Lietuvai, remiantis Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko prognozėmis, Rusijos sankcijos kirs labiausiai iš visų ES valstybių.

Ką Lietuva išgirdo iš žemės ūkio eurokomisaro D. Cioloso, praėjusią savaitę viešėjusio Vilniuje? Kokios pagalbos Lietuva gali tikėtis iš Europos Komisijos?

Pirmiausia Europos Komisija puolė padėti daržovių ir vaisių augintojams. Jau rugpjūtį tapo aišku, kad persikai, nektarinai ir pomidorai pasirodė svarbesni už pieną ir mėsą. Tokia pozicija reiškia, kad puolama gelbėti didžiųjų valstybių, o Lietuva ir kitos mažesnės valstybės (kur labiau nukentėjo pieno ar mėsos sektoriai), atsiduria už paramos ribų. Europos Komisija iki šiol yra skyrusi paramą persikų ir nektarinų (32,7 mln. eurų). Dėl didelio paraiškų Europos Komisija sustabdė paramą (125 mln. eurų), skirtą supirkti ar kompensuoti obuolių, kriaušių, pomidorų, paprikų, agurkų bei kitų vaisių ir daržovių perprodukciją. 

Gera žinia ta, kad parama bus atnaujinta. Paramos dar šiemet gali tikėtis ir Lietuvos vaisių ir daržovių augintojai. Bloga žinia, kad kol kas visiškai neaišku, koks bus paramos dydis, kokių kompensacijų ir kada gali tikėtis su pienu ir mėsa susiję ūkio sektoriai. Žemės ūkio ministerija tvirtina, kad ES kompensacijos dėl Rusijos sankcijų paaiškės lapkritį, tačiau šį teiginį reiktų vertinti kaip siekį, o ne garantiją, kad taip tikrai nutiks.

Po žemės ūkio eurokomisaro D. Cioloso vizito drąsiai galima teigti tik vieną tiesą: visų Lietuvos prašomų 46 mln. eurų nuostoliams dėl sankcijų kompensuoti tikėtis nereiktų, o ir tų milijonų eurų, kurie bus skirti, pagrįstumą teks kruopščiai įrodinėti.

Ne tik Rusijos sankcijos, bet ir afrikinis kiaulių maras tikrina, kaip Europos bendrijoje laikomasi solidarumo tarp valstybių narių principo. Akivaizdu, kad šiandien kiaulių maras yra tik Lietuvos, Lenkijos, Latvijos ir Baltarusijos problema – Europos Sąjungos parama sprendžiant šią problemą nėra pakankama. 

2011 metais Europos Komisija, atsakydama į E coli bakterijos sukeltą krizę daržovių sektoriuje, sureagavo greičiau nei per mėnesį: Ispanijos, Lenkijos, Italijos, Olandijos, Vokietijos ūkininkams buvo skirta 227 mln. eurų paramos. 

Greitos reakcijos į galimas kiaulių maro pasekmes kol kas nėra. Taip bus, kol žaibas netrenks į didžiąsias ekonomikas – kol kiaulių maras neužklups didžiųjų valstybių?