Pagal „Sodros“ puslapyje pateiktą pavyzdį: tarkime, kad individualios įmonės savininkas per 2010 metų sausio mėnesį asmeniniams poreikiams lėšų neišsiėmė. Vadinasi, individuali įmonė už individualios įmonės savininką iki 2010 m. sausio 31 d. turi sumokėti nuo 800 Lt sumos 228 Lt VSD įmokų (800 Lt x 28,5 proc. = 228 Lt) ir 72 Lt PSD įmokų (800 Lt x 9 proc. = 72 Lt).

Vyras yra individualios įmonės savininkas, taip pat dirba kitoje įmonėje (UAB). 2010 m. birželio 12 d., gimus dukrai, vyras nuo 2010 m. birželio 16 d. išėjo tėvystės atostogų. Nuvykus į „Sodrą“, buvo pateikti visi dokumentai pašalpai gauti, taip pat pasiteirauta, kaip reikėtų elgtis tuo laikotarpiu su individualia įmone. Darbuotojos paaiškino, kad pašalpa bus išmokėta pasibaigus tėvystės atostogoms, jeigu individuali įmonė už tą laikotarpį negaus pajamų. Įmonė pajamų negavo, pašalpa buvo išmokėta 2010 m. liepos mėnesį.

2011 m. gruodžio 23 d. gaunamas raštas iš „Sodros“, kuriame rašoma, kad vyras turi grąžinti jam išmokėtą tėvystės pašalpą už 2010 m. birželio mėn. 16-30 d., kadangi individuali įmonė už įmonės savininką (šiuo atveju - vyrą) už tą laikotarpį sumokėjo ligos ir motinystės įmokas nuo minimalios mėnesinės algos (800 Lt), todėl „Sodra“ daro prielaidą, kad vyras, kaip individualios įmonės savininkas, turėjo draudžiamųjų pajamų visą birželio mėnesį. Įmokas mokėti buvo privaloma nuo menamos 800 Lt sumos visiems, net jeigu įmonė negauna jokių pajamų. Nors realiai įmonė tuo laikotarpiu negavo nė lito pajamų, o vyras iš įmonės negavo jokių pajamų visus 2010 m.

Iš tiesų, įmokų individuali įmonė nebuvo sumokėjusi už keletą mėnesių, taip pat ir birželio mėnesį, nes keitėsi įstatymai ir „Sodroje“ skirtingi darbuotojai skirtingai aiškino, kaip ir už ką mokėti, bet jos buvo sumokėtos tada, kai jas apskaičiavo „Sodra“ ir atsiuntė raštą kartu su paskaičiuotais delspinigiais 2010 m. rugsėjo mėnesį.

Tai dabar gaunasi taip, kad reikėjo nusižengti įstatymams ir nemokėti privalomų įmokų? Kadangi įmonė už savininką sumokėjo už tą mėnesį 228 Lt VSD įmokų, kurios buvo privalomos visiems, dabar „Sodra“ nori atimti tėvystės pašalpą?

„Sodros“ atsakymas:

Remiantis Valstybinio socialinio draudimo įstatymo nuostatomis, individualių įmonių savininkai iki 2010 m. birželio 30 d. buvo privalomai draudžiami pensijų socialiniu draudimu pagrindinei ir papildomai pensijos dalims, ligos ir motinystės socialiniu draudimu, kai draudžiama tik motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) išmokoms gauti ir sveikatos draudimu.

Individualios įmonės savininko socialinio draudimo įmokų bazę sudarė individualios įmonės deklaruota ir su „Sodros“ teritoriniu skyriumi bei teritorine valstybine mokesčių inspekcija (VMI) suderinto dydžio suma, kuri kalendoriniais metais išsiimama individualios įmonės savininko asmeniniams poreikiams ir kuri kalendorinių metų mėnesį negali būti mažesnė kaip minimalioji mėnesinė alga.

Šios nuostatos nebuvo taikomos, jeigu individuali įmonė veiklos laikinai nevykdė ir tai deklaravo Mokesčių administravimo įstatymo ir jį įgyvendinančių teisės aktų nustatyta tvarka. Taigi, jeigu individualios įmonės savininkas nebuvo deklaravęs laikino veiklos nevykdymo, jis privalėjo mokėti socialinio draudimo įmokas nuo minimalios mėnesinės algos sumos, nepriklausomai nuo to, ar realiai gaudavo pajamas.

Tėvystės pašalpa buvo mokama, jeigu apdraustasis pašalpos gavimo laikotarpiu neturėjo draudžiamųjų pajamų. Savarankiškai dirbantys asmenys laikomi turinčiais draudžiamųjų pajamų visą mėnesį, jeigu valstybinio socialinio draudimo įmokos sumokėtos nuo pajamų sumos, ne mažesnės negu minimali mėnesinė alga; priešingu atveju šių asmenų draudžiamųjų pajamų turėjimo laikotarpis laikomas proporcingai mažesniu. Ar asmuo tėvystės pašalpos gavimo laikotarpiu turi draudžiamųjų pajamų, nustatoma pagal Apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ir valstybinio socialinio draudimo išmokų gavėjų registro duomenis.

Taigi, jeigu pagal minėto registro duomenis individualios įmonės savininkas tėvystės atostogų laikotarpiu nebuvo deklaravęs laikino veiklos nevykdymo, buvo laikoma, kad šiuo laikotarpiu jis turėjo draudžiamųjų pajamų, todėl ir susidarė tėvystės pašalpos permoka.

Nuo 2010 m. liepos 1 d. šie asmenys nebemoka įmokų ligos ir motinystės socialiniam draudimui, todėl jų iš šios veiklos gautos pajamos nelaikomos draudžiamosiomis pajamomis, darančiomis įtaką pašalpų mokėjimui.