Po ministrės A. Pabedinskienės su komanda pristatymo galima drąsiai konstatuoti, kad blogos žinios laukia pensininkų ir tėvų, auginančių vaikus. Pasitvirtino mūsų nuogąstavimai, kad socialinis modelis buvo kuriamas tik tam, kad nieko nebūtų daroma.

Maža to, jame numatoma gerokai pabloginti sąlygas tėvams, auginantiems vaikus, ir nieko nedaroma, kad santykinai nemažėtų pensijos pensininkams.

Pensijų didėjimo tikėtis neverta

Praėjusios kadencijos Seimas priėmė socialinio draudimo reformos gaires, kurios turėjo būti įgyvendintos jau prieš trejus metus. Viena vertus, kas susiję su socialinio draudimo finansavimu, ministerija esminių skirtumų nepateikia.

Tačiau naujajame socialiniame modelyje matome vieną esminę ydą, nes numatoma įgyvendinti socialinio draudimo sistemos reformą per 12 metų ir pensininkų problemas spręsti tik ekonomikos augimo sąskaita, kuris yra gana ribotas bei jau numatytas kitoms valstybės reikmėms finansuoti.

Paprastai sakant, tai reiškia, kad santykinės pensijos nedidės. Priešingai – nuo 2012 m. jos sistemingai mažėja po 2 proc.: nuo 43 proc. iki 37 proc. kitais metais, lyginant su vidutinėmis draudžiamosiomis pajamomis.

Ši Vyriausybė socialinio draudimo reformą užkrauna ateities Vyriausybėms, praleisdama vieną palankiausių laikotarpių atsigaunančios ekonomikos metu sutvarkyti valdžios finansus. Be to, demografiškai palankiausias laikotarpis išspręsti „Sodros“ problemas bus prarastas, nes po 12 metų prasideda sunkiausias demografinis laikotarpis, kai išaugs pensininkų skaičius ir atitinkamai sumažės dirbančiųjų.

Reikia dar priminti faktą, kad iš praėjusių metų „Sodros“ biudžeto buvo atimtas 1 mln. litų ir išdalintas kitoms reikmėms. Tai rodo šios Vyriausybės sisteminį požiūrį, kad socialinio draudimo perspektyva ir pensininkai nerūpi.

Be to, neaišku, kuo grindžiamos mokslininkų prognozės, jei pokalbio su ministerijos atstovais metu neišgirdome minint realaus ekonomikos augimo prognozių, atliekamų pasaulinių finansų institucijų, pavyzdžiui, Pasaulio Banko, Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko.

Mažės pašalpos tėvams

Naujojo socialinio modelio kūrėjai ketina stipriai apkarpyti „Sodros“ mokamas pašalpas už motinystės (tėvystės) atostogas. To Seimo patvirtintose „Sodros“ reformos gairėse tikrai nebuvo.
Parama šeimoms, auginančioms vaikus, buvo esminis TS-LKD Vyriausybės efektyviai veikęs gimstamumą didinęs svertas. Jei neskatinsime gimstamumo, be darbingo amžiaus žmonių senstančioje visuomenėje didelių pensijų tikėtis neįmanoma.

Būtent socialdemokratams atėjus į valdžią gimstamumas pradėjo mažėti, kas visiškai neįtikinėtina ekonomikos augimo sąlygomis. Tai rodo, kad ir šis socialinis sluoksnis – tėvai, auginantys vaikus – visiškai neįdomūs dabartinei vadžiai ir jos neveiklumas socialinėje srityje jau dabar skatina gimstamumo mažėjimą. Dar rimtesnis smūgis gimstamumui būtų suduotas sumažinus socialinio draudimo lėšas skiriamas motinystės ir tėvystės atostogoms finansuoti, tikintis šiek tiek padidinti pašalpas, teikiamas per valstybės biudžetą.

Aišku, augant ekonomikai į biudžetą bus surenkama kiek daugiau lėšų nei planuota, bet visos išlaidos jau suplanuotos pensijoms, atlyginimams kompensuoti, krašto gynybą. Todėl tų papildomų lėšų tikrai nebus, juo labiau kad valdant socialdemokratam ir ekonomikos atsigavimo prognozės gerokai sumažintos.

Išvardytos Vyriausybės nuostatos pažeidžia mūsų ateities saugumo perspektyvą, nes išmirštančioje visuomenėje reformų nereikia. Dar kartą galima konstatuoti, kad ši valdžia nepajėgi susidoroti su socialine politika.

Galbūt galime pasiguosti tik tuo, kad ši veiklumu nepasižyminti Vyriausybė nesiryš įgyvendinti socialinio modelio gairių, o ateities Vyriausybės bus efektyvesnės šioje srityje ir supras mūsų gimstamumo svarbą, o ne stengsis mūsų visuomenę išmarinti.