Todėl nereikėtų jaudintis dėl prekybos centruose parduodamos pirotechnikos. Vis dėlto ekspertas pataria – prieš besidžiaugdami saliutais, žmonės turėtų prisiminti pirotechnikos priemonių naudojimo taisykles.

Artėjant Naujiesiems metams, daugėja vietų, kuriose parduodamos pirotechnikos priemonės. Dažniausiai tai yra didieji prekybos centrai, taip pat vietos, kuriose pirotechnika pagal specialiai nustatytą tvarką parduodama visus metus.

J. Vaiškūno teigimu, lankantis fejerverkus parduodančiame prekybos centre, jaudintis nereikėtų. Vieta, kurioje parduodami pirotechnikos gaminiai, yra parenkama individualiai kiekvienam pastatui, ją derinant su priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo departamentu.

„Pirotechnikos gaminys savaime nėra pavojingas, jeigu jo nepridedi prie atviros ugnies. Prekybai skirta vieta yra derinama su priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo departamentu. Pardavimo vietai taikomi specialūs reikalavimai“, – aiškina J. Vaiškūnas.

Pagal keliamą pavojų pirotechnikos gaminiai skirstomi į keturias kategorijas. Ekspertas sako, kad galingieji fejerverkai parduodami tik specialiose prekybos vietose, o prekybos centruose galima įsigyti tik pirmos ir antros kategorijos pirotechnikos gaminius. Jie skirti naudoti lauke ir kelia mažą pavojų. Be to, šie gaminiai parduodami ne visiems.

„Pirmos kategorijos pirotechnikos gaminius gali įsigyti ir naudoti ne jaunesni kaip 14 metų asmenys. Tai yra degtukai, bengališkos ugnelės. Antroji kategorija – šiek tiek galingesni pirotechnikos gaminiai. Juos gali įsigyti ne jaunesni kaip 16 metų asmenys. Trečios kategorijos pirotechnikos gaminius gali įsigyti tik pilnamečiai. Nepilnamečiams dar galingesni gaminiai neparduodami“, – tvirtina J. Vaiškūnas.

Reikėtų prisiminti, kad vadinamąsias petardas, t. y. pirotechnikos priemones, skleidžiančias garsą be šviesos efektų, naudoti draudžiama, sako specialistas. Taip pat, anot jo, reikėtų atkreipti dėmesį į fejerverkų naudojimo taisykles: kada ir kur juos galima naudoti. Už šių taisyklių pažeidimus gresia administracinė atsakomybė. Už nepilnamečių įvykdytas veikas atsako tėvai.