„Pirmiausia, susitikę su mokiniais, pasakome, ko nereikėtų daryti – šiukšlinti, laužyti medelių, kitaip niokoti gamtos – ir paaiškiname, kodėl to nedera daryti. Kai vaikams jau nekyla jokių papildomų klausimų ta tema, tada pradedame kartu tartis, kaip geriausia prižiūrėti gamtą, kaip ir kada tinkamiausia metas sodinti medžius, kaip juos prižiūrėti, kaip pasirūpinti miško gyventojais. Mokome vaikus, kaip patiems pasigaminti inkilus, lesyklas. Bet tai būna kiek vėliau, o viskas prasideda nuo iškilmingo pasižadėjimo būti geru gamtos draugu. Ta proga rengiamos įspūdingos jaunųjų miško bičiulių krikštynų šventės“, – taip darbo su jaunimu patirtimi dalijosi I. Frejienė.

Šiuo metu Kėdainių rajono mokyklose veikia devyni jaunųjų miško bičiulių būreliai, o dešimtas – vaikų darželyje. Jau tradicija tapo Žemės dienos susibūrimai miške, paukščių sugrįžtuvių ir palydėtuvių, inkilų kėlimo šventės, aplinkos tvarkymo talkos. Patys mokiniai kasmet sodina medelius, renka ąžuolų giles, gamina lesyklas, inkilus ir eksponuoja juos urėdijoje. Kėdainių krašto tikrieji gamtos draugai noriai dalyvauja ir piešinių, nuotraukų, darbų iš įvairių miško medžiagų parodose.

Kėdainių rajono jaunieji miško bičiuliai – dažni svečiai Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje: atvirų durų dienose, konkursuose „Žiemos puokštė“, „Papuošk eglutę miške“. Pastarajame pirmą vietą iškovojo būtent jaunieji miško bičiuliai iš Kėdainių „Žilvičio“ lopšelio - darželio, pernai Kalėdų proga miške įdomiai papuošę eglutę.

Vieni seniausių jaunųjų miško bičiulių būrelių rajone – Tiskūnų Juozo Urbšio pagrindinės mokyklos „Ąžuolynas“ ir Labūnavos pagrindinės mokyklos „Labūnava“.

Tiskūnų Juozo Urbšio pagrindinė mokykla jau šeštą kartą už gamtosauginę veiklą apdovanota Žaliąja vėliava. Ypač sėkmingai šioje srityje darbuojasi jaunieji miško bičiuliai, vadovaujami Vilmos Živatkauskienės. Šių metų rugsėjo 21 d. jie įsitraukė į pasaulinę medelių sodinimo akciją, kurią koordinuoja Virtualios pasaulio aplinkos mokykla, įsikūrusi Joensuu mieste, Suomijoje. Tądien Tiskūnų Juozo Urbšio pagrindinės mokyklos jaunieji bičiuliai ir kiti savanoriai kartu su Kėdainių girininkijos girininku Petru Eigirdu ir urėdijos specialiste Irena Frejiene Beržytės miške pasodino 200 ąžuoliukų.

Vietos jaunieji miško bičiuliai rūpinasi ir Tiskūnų gyvenvietės želdiniais. Šiemet, kaip ir pernai, žiemos puokštėmis jie džiugins Girionių globos namų gyventojus.

Mokytojos Tatjanos Balsienės vadovaujami Labūnavos pagrindinės mokyklos jaunieji miško bičiuliai, konsultuojami girininko Remigijaus Bučinsko, urėdijos plotuose yra sodinę klonuotus klevus. Jų pastangomis naujais želdiniais pasipuošė pakelės, pamiškės, Labūnavos gyvenvietė. Dar vienas tradicinis jų rūpestis – paukščių ir žvėrių globa žiemą.

Kėdainių miškų urėdija, atsidėkodama jauniesiems miško bičiuliams iš Labūnavos, surengė jiems pažintines keliones po Dzūkiją, Panemunės pilis, Skinderiškio dendroparką, kuriame žaliuoja taip pat ir labūnaviškių sodinti medeliai.