Suprantu, kad žmogus, apimtas emocijų, gali prikalbėti daug keistų dalykų, tačiau vis tiek norisi tikėti, kad suaugęs asmuo, atstovaujantis kai kurių rinkėjų interesams, turi šiek tiek daugiau savitvardos už tūlą pilietį, kuris politiko kelio nesirenka.

Tai kas gi čia tokio įvyko?

LR Seime vyko svarstymas dėl elektroninių cigarečių ir jų pildyklių pardavinėjimo vaistinėse, o šio įstatymo pataisas pateikė jau minėtas kolega A. Veryga. Čia reikia pastebėti, kad jų pardavinėjimas vaistinėse būtų savotiškas pripažinimas, jog tai kai kuriems mūsų piliečiams gali tarnauti kaip vaistas: juk kažkodėl pats Seimo narys tabako (pvz., cigarečių) ir jo gaminių pardavinėti vaistinėse nesiūlo. Vadinasi, jis viešai pripažįsta, jog tai yra gerokai mažesnis blogis nei įprasti tabako gaminiai. Tokią nuomonę net galėčiau gerbti, nes realiai išsamių duomenų apie tai, kokią žalą daro elektroninės cigaretės arba kiek ji mažesnė už daromą tradicinių cigarečių, kaip ir nėra. O gal net pats kolega jau padarė kokių proveržį sukelsiančių atradimų, dar nežinomų plačiajai publikai.

Vis dėlto, savo pasisakymuose A. Veryga nuolatos aiškina apie elektroninių cigarečių žalą ir yra ypač entuziastingas jų pardavinėjimo užkardytojas. Atleiskite, bet čia man jau sunkiai susiveda logika: kolega yra prieš rūkymą, bet apsisukęs siūlo rūkymo įrankius pardavinėti vaistinėse, kur įprastai žmonės perka prekes sveikatai palaikyti. Stebuklai, ne kitaip.

Iki šiol pats A. Veryga posėdžiuose it kokia užkeikta Palangos žuvėdra klykaudavo apie tai, kad nei elektroninės cigaretės, nei kaitinamasis tabakas nėra tabako žalos mažinimo priemonė. Teisybės dėlei, šis argumentas tikras: Europos Komisija bei Pasaulio sveikatos organizacija nepripažįsta elektroninių cigarečių kaip žalos mažinimo priemonių. Bet čia staiga į tribūną įbėga įamžėjęs vaikinas ir pateikia pasiūlymą jas pardavinėti vaistinėse kaip žalos mažinimo priemones. Žinoma, galime juokauti, kad kažkam dūmelis veikia kaip vaistas, bet logikos čia nėra jokios.

Pateikęs tokius pasiūlymus, tačiau sulaukęs LR Seimo narių nepritarimo, A. Veryga baisiai susijaudino ir mane išvadino elektroninių cigarečių pardavėjų lobistu. Koks įvertinimas! Šalia to dar emocingai pareiškia, kaip „išmaudžiau“ visą gerbiamą LR Seimą ir jo narius.

Dėl savęs nesijaudinu, nes niekas be manęs negali žinoti, kieno ir kokiems lobistiniams interesams atstovauju, todėl tokie prašalaičių pareiškimai manęs per daug nejaudina. Juolab, kad savo pasisakymu tik priminiau LR Vyriausybės nutarimą, kuriame be kitų dalių buvo paminėtas ir faktas, kad tokias priemones vaistinės turėtų pardavinėti su gydytojo išrašytu receptu. Deja, matydami dabartinę situaciją sveikatos sistemoje, niekaip negalime sau leisti prabangos papildomai apkrauti tų asmenų, kurie ir taip deda daugybę laiko bei pastangų žmonių sveikatos priežiūrai. Čia pabrėšiu žodį „sveikatos“, kuri man niekaip nesisieja su tabako gaminių vartojimu.

Kalbėdamas apie „išmaudymą“, ponas A. Veryga pats nesuprato, kad pažemino visus savo kolegas. Teigdamas, jog kuris nors LR Seimo narys gali apgauti savo kolegas, jis tokiu būdu netiesiogiai pasako, kad šie neturi savo nuovokos ir nesugeba suprasti savarankiškai priimamų įstatymų esmės. Tai, jo manymu, yra avių banda, kuri balsuoja už bet ką ir bet kaip. Tik parodyk pirštu ir stumtelk.

Man gal net ir malonu, jog esu pripažintas kaip turintis tokią galią ir įtaką kolegoms LR Seimo salėje, bet pasilieku teisę vis dar tikėti, jog jie, tie visi likę šimtas trisdešimt devyni Seimo nariai, yra sąmoningi, puikiai suprantantys, ką veikia Seime ir kokius įstatymus jie priima.

Įsižeidęs dėl atmesto įstatymo projekto, ponas A. Veryga pamiršo ir faktą, kad jo idėjai nepritaria LR Vyriausybė, kuri aiškiai sako, kad elektroninės cigaretės ir jų pildyklės nėra ir negali būti laikomos vaistinių prekės statusą turinčiais gaminiais ir tai reglamentuoja įstatymai. Na, kai žmogus pats sau užsideda šventojo aureolę ant galvos ir yra įsitikinęs, kad priklausomybių srityje nėra teisesnio asmens už jį patį, jau sunku kažką ir beįrodyti.

Toks elgesys Seimo salėje yra puikus įrodymas, kad ir patys psichiatrai nėra apsaugoti nuo žmogiškų emocijų ir įvairių išankstinių nuostatų.

Tačiau man pasirodė gerokai įdomiau tai, kad nė vienas LR Seimo narys po kolegos A. Verygos pasisakymo apie jų išmaudymą nepareiškė jokio protesto, jokio pasipiktinimo, negrasino paduoti jo į Etikos komisiją. Panašu, kad visiems buvo gerai ir visi jautėsi puikiai tiesiogiai išvadinti kvailiais.

Manau, jog tai dar kartą įrodo, kad esame apsipratę su žeminimo kultūra: mes ją mielai priimame, nejaučiame, kad buvome įžeisti ir kad mus sumenkino. Kaip konservatorius jau esu beveik pripratęs būti nuolatos kuo nors kaltinamas, bet niekaip nesuprantu, kaip tokį menkinimą ramiai priima tiek ponaičio A. Verygos frakcijos nariai, tiek visa opozicija, kurioje taip pat buvo nepritariančių idėjai sveikatą žalojančias priemones pardavinėti vaistinėse. Bet ant opozicijos šokti neapsimoka – skandalo nebus, neverta.

Norime besikeičiančios bendravimo kultūros iš savo vaikų? Pirmiausia pradėkime atpažinti tuos menkinimo ir žeminimo elementus savo aplinkoje. Kol manysime, kad frazė „Sveikinu, jūs sėkmingai išmaudėte kolegas…“ yra nekaltas pasisakymas, tol turėsime problemų su ta kultūra.