Visai paprastai. Jei esate iš tų, kurie lengva ranka atsisako draugų, dėl savo patogumo dažnai meluoja, yra tinginiai ir nevalos, pinigus leisti mėgsta tik savo malonumui ir nepajudina piršto dėl kito, jei esate tamsuolis, kurio galvoje vis dar 19 amžiaus pažiūros, jei dėl savo komforto mėgstate aukoti kito laimę arba sveikatą – neimkit gyvūnų! Gyvenkite kaip gyvenate, raskite kitų interesų.

Nesugalvotos tos istorijos apie išmetamus naminius augintinius, vos tik iškilo menka kliūtis jų šeimininkų patogumui, ne iš piršto laužtos.

Prie prieglaudų randami pririšti ne vien šuneliai (kartais po kelis – čia dovana nuo tų, kurių galvose 19 amžius, ir kurie nepajėgia sterilizuoti kalių, bet katalikiškas požiūris netrukdo atsikratyti prieaugliu, kartais taip, kartais užkasant, išvežant į mišką, išmetant į konteinerį ir t.t.).

Į prieglaudų teritorijas ne vien katės metamos arba šantažuojama užmigdymu, lyg kas nors per prievartą būtų liepęs priglausti (čia skambučiai nuo tų, kuriems jų patogumas svarbiausia, ir nutarę kraustytis, gimdyti vaiką, keisti darbą prisimena, kad yra kažkoks „trukdis“ namie: oi, čia juk mūsų katė, lauk, kate!).

Prie prieglaudos galima rasti net triušiukų narvuose! Tai greičiausiai tėvelių „dovanos“: na, vaikutis norėjo, tai nupirkom, mes juk geri, ai, vaikutis nebenori, mes irgi – paliksim prie konteinerio, mes... juk geri? Miške galima rasti degu narveliuose. Galima aptikti raudonausių vėžlių, kuriuos šiaip jau griežtai draudžiama paleidinėti į laisvę.

Ne ne, nekalbu apie atvejus, kai kvaili pažįstami padovanoja neprašytą gyvūnėlį, kai nutinka rimta liga, šeimininko mirtis, kai paaiškėja, kad augintiniai visiškai nesutaria, kai prireikus drauge kantriai ieškomi kiti namai ir šeimininkams rūpi, kad jie būtų geri.

Čia apie priežastis, kurios... Tokios priežastėlės... Kai skambinama globos organizacijoms ir reikalaujama tuoj pat, per valandą paimti JŲ asmeninį gyvūną, nes STAIGA jis pradėjo labai trukdyti. O kur paimti, kur padėti – jiems visiškai nerūpi. Visi tie „aš rytoj jau išskrendu, oi, aš jau pakeliui į oro uostą, paimkit, nes išmesiu čia, jūs būsite kalti“ (???). Visi tie „aš juk nemaniau, kad nesterilizuota katė/kalė atsives kačiukų, man jų nereikia, pasiimkit, ir mamą irgi“. Visi tie „mano augintinis susirgo, aš nemokėsiu pinigų už gydymą, tegu numarina, arba jūs patys sumokėkit“.

Tikrai? Tikrai neturite visai pinigų? O televizoriui pirkti turite? Mašinai turite? Greituosius kreditus pasiimti galite? Galite. Bet... ne gyvūnui. Ne savo nuosavam gyvūnui, kuris jumis tiki. Jei man reikėtų mano augintinio gydymui lėšų, o sąskaita būtų tuščia ir draugai staiga dingę, garbės žodis, paimčiau ir visas rimtesnes knygas iš namų parduočiau, surankiočiau vertesnius daiktus ir į lombardą nuneščiau. Nes viena yra daiktas, o kita yra tavo augintinis. Bet... Jei jums daiktas 100 kartų svarbiau – tiesiog neturėkite gyvūnų.

Net nepradėkite jų auginti.

Jei neplanuotai priklysta, paglobokite laikinai, padarykite geras nuotraukas, kreipkitės į prieglaudas, kad padėtų reklamuoti, ir gal jie suras gerus, tikrus, nuoširdžius šeimininkus. Tokius, kurie gydys prireikus, kurie skiepys, kurie sterilizuos, kurie rūpinsis, mylės, skirs dėmesio. Ir ne vien tada, kai jiems patogu.

Kiekviena prieglauda gali papasakoti nemažai gerų istorijų su laimingom pabaigom (tikėtina), bet blogos, liūdnos, piktinančios istorijos daug giliau įkrinta į širdį ir ėda, ėda, vis labiau graužia tavo tikėjimą žmonėmis. Tu įtari, kad tie, kurie su gyvūnais elgiasi kaip su šiukšlėmis, greičiausiai taip elgiasi ir su aplinkiniais žmonėmis, gal ir su savo vaikais, ir su gamta, ir tik džiaugiesi, kad savo draugų rate tokių šiukšliažmogių neturi. Bet nori nenori, sukdamasis šioje srityje negali jų nematyti.

Romos filosofas Markas Aurelijus sakė „Agurkas kartus? Išmesk jį. Kelyje erškėčiai – apieik juos. To užtenka. Neklausk: „Kodėl pasaulyje yra tokių dalykų?“

Aš klausiu. Negaliu neklausti. Negaliu neklausti, kodėl tiek daug žmonių visiškai nemoka ir nenori prisiimti atsakomybės už SAVO augintinį? Juk jeigu jis jums nepatinka iš principo, tai kodėl jį pasiėmėte? Kaip daiktą, kuris patogus, kol guli savo vietoj ir negenda? Tai geriau tiesiog pirkite tik daiktus. Suges - išmesite, nusipirksite kitą, ir visi bus laimingi.