K. Miškinienė. Savivaldos rinkimus lems kintantys gyventojų lūkesčiai

Kovo 1 dieną kartu su savivaldybių tarybų rinkimais pirmą kartą bus tiesiogiai renkami savivaldybių merai. Nuo šiol ne vietos tarybai, o savivaldybių gyventojams suteikta teisė meru išsirinkti tą politiką, kuris jų nuomone geriausiai atstovaus savivaldybių gyventojų interesus, iš kurio bus galima pareikalauti ir daugiau atsakomybės. Tikimasi, kad tiesioginiai mero rinkimai leis žmogui pasijusti labiau išgirstam, o kandidatai rengdami savo programas turės labiau įsiklausyti į gyventojų nuomonę.

Tiesiogiai renkami merai siejami su savivaldybių lyderiais, kurie ir yra pasiruošę užtikrinti savivaldybės pažangą, maksimaliai patenkinti gyventojų lūkesčius 2015-2018 metais. Merų ir savivaldybių tarybų narių vaidmuo šiame laikotarpyje ypač svarbus, nes didele dalimi nuo jų veiklos priklausys strateginių klausimų ir kasdieninių gyventojų problemų sprendimas.

Tikiuosi, kad rinkiminės kampanijos metu netruks ir diskusijų socialiniais klausimais. Mažėjant gyventojų skaičiui savivaldybių ateitį gali nulemti vietos valdžios gebėjimas sukurti patrauklų klimatą investicijoms, verslo plėtrai, konkurencingumo didinimui, verslumo skatinimui bei profesiniam rengimui. Būtent šie faktoriai, kurie užtikrina gyventojų užimtumą, patrauklių darbo vietų kūrimą savivaldybėse ir yra patys svarbiausi darbingo amžiaus žmonėms, jaunimui, kad jie neišvyktų į užsienį ar į didmiesčius.

Šiuo metu, padedant savivaldybėms ir bendruomenėms, racionaliau naudojamos lėšos socialinei paramai, tad daugelio miestų ir rajonų vietos valdžia vis daugiau dėmesio skiria tam, kad būtų sudarytos palankios sąlygos verslui kurti nuolatines darbo vietas savo teritorijoje, skatina verslumą, ieško būdų sėkmingai integruoti į darbo rinką visus galinčius dirbti socialinės paramos gavėjus, kad gyventojai gautų daugiau pajamų iš darbo arba sukurto verslo. Savivaldybės jau įrodė, kad įtraukdamos bendruomenę gali efektyviau teikti būtiną socialinę pagalbą nepasiturinčiai gyvenantiems asmenims, kurie dėl įvairių priežasčių negali dirbti arba gauna labai mažas pajamas.
Senstant visuomenei, tenkinant neįgaliųjų ir kitų gyventojų poreikius, savivaldybėms tenka ir kitas svarbus vaidmuo - nuolat analizuoti gyventojų poreikius ir organizuoti socialinių paslaugų teikimą. Savivaldybėse kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis vis dažniau teikiamos bendruomeninės paslaugos, kurios užtikrina pagalbą vietoje, priartina paslaugas prie gavėjų, atsisakant brangių stacionarių socialinių paslaugų. Renkami politikai turi siekti glaudaus bendradarbiavimo, viešų diskusijų minėtais klausimais, kad savivaldybėse būtų sukurtas optimalus bendruomeninių socialinių paslaugų tinklas, tenkinantis šeimų, vaikų, jaunų, senų, t.y. visų gyventojų poreikius. Sprendžiant opias socialines problemas, būtina plėtoti prevencinį darbą, kad savivaldybėse neliktų vaikų be priežiūros, asocialių šeimų, nusivylusių asmenų, linkusių į priklausomybę, smurtą, nusikalstamas veiklas, savižudybes.

Vietos politikų vaidmuo - rūpintis žmonių gerove, kuri priklauso ne tik nuo darbo, bet ir nuo sukurtos viešosios infrastruktūros, jaukios gyvenamosios aplinkos, galimybės save realizuoti bendruomenėje, gauti reikiamas paslaugas. Renkamų merų ir tarybų narių pareiga yra išgirsti bendruomenės lūkesčius ir stengtis juos tenkinti, įvertinus savivaldybės finansines galimybes. Dėl demografinių pokyčių mūsų visų laukia nemaži iššūkiai. Tik gerai pasiruošę, išmintingi, atviri pasiūlymams ir diskusijoms vietos politikai gali patenkinti gyventojų lūkesčius.

Linkėdama garbingos rinkiminės kampanijos, raginu ir gyventojus būti aktyvius, kad kovo 1 dieną būtų išrinkti patikimi, kompetentingi, sąžiningi ir atsakingi vietos valdžios atstovai, neabejingi žmonių problemoms.

Kristina Miškinienė
Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė