožiu. Ji gali turėti savybę sujaudinti ir pakelti nuotaiką. Teisingai parinkus spalvas galima įrengti puikų holą, virtuvę ar svetainę, tačiau atsargiai ją reikėtų naudoti vaikų kambaryje arba miegamajame, kadangi juose turėtų vyrauti raminančios spalvos.

Jeigu jūsų interjere dominuoja šaltos spalvos, tai nedidelis raudonos spalvos kiekis suteiks jaukumo. Atsargiai raudoną spalvą naudokite kambaryje, kuriame gyvena žmonės, kadangi ši spalva gali didinti kraujospūdį.

Spalva pagal fengšui: Labai aktyvi spalva, reiškianti džiugesį, linksmumą ir aistrą. Suteikia žmogui jėgų, gerai stimuliuoja ir padeda parodyti ryžtą.

Geltona

Tai pati „šilčiausia“ spalva, kadangi ji asocijuojasi su saule. Ši spalva bus puikus pasirinkimas, jeigu kambarys yra šiaurinėje pusėje. Geltona tinka aktyvų gyvenimą gyvenantiems žmonėms, ji suteikia žvalumo ir optimizmo.

Psichologai tvirtina, kad šilti geltonos spalvos atspalviai gerina apetitą, todėl galite pabandyti ją virtuvėje, ypač, jeigu nesate geri kulinarai.

Beje, geltona stimuliuoja pažinimo procesus ir vysto intelektą, todėl ji tinka vaikų kambaryje. Be to, ant geltonos sienos puikiai matosi trafaretiniai piešiniai, o linksmas ir įdomus piešinys pradžiugins vaiką. Tiesa, yra tam tikrų erzinančių geltonos spalvos atspalvių.

Spalva pagal fengšui: Džiaugsmo, harmonijos ir linksmumo simbolis. Laikoma antidepresantinių savybių turinčia spalva, suteikia žvalumo ir optimizmo, padeda siekti sėkmės.

Oranžinė

Ši spalva išlaisvina tiek fiziškai, tiek dvasiškai. Ji skatina bendravimą, sukuria pasitikėjimo atmosferą ir padeda harmonizuoti santykius. Naudokite šią spalvą ten, kur dažniausiai renkasi šeima, pavyzdžiui, svetainėje arba valgomajame. Kaip ir geltona, oranžinė gerai stimuliuoja protinę veiklą. Ją galima naudoti kambaryje, kuriame vaikas ruošia namų darbus.

Tiesa, nereikėtų šios spalvos daryti dominuojančia, kadangi jos perteklius interjere gali pažadinti agresiją. Jeigu jums reikia gerai pailsėti ir atsipalaiduoti, venkite oranžinio kambario.

Spalva pagal fengšui: Suteikia energijos ir pakelia nuotaiką, suteikia pasitikėjimo ir padeda našiai dirbti.

Ruda

Ši spalva neutrali, tačiau šviesūs jos atspalviai mielesni už tamsius. Ruda spalva interjere labiausiai tinka baldams. Įvairus jos atspalviai – nuo smėlio spalvos iki tamsaus šokolado – tinka prieškambariui, tačiau daug kas priklauso nuo apšvietimo. Kuo tamsesnis prieškambaris, tuo šviesesnė spalva turėtų būti.

Smėlio, persikinė ir balintos kavos spalvos gražiai žiūrisi vonioje, ypatingai, jei ją papildytume tamsesnėmis detalėmis. Tiktai nepersistenkite, jeigu kambarys yra mažas.

Spalva pagal fengšui: Ramina, mažina nuovargį, suteikia stiprybės ir gerumo jausmą, skatina fantaziją. Geriausia naudoti turto zonos aktyvavimui.

Mėlyna

Psichologai rekomenduoja miegamajame naudoti švelnias mėlynas spalvas ir žydrus atspalvius, kadangi jie atpalaiduoja ir sukuria ramybės jausmą. Šviesūs mėlyni atspalviai gali vizualiai padidinti erdvę, todėl dizaineriai dažnai renkasi šias spalvas nedidelėms erdvėms. Atsargiai reikėtų šią spalvą rinktis įrenginėjant virtuvę.

Mėlyna ir žydra spalvos mažina apetitą, todėl jas rinkitės tik norėdami sulieknėti. Nereikėtų pamiršti, kad labai tamsus mėlynas atspalvis gali sąlygoti liūdesį.

Spalva pagal fengšui: Simbolizuoja dvasinį pakilimą, ramina, taiko, tinka savimi nepasitikintiems žmonėms.

Violetinė

Manoma, kad tai pati paslaptingiausia spalva. Ji priimama nevienareikšmiškai: vieniems ji patina, kitus ji slegia. Dažniausiai šią spalvą mėgsta filosofuoti mėgstantys asmenys. Violetinė spalva reiškia susimąstymą ir stebėjimą. Interjere ji neturėtų būti dominuojanti.

Gyvenamosiose patalpose geriau naudoti šviesius šios spalvos atspalvius, kadangi tamsūs atspalviai vargina.

Spalva pagal fengšui: Paslaptingumo ir išmintingumo simbolis. Padeda surasti harmoniją, skatina atjautimą.

Žalia

Tikriausiai dėl to, kad ši spalva artimiausia gamtai, ji labiausiai tinka akims ir sielai. Ji veikia raminančiai, „išsklaido“ neigiamą energiją ir agresyvias emocijas, todėl dažnai naudojama viešose erdvėse ir gydymo įstaigose.

Ši spalva padeda susikoncentruoti, todėl dažnai naudojama ir darbo kabinetuose. Taip pat žalią spalvą galima pritaikyti ten, kur mokosi vaikai. Beje, kai kurie dizaineriai mano, jog pistacijų ar salotinė spalvos labai tinka miegamiesiems kambariams. Derinti šią spalvą reikėtų atsargiai, kadangi žalia spalva geriausiai žiūrisi su... žaliais atspalviais.

Spalva pagal fengšui: Judėjimo ir augimo spalva, padeda išlaikyti harmoniją ir pusiausvyrą, suteikia pasitikėjimo savo jėgomis. Tinka norintiems padidinti savo gerovę.

Patarimai

Renkantis kambario apdailos spalvą būtina atkreipti dėmesį į tai, kaip jūsų būstas išsidėstęs pasaulio „krypčių“ atžvilgiu. Jeigu kambario langai žiūri į pietus, rinkitės šaltas spalvas, jeigu į šiaurę – šiltas.

Lubas vizualiai galima pažeminti jas nudažius keliais atspalviais tamsiau nei sienos. Priešingai, nudažius lubas baltai, jos vizualiai paaukštės.

Vizualiai sumažinti didelę patalpą galima sodriomis šiltomis ir tamsiomis spalvomis.

Padidinti nedidelę erdvę galima naudojant šviesius ir šaltus atspalvius, pavyzdžiui, šviesiai mėlyną, sidabro pilką, šviesiai žalią.

Šiltos spalvos turi savybę priartinti sienas ir vizualiai mažinti erdvę.

Tamsių baldų nerekomenduojama statyti mažose erdvėse. Jose taip pat reiktų vengti žaliuzių ir tamsių kilimų.

Durys gražiau žiūrisi, jeigu yra šviesios – baltos, šviesiai pilkos ar dramblio kaulo spalvos.

Kambario interjerui nerekomenduojama naudoti daugiau nei penkių spalvų.

Ryškios spalvos neturėtų būti dominuojančios, jos labiau tinka atskiroms detalėms, akcentams.

Renkantis vaikų kambario spalvą, pastebėkite savo vaiką. Nutarkite, kokia spalva jam labiausiai patinka, kokiais pieštukais/flomasteriais/dažais jis dažniausiai naudojasi ir kokiais žaislais dažniausiai žaidžia. Spalvą pasirinkite tą, kuri dominuoja vaiko pasirinkimuose.

Atminkite, geriausias spalvinis sprendimas tas, kuriame jūs ir jūsų artimieji jaučiatės geriausiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)