Pirmadienį siūlome mankštą.Vos 30 minučių fizinio krūvio per dieną padės išvengti nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, pabėgti nuo insulto ir kai kurių onkologinių ligų. Tam nebūtina nei speciali įranga, nei sportiniai pasiekimai. Net ir paprastas pasivaikščiojimas per pietų pertrauką gali tapti puikia alternatyva Jums nemalonioms treniruotėms.

Antradienį nepamirškite vaisių. Vaisius, beje, geriausia yra valgyti rytais, kol skrandis dar yra tuščias, nes susimaišę su kitu maistu. Nevalgykite vaisių po valgymų arba kaip deserto. Nebijokite ir bananų, bei vynuogių.

Trečiadienį valgykite šokolado. Moksliškai įrodyta, kad žmonės, kurie saikingai bet reguliariai vartoja šokoladą, gyvena ilgiau nei tie, kurie smaližauja kitais gardėsiais. Juodajame šokolade esantys polifenoliai stabdo kai kurių onkologinių ligų bei širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų vystymąsi.

Ketvirtadienį mylėkite save. Skirkite laiko tiems užsiėmimams, kurie jums teikia daugiausia džiaugsmo. Mėgstama veikla, hobis pagerina gyvenimo kokybę, saugo nuo depresijos, o pakili, džiugi būsena stiprina imuninę sistemą ne prasčiau už įsimylėjimą.

Penktadienį linkime saldžių sapnų. Bet ne pernelyg ilgų. Nors šiame skubėjimo ir stresų amžiuje tenka sau nuolat priminti, jog miegui taip pat reikia skirti pakankamai laiko, persistengti šioje srityje irgi nederėtų. 7-8 valandos yra kaip tik tiek, kiek reikia. Pasirodo, žmonės, kurie miega po 7 valandas per dieną, gyvena ilgiau už tuos, kurie miega trumpiau ir…tuos, kurie miega ilgiau.

Šeštadienį skirkime šeimai. Artumas, savitarpio supratimas ir fizinis kontaktas su artimiausiais žmonėmis, pasak mokslininkų, normalizuoja spaudimą, padeda kovoti su nerimu, depresija ir netgi alkoholizmu.

Sekmadienį rekomenduojame klasikinės muzikos kerus. Muzikos terapija – tai įvairių ligų gydymas muzikos garsais. Tačiau ne mažiau efektyvi ir muzikinė profilaktika, kai tinkamai parinkta muzika padeda užkirsti kelią įvairiems sveikatos sutrikimams. Pavyzdžiui, klausantis Mocarto gerėja organizmo tonusas, skaidrėja nuotaika, spartėja medžiagų apykaita. Bethovenas normalizuoja širdies veiklą, mažina kraujospūdį, atpalaiduoja raumenis. Tad kokių muzikinių vitaminų jums reikia šiandien?

O kiekvieną dieną... Juokitės. Mokslininkai tvirtina, jog 15 minučių juoko kasdien prailgina gyvenimą net aštuoneriais metais! O ką jau bekalbėti apie tai, kaip nuoširdus juokas ir optimizmas praskaidrina Jūsų dieną!
 

Lietuvos Mokinių Parlamentas, Sveikatos apsaugos komitetas