Apie pusantro šimto jaunų žmonių abiejuose renginiuose diskutavo dabarties iššūkių ir grėsmių bei asmeninės lyderystės tema.

Viena iš Forumo dalyvių paklausė manęs elementaraus, bet įdomaus klausimo: „kada buvo lengviau jaunimui 1990-ais ar 2015-ais? Kai neturėjo pasirinkimo 1990-ais, ar kai jo yra perteklius ir tada sunku padaryti sprendimą?“

Atsakiau, kad iš esmės savo problematika ir aplinkybėmis, tai labai skirtingos epochos. Svarbiausia, priimti teisingą sprendimą.

1990-aisiais Sąjūdis, Nepriklausomybės idėja pakeitė mano kartos likimus bei, tarsi srauni upė, nešė mūsų gyvenimus Laisvės vaga. Mes tada priėmėme teisingą sprendimą ir kiekvienas, kaip galėjome, prisidėjome atkuriant valstybę, pilietinę visuomenę ir laisvą rinką. Dirbome sutelktai vardan narystės ES ir NATO.

Dabartinis Lietuvos jaunimas atranda save ir Pasaulį daug atviresnį ir lengvesnį mokytis, dirbti, migruoti. Atranda „Pasaulį plokščią“ (pagal Th. Friedman),  tačiau, tiek dėl skirtingo ekonominio-socialinio išsivystymo, tiek ir dėl priešingų politinių požiūrių - nevienodą, labiau sudėtingą ir nenuspėjamą.

Tad šiuolaikinė jaunimo karta globalinės ekonominės tarpusavio priklausomybės bei karo Ukrainoje ir Vakarų - Rusijos priešpriešos sąlygomis turės priimti savus, teisingus sprendimus.

Juos priimant, prisiminkite, kad laisvė nėra savaime suprantamas dalykas, už laisvę reikia būti pasiruošusiems kovoti. Todėl tikiuosi, kad jaunimo organizacijų lyderiai parodys pavyzdį kitiems bei nebus tie bambekliai, kurie skundžiasi ir bando išvengti karinės tarnybos Lietuvai.

Prieš dešimt metų organizavusi pirmąją Misija Sibiras ekspediciją- LIJOT padarė teisingą sprendimą, sudominusią tūkstančius jaunų žmonių domėtis istoriniu teisingumu, tremtinių ir politinių kalinių dalia, tvarkyti jų kapus bei didžiuotis lietuviško charakterio tvirtumu ir nepalaužiamumu.

Jaunoji karta gali būti tuo šaukliu bei pavyzdžiu, kaip, būnant sumaniais, greitesniais, lankstesniais ir iniciatyvesniais, sėkmingiau konkuruotume dėl talentų ir užsienio kapitalo, formuotume palankiausią mokestinę ir socialinę aplinką daugiavaikėms šeimoms. Juk mūsų beliko tik 2,9mln! Pagal Eurostatą, jei tendencijos nesikeis, dar už 25 metų Lietuvoje liks tik 1.9mln gyventojų...

Įvertinant beprecedentį lietuvių ir apskritai tarptautinį mobilumą, pats laikas priimti strateginius sprendimus dėl dvigubos pilietybės ir internetinio balsavimo, šitaip sustiprinant saitus bei dalinantis atsakomybe dėl šalies ateities su beveik milijonu užsienyje gyvenančiais lietuviais.

Siekiant sėkmingai „atsiriekti dalį pasaulio ekonomikos pyrago“, turime atsisakyti perteklinių reikalavimų bei pagreitinti kvalifikuotų darbuotojų įdarbinimo ir apsigyvenimo Lietuvoje procedūras. Kodėl kvalifikuotas, aukštą vertę kuriantis užsienietis Latvijoje leidimą įsidarbinti ir laikinai gyventi gauna per 7 dienas, o Lietuvoje tai užtrunka iki 3 mėn?

Tarpusavio ekonominės priklausomybės bei politinės priešpriešos Pasaulyje privalome būti ne tik budrūs ir pasirengę patys, o taip pat su sąjungininkų pagalba, atremti bet kokias grėsmes, bet ir kurti palankiausią įstatyminę, socialinę ir politinę aplinką, kad iš Lietuvos niekas išvykti nenorėtų ir visi Lietuvoje kurti, investuoti ir gyventi trokštu.

Tad patriotiškai, drąsiai ir sumaniai kurkime ateitį ant tvirtų laisvės, nepriklausomybės ir demokratijos vertybinių pamatų.