Įsisukę į savo kasdienybę, mes dažnai pamirštame pasidomėti ką ir kaip valgome. Dažnai gaminame jau žinomus ir išmoktus patiekalus, o kodėl mums nepasidomėti naujais dar neragautais arba neišbandytais patiekalais ar maisto produktais, kurie yra ne tik labai maistingi, bet ir neapsakomai skanūs.
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Avininkas kviečia susipažinti su avienos nauda.

Aviena yra labai tinkama vyresnio amžiaus žmonėms, o jauno gyvulio mėsa – ėriena, yra nepaprastai naudinga vaikams. Joje yra daug fluoro, kuris apsaugo dantis nuo ėduonies, o avienos riebaluose mažai cholesterolio, todėl ji neužkemša kraujagyslių. Be to, aviena vertinga diabeto profilaktikoje, nes ji puikiai stimuliuoja kasos darbą.

Mūsų organizmas puikiai įsisaviną avieną, kadangi joje gausu žmogaus organizmui reikalingų vitaminų, tokių kaip: kalio, magnio, jodo, geležies, taip pat B grupės vitaminų. Specialistai teigia, kad aviena yra karotino, fosforo, geležies, vario, seleno ir cinko šaltinis, o nesotieji riebalai sudaro daugiau nei pusę ėrienoje esančių riebalų. O kuo natūralesnėmis sąlygomis auginamos avys, tuo mėsa būna mažiau kaloringa, ir tampa dar labiau maistinga.

Senų gyvulių mėsa yra kieta ir turi specifinį kvapą, kurio jaunų gyvulių mėsa beveik neturi. Į avienos sriubas tinkamai pridėjus prieskonių, o prie keptos avienos – kvapnaus padažo (pvz.: svogūnų), avienos kvapo beveik nesijaučia. Aviena dažniausiai kepama ir troškinama, iš jos daromi užkandžiai, faršas, verdamos uždarytos sriubos.

Įvairiausi avienos valgiai itin būdingi Kaukazo ir Vidurinės Azijos nacionalinei virtuvei.

Avininko siūlomas receptas:

Pyragas su avienos įdaru: iš pieno, sviesto, kiaušinių, druskos ir miltų įminkoma pagerinta tešla ir iškočiojami maždaug ½ cm storio papločiai. Į papločio vidurį dedama įdaro, papločio kraštai suspaudžiami, tik ties viduriu paliekama skylė, kuri uždengiama tešlos gumuliuku. Kepant per skylę du kartus įpilama mėsos sultinio.

Įdaras: Ryžiai apverdami, aviena supjaustoma nedideliais gabalėliais, svogūnai sukapojami. Viskas sumaišoma, paskaninama druska ir pipirais.

600 g. avienos – 1 stiklinė ryžių, 2 svogūnai, 2 su puse stiklinės kvietinių miltų, ½ stiklinės pieno, 4 šaukštai sviesto (gali būti lydytas), 1 kiaušinis; druskos ir pipirų pagal skonį.

Ragaukime ir skanaukime avieną, taip ne tik prisotinsime savo organizmą jam reikalingomis medžiagomis ir vitaminais, bet ir paįvairinsime savo kasdienybę, naujais, skaniais ir nekasdieniškais valgiais.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo receptais, patarimais? Rašykite žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt:

Įvertink šį straipsnį
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skaitytoja užfiksavo gandrų pasiruošimą išlėkti

Rugpjūčio 24 d., šv. Baltramiejaus diena, Lietuvos kaime yra nuo senų laikų žinoma kaip gandrų...

Turkijoje su šeima atostogavusi ir Koksaki viruso neišsigandusi lietuvė: sulaukiau grasinimų iš kitų mamų (2)

Neseniai iš atostogų Turkijoje grįžusi DELFI skaitytoja Laura (vardas pakeistas, – aut. past.)...

Gavo sąskaitą už sunaudotą vandens kiekį: nesutinku mokėti padidintos kainos atgaline data (58)

Noriu papasakoti apie AB „Vilniaus šilumos tinklai“ elgesį su savo klientais. Įmonė...

Lankėsi koncerte ir negalėjo patikėti: taip kovojame su alkoholizmu (76)

Rugpjūčio mėnesio vakare Vilnius dūzgė nuo žmonių antplūdžio Vingio parke vykusiame koncerte....

Nusivylė „Emodži filmu“: pasigedau kritikos šiuolaikinėms problemoms (64)

Dar kartą įsitikinau, kad kino teatruose karaliauja konsumerizmas ir prastos kokybės kultas. Ko...

Top naujienos

Meilės V. Putinui kaina: už pinigus gali parduoti ne tik tėvynę, bet ir visą Europą? (128)

„Putino samdinys“, „apmokamas Putino tarnas“, „Kremliaus lobistas“ – taip buvusį...

Suskaičiavo algų didėjimą: kam pasisekė labiausiai? (160)

Antrąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, šalies...

V. Laučius. Kauno medžių apokalipsė (269)

Saugoti senus medžius reikia, labai gerai, kad žmonės juos bando ginti, bet stebina viena...

Kruopių miestelyje rastas sidabrinių litų lobis (14)

Akmenės rajone darbininkai aptiko lobį – iš žemės iškasė apie pusšimtį tarpukario litų...

Miestelis Airijoje, kuriame lietuviams net nebereikia anglų kalbos (427)

Dėl lietuvių kiekio Airijos šiaurėje esantis Monachano miestelis jau vadinamas mažąja Lietuva....

Lietuvė iki šiol sapnuoja Etiopijos moterų klyksmus: tai, ką pamatai čia, smegenys atsisako suprasti (2)

„Tai unikali šalis, daugiau tokių nėra likę, - apie paslaptingąją Etiopiją sako „Boutique...

Pilvo pūtimas – ne tik prastos mitybos išdavikas: kokias ligas išduoda dujų kaupimasis

Skausmingas pilvo raižymas, spaudimas ir vis išeinančios dujos – nemalonūs pojūčiai, kurių...

Pietų pertrauka armėniškame restorane: užteko ir trijų šašlykų (6)

Vieni iš smagiausių pietų pertraukos atradimų būna tada, kai prieš vykdama nieko pernelyg daug...

Didžiausias išduotų paskolų būstui augimas – jau nebe sostinėje (7)

Keletą pastarųjų metų Vilniuje stebėtas būsto finansavimo rinkos aktyvumas išplito ir į kitus...

Ar žinote, kodėl rentgeno spinduliai dar vadinami X spinduliais? (5)

XIX a. pabaigoje vokietis Wilhelmas Conradas Rontgenas atrado naują elektromagnetinių spindulių...