DELFI skaitytojo surinktus grybus galite pamatyti žemiau:

Pasirodo, skaitytojo Igno surinkti grybai yra bene didžiausias tradicinis šio grybo nepažįstančių Lietuvos grybautojų „baubas“. Bent jau taip teigia Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos mokslo darbuotojas Jonas Kasparavičius, atpažinęs, kad skaitytojas pririnko melsvėjančiųjų šilbaravykių.

„Beveik visiems šio grybo nepažįstantiems asmenims staigus jo kepurėlės, koto ir minkštimo pamėlynavimas jį paspaudus, nulaužus ar įpjovus sukelia pasibaisėjimą. Yra nemažai grybų, kurie keičia spalvą, bet taip greitai, ryškiai ir gausiai visu paviršiumi nereaguoja nei vienas kitas Lietuvoje augantis grybas. Dėl šios priežasties šis grybas ir yra vadinamas mėlsvėjančiuoju šilbaravykiu (Gyroporus cyanescens). Dauguma yra įsitikinę, kad tokia vos ne „velnio išpera“ tikrai negali būti valgoma. Deja, tenka priminti, kad, išskyrus rausvėjančiąją plaušabudę (Inocybe erubescens), kiti mirtinai nuodingi Lietuvoje augantys grybai spalvos nekeičia“, – pakomentavo J. Kasparavičius.

Pasak specialisto, spalvos pasikeitimas apie grybo nuodingumą ar jo tinkamumą maistui nieko nesako.

„Realiame pasaulyje viskas yra šiek tiek kitaip nei siaubo filmuose. Taigi, grybas yra valgomas. Savo skoniu jis, aišku, neprilygsta tikriniam baravykui, tačiau tikrai nėra blogiausias. Auga smėlinguose spygliuočių, lapuočių ir mišriuose miškuose. Tinkamose vietose nėra retas. Randamas kasmet ir kasmet kažkam tai vis būna tas pirmas, gąsdinantis kartas“, – grybautojus ramino J. Kasparavičius.

Norite pasidalyti savo laimikiu? Nuotraukas siųskite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Grybai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)