Istorija prasidėjo nuo to, jog įdėjome skelbimą į internetinę svetainę norėdami parduoti savo nekilnojamąjį turtą. Po kelių dienų sulaukiau laiško į el.paštą nuo tariamo pirkėjo. Buvo keista, kad pirkėjas rašė anglų kalba, tačiau pirmas laiškas buvo ganėtinai trumpas ir aiškus, Mahmoud Assad (toks buvo jo tariamas vardas ir pavardė) teigė, jog jį domina mūsų nuosavybė ir norėjo sužinoti, kokia pardavimo kaina. 

Greitai mintyse apsvarsčiau, kokia tikimybė, jog šis asmuo galėtų pirkti nuosavybę Lietuvoje, priėmiau išvadą: galbūt jo mylimoji ar gyvenimo draugė yra lietuvė ir jis tiesiog ieško būsto. Išsiunčiau atsakymą, laiške nurodžiau sumą, kurią norime gauti už savo NT, ir parašiau, kad pasiūlytų savo variantą, jeigu turto suma jo netenkina.

Kitą rytą sulaukiau atsakančio laiško, kuris buvo stulbinamai ilgas ir neįtikimas. Trumpai perfrazuosiu esminius teiginius, kas buvo rašoma laiške. Mahmoudas rašė, jog džiaugiasi sulaukęs atsakymo. Teigė, kad suma, kurią norime gauti už NT, jį tenkina ir jis pirks mūsų nuosavybę, todėl prašė išimti skelbimą iš tinklapio ir palaukti apie 3 savaites, kol jis atkeliaus iki Lietuvos. Tačiau toliau teigė, kad NT nėra jo pagrindinis tikslas, dėl kurio jis su manimi susisiekė.

Toliau laiške jis pradėjo dėstyti savo pasakojimą, jog yra įtakingas Sirijos verslininkas, dėstė kokia baisi dabar yra padėtis Sirijoje po naujo prezidento rinkimų, kaip žmonės kenčia ir jis norintis apsaugoti savo šeimą ir savo turtus.

Toliau sekė prašymas. Mahmoudas nurodė prašantis manęs tik palaukti, kol jis ir jo šeima atvyks į Lietuvą ir galės nusipirkti NT ir saugiai įsikurti mūsų valstybėje, o vėliau esą investuoti savo sukauptas lėšas į Lietuvos rinką. Tačiau jis paminėjo, kad jis negali su savimi gabentis pinigų, todėl susirado patikimą žmogų, kuris atgabens dėžutę su jo santaupomis į mūsų šalį, man esą tik reikia atsiimti siuntinį (dėžę ar dėžutę jis įvardijo „box“ su kodu) ir sulaukti, kol jis atvyks. Už mano pagalbą atsiimant siuntinį ir pagalbą jiems, jis esą man atiduos 30 proc. savo santaupų, o sau pasiliks 70 proc.

O dabar didžiausia kulminacija: Mahmoudas nurodė, jog per savo gyvenimą yra sukaupęs 24 500 000 USD ir mano, jog tai sąžiningas sandoris man už pagalbą atiduoti 30 proc. Toliau laiške nurodė, jog jis neturi daug laiko, susisiekti telefonu taip pat kol kas negalintis, nes jų šalyje labai griežta apsauga, ir laukiantis mano atsakymo.

Atsakymą jis gavo, tačiau galbūt ne tokį kokio tikėjosi. Gražia forma parašiau, jog neieškotų kvailių, paklausiau kokio dydžio turėtų būti dėžutė su tokia suma pinigų, dar pasiteiravau gal nori atsiųsti bombą ir leidau suprasti, jog jo istorija visiškai fantastinė ir daugiau nesitikiu gauti laiško iš jo.

Trečia diena nuo pirmo laiško gavimo ir ryte nubudus randu savo pašto dėžutėje trečiąjį laišką, kuris dar ilgesnis nei antrasis. Laiške vėl daug ilgo pasakojimo apie jo gyvenimą ir jo planą. Svarbiausios detalės: Mahmoud‘as teigia, kad aš teisi, jog nepatikėjau juo, jog jis turėjo man suteikti pagrindą pasitikėti juo, todėl prie laiško man prisega kelias savo nuotraukas ir ID kortelę. Laiško pabaigoje rašo, kad negalime daugiau švaistyti laiko, pinigai iškeliauja ir prašo atsiųsti mano duomenis, t.y. pilną vardą, adresą, telefono numerį ir bet kokio asmens dokumento kopiją.

Atsakymą į šį laišką jis taip pat gavo. Atsakiau, kad sulaukus dar bent vieno laiško pranešiu apie šį reikalą savo šalies teisėsaugai, todėl patariau daugiau nerašyti. Taip pat prisegiau prie laiško Sirijos piliečio ID kortelės kopiją, kurią klastodamas jis patingėjo ištinti pavyzdžio duomenis, kurie parašyti jų kalba. Parašiau, jog turėtų būti atidesnis padirbinėdamas dokumentus ir mėgindamas apgauti žmones.

Istorija kaip ir baigėsi laimingai ir be pasekmių man, tačiau būtų naivu manyti, kad tų pačių laiškų negavo dar bent tuzinas žmonių. O gal kažkas šiuo metu jau laukia dėžės su neaišku kuo, norėdami padėti vargšui mėginančiam apsaugoti savo šeimą. Tikėkimės, kad ne.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!