Sūnums – išskirtiniai vardai

Į DELFI redakciją Raimondos ir Artūro Koganų šeima su keturiais savo sūnumis – 10-mečiu Darijumi, 8-mečiu Dovydu, 2 metų sulaukusiu Deimantu ir vos vienerių Džiugu – atsiimti konkurso prizo atvažiavo tiesiai iš Panevėžio – būtent šiame mieste ir yra įsikūrusi jų šeima. Vyriausias Artūro sūnus Miglius gyvena Vilniuje, o šiuo metu laiką leidžia Palangoje – šeimos jaunėliams pavyzdžiu esantis brolis ten muzikuoja.

16-metis – vienintelis sūnus, kurio vardas neprasideda iš „D“ raidės. Paklausti, kaip kilo mintis vaikus vadinti vardais iš tos pačios raidės, tėvai paaiškino, kad tai nutiko natūraliai.

„Kai gimė Darijus, vardą rinkome bendrai – jis reiškia „turtuolį, turtų valdytoją“. Dovydas gimė per meilės dieną, jo vardas reikštų „mylimas“, – pasakojo mama. Pasak jos, tuomet kitiems dviem sūnums vardus šeima rinkti nusprendė taip pat iš „D“ raidės . – Kai gimė dar vienas sūnus, vyras labai norėjo, kad jo vardas būtų Džiugas, o aš norėjau, kad būtų Deimantas, „brangakmenis, brangus“, ir buvo mano viršus“, – pasakojo mama. Taip jauniausiajam ir atiteko tėčiui patikęs Džiugo vardas.

„Pas mus juokaujama, kas bus, kai gausim laišką, kuris bus parašytas D. Koganui. Sako, iš kur žinos kuriam?“, – juokavo šeimos tėtis.

Pašnekovai pasakojo, kad tam, kad visa didelė šeima galėtų kad ir į gamtą keliauti kartu, net teko įsigyti specialų vienatūrį automobilį. O jei reiktų dar ir visų daiktus susidėti, tektų ieškoti papildomų priemonių. „Nors ir turim miniveną, bagažą vežtis reikia priekaboj, ypač dabar, kol dar yra vežimukas, nes jis vis dar reikalingas“, – pasakojo šeimos tėtis.

Tiesa, į sostinę ar prie jūros visi kartu Koganai vyksta ne taip ir dažnai – kai šeimoje tiek daug vaikų, susiruošti ne taip paprasta, vien pasiruošti išėjimui į lauką, kai su vaikais būna tik mama, užtrunka valandą. Šeimos svajonė – kada nors visiems kartu išvykti į šiltus kraštus.

Kartu gyveno jau po trijų dienų

Pradžią didelei šeimynai iš Panevėžio davė draugai – Raimonda ir Artūras pasakojo, kad būtent jų dėka susipažino.

„Susipažinom, kai man buvo 18 metų, o jam – 28-eri“ – pradeda Raimonda, o jos pasakojimą tęsia vyras. – Supažindino draugas, o susipažinę, galima sakyti, nebepaleidom vienas kito.“ Pora vos po 3 dienų apsigyveno kartu, o dabar jau yra atšventę 11 metų draugystės jubiliejų.

Nors pats Artūras neplanavo turėti didelės šeimos, tikina, kad vaikų skaičius priklauso nuo moters – kiek ji pasiryžta, tiek vaikų ir bus. O Raimonda prisipažįsta apie daug atžalų svajojusi nuo seno.

„Aš nuo pat mažens sakiau, kad pirma turėsiu šeimą, paskui baigsiu mokslus, tai taip ir buvo. Mano mama – viena iš šešių vaikų, ir man būdavo labai gražu žiūrėti, nuvažiavus į kaimą, kai susirinkdavo visos seserys ir broliai, daug pusseserių“, – prisipažįsta moteris.

Kuo daugiau vaikų – tuo lengviau

Pasak Raimondos sutuoktinio, žmona puikiai susitvarko su išsvajota role. „Ji viską spėja – man net keista. Aš, būna, kantrybės neturiu, o ji viską padaro“, – prisipažino Artūras.

Raimonda pasakojo, kad ir iš draugų sulaukusi klausimo, kaip sekasi auginti net keturis vaikus, atsako, kad kuo atžalų daugiau, tuo paprasčiau – visi tampa komanda ir vieni kitais rūpinasi.

„Aš niekada nieko neverčiu jų daryti – nei bulvių skusti, nei indų plauti, užtat jiems yra noras viską daryti patiems, – auklėjimo patarimais dalijosi mama. – Jei mes patys nusprendėm, mes patys ir turim juos auginti, vaikai turi turėti savo gyvenimą.“ Pasak jos, tėvai su vaikais nori išlaikyti atvirus santykius – neįbauginti, ir visada skatina sakyti teisybę, už kurią nebara.

Jai antrino tėtis – jo manymu, su vaikais reikia bendrauti kaip su draugais.

„Mūsų santykiai su vaikais – kaip su draugais, aišku, aš vyresnis draugas, – pasakojo Artūras. – Kaip draugai kartu futbolą žaidžiam. Aišku, būna, kad jie pajaučia laisvę, kaip su draugu kartais ir pasielgia, tuomet vėl nustatai ribas.“

Tėvams padeda ir patys vaikai. Pavyzdžiui, mamai išvažiavus, 10-metis Darijus nusprendžia išvalyti namus ar vakarienei padaryti sumuštinių. Būtent dėl Darijaus šeimoje, kurioje auga net 5 pareigingos atžalos, atsirado vietos ir šuniukui Žirniui.

„Jis prisiėmė sau atsakomybę daugiausiai juo rūpintis – vesti į kiemą ir sutvarkyti, jeigu namie pridaro... Matom, kad kuo toliau, tuo labiau sekasi. Ypač pradžioje, kol mažutis, su šuniuku buvo labai įdomu, paskui, kai augintinis paaugo, kai reikėjo dažniau į kiemą vesti, jis jau pradėjo spyriotis, bet kartais brolis jam padeda, jeigu sūnus labai ilgai miega“, – pasakojo tėtis.

Broliai vienas kitu rūpinasi

Auginti tiek daug atžalų – ne paprasta užduotis. Tėtis neslepia, kad būna visko.

„Tarpusavyje ir pasibara, pasimuša kaip visi berniukai. Juk du iš jų – pametinukai, jie praktiškai vienodi, ir ūgiu, ir svoriu, bet jei išvažiuoja kur vienas, tai kitas spirga, laukia, kol grįš, dovanas vienas kitam perka“, – apie glaudų berniukų ryšį pasakojo tėtis.

Tėvai rūpinasi, kad vaikams nepritrūktų veiklos – vyresnėlis muzikuoja, o 10-ies Darijus ir 8-metis Dovydas lanko ne vieną būrelį.

Paklaustas, ką veikia, būsimas ketvirtokas Darijus prajuokina visą šeimą atsakęs, kad... plauna grindis, bet vėliau pasidalija ir kitais užsiėmimais – eina į kiemą, kol kas lanko vasaros stovyklą, groja gitara ir užsiima dziudo. Tuo metu Dovydas, lanko dramos būrelį ir dziudo, taip pat mėgsta žaisti futbolą.

Ar visiems tokioje didelėje šeimoje pakanka dėmesio? Tėtis neslepia, kad ne visada, bet apie tai su vaikais taip pat šnekasi.

„Būna būna, trūksta to dėmesio ir jie pasisako su tokia nuoskauda, bet sakom, kad kol kiti mažučiai, negalime kitaip elgtis, juos reikia ir saugoti labiau, o kai jie paaugs, viskas išsilygins“, – atvirai sako tėtis.

Įdomu tai, kad Panevėžyje gyvenančios šeimos namuose nėra tikriausiai kiekvienam įprasto atributo – kompiuterio, o ir berniukų jis visiškai nedomina. Jiems daug didesnė bausmė būtų ne draudimas žaisti kompiuteriu, o tai, jei jie negalėtų eiti žaisti į kiemą.

Metų šeima nesijaučia

DELFI ir „Bigbank“ „Metų šeimos 2016“ rinkimuose laimėjusi Koganų šeima neslepia – metų šeima nesijaučia. Vis dėl to, pergalė juos labai pradžiugino. „Kai sužinojom tą naujieną, tiesiog euforija buvo“, – prisipažįsta santūriu atrodantis Artūras.

Paklausta, kaip mano, kodėl laimėjo, Raimonda tikina, kad į šį klausimą jai atsakę draugai.

„Konkurse buvę tikrai buvo daug gražių nuotraukų, bet va, ir pažįstamų klausėm, tai sakė, kad buvom natūraliausi, – prisiminė moteris. – Ta nuotrauka daryta krikštynų dieną, buvo beprotiškai karšta, išvažiavom į lauką ir norėjom kuo greičiau nusifotografuot, atsistojom kas kaip... Reikia būt nuoširdžiais, tokiais, kokie esam.“

Balsuoti už šeimos nuotrauką Koganai neprašė nei draugų, nei giminių: „Kaip feisbuke populiaru, pamačiau, kad kažkas pasidalino, kad vyksta konkursas, susidomėjau ir įkėliau nuotrauką, bet kitą dieną jau buvau apie tai pamiršusi. Žinia nesidalinau, absoliučiai niekas nežinojo, klausė, ko nepasisakiau.“

Vasarą laiminga šeima kaip ir kasmet planuoja sau leisti pailsėti – važiuos prie ežero ir jūros. Šeima neslepia, kad šeimai tokios kelionės kainuoja nemažai, tad rinkdamiesi atostogų tikslus galvoja ir apie finansus. Vis dėlto, jiems svarbiausia ne gyvenimo sąlygos, o geras oras.

DELFI primena, kad „Metų šeimos 2016“ titulą pelniusiai gausiai Koganų šeimai: atiteko 300 eurų čekis, fotoaparatas „Fujifilm instax 210“ ir titulą patvirtinanti lentelė!

„Tautos balso: nominaciją atiteko Panovų šeimai. Jų nuotrauka surinko beveik 17 tūkst. balsų. Panovų šeima gavo 200 eurų čekį, momentinį fotoaparatą „Fujifilm instax 210“ ir atminimo lentelę/diplomą. Užsienyje gyvenanti šeima planuoja laimėtus pinigus skirti labdarai.

Dėkojame visiems konkurso dalyviams ir sveikiname nugalėtojus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (262)