Vardo ir pavardės neminėsiu, universiteto ir fakulteto pavadinimo taip pat. Tačiau galiu tik tiek pasakyt, kad tas universitetas yra ne vieną kartą apkaltintas „kyšininkavimu“.

Kiekvienas studentas žino, ką reiškia studento duona, paskaitos, trunkančios iki vėlumos (pabrėžiu – iki vėlumos) ir namų darbai, kuriuos padaryti net nelieka laiko, o ką kalbėti jau apie darbą...

Taip, studentų yra tikrai daug, tačiau nuo kada pradėjo su jais taip „nesiskaityti“? Aš turiu omeny ne daugybę dalykų, kurie painiojasi ir į kuriuos sunku įsigilint kas kartą, kai tik ateina semestras, bet apie tai, kaip nuolatinių (dieninių) studijų paskaitos trunka iki vėlumos. Žinoma, šiuolaikinė padėtis verčia susimąstyti, ar likti Lietuvoje studijuoti, ne kartą galvojau, ar gerai padariau, pasirinkusi šį universitetą, net ir dabar mąstau, ar verta tęsti studijas. Juk universitetui studentas tiesiog kaip piniginė priemonė išlaikyti jį.

Mūsų yra net penkios grupės kurse, todėl išties sudėtinga. Tačiau ar studentas jau visiškai neturi teisės pasisakyti dėl tvarkaraščio sudėties, absoliučiai dėl nieko? Suprantama, kad dėstytojams sunki padėtis, bet gal kartą galima ir į studentus atkreipti dėmesį? Ar jau mes visiškai neturime laisvos valios išreikšti, ką galvojame?

Vieną kartą studentė prodekanei pasakė, kad jai sunku suderinti paskaitas su darbu, gal būtų galima kažkaip kitaip išdėstyti paskaitas, o ši atšovė: „ką jūs sau galvojat? Studijos yra šventas dalykas, jeigu nespėjate, prašom mesti visus darbus, studijos yra svarbiausia.“ Na, tai ką dar galima pridurti? Gerbiamoji prodekane, kaip jūsų nuomone galima išgyventi studentui nedirbant, jeigu tėvai neišgali padėt studentui, laukti, kol pinigai patys ateis?

Grįžtant prie studijų tvarkaraščio, kai paskaitos vyksta iki 21 val., studentas ir, manau, paprastas pilietis jau nesugeba apdoroti informacijos, o dar namų darbai laukia, kada gi juos padaryti? Jau 7 val. galva būna išpūsta nuo informacijos, kurios net nepavyksta įsisavinti. Studentas turi „knapsoti“ iki 21 val. vakaro, grįžti namo, pavalgyti, nusiprausti, štai jau ir 23 valanda vakaro, o dar liko namų darbai... Reikia padaryti, kas belieka. Tačiau kodėl tik pas mus taip? Pavyzdžiui, tokiuose kaip VDU, laisvas grafikas ir net laisva diena yra, o štai šiame universitete galima apie tai tik pasvajoti.

Tačiau esminis dalykas – nuolatinės, trumpai tariant, dieninės studijos. Ką reiškia dieninės tada, jeigu mes sėdime paskaitose iki 21 val.? Suprantu, ištęstinių studijų studentai pasirinkę ištęstines studijas sėdi iki 21 val. kaip ir mes. Kažin, kuo skiriasi „dieninės“ studijos nuo ištęstinių studijų? Atsakymas – niekuo, tik kad paskaitų mažiau turi ištęstinių studijų studentai. Prieš stodama apgalvojau, kad dienines studijas galėsiu suderinti su darbu, o kas dabar? Nieko, tik paskaitos, paskaitos ir dar kartą paskaitos. Mielieji, studentai jau visai neturi jokių teisių ir negali paprieštaraut? Žinoma, švietimo sistema juk nieko negali padaryti, o studentai taip ir lieka, biudžeto „pildytojais“ be laisvos teisės pasirinkti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Galbūt norite pasidalinti patirtimi? Jūsų nuomonės laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt. Taip pat rašinius galite siųsti naudodamiesi žemiau esančia nuoroda: