Žiniasklaidos laisvė padeda visuomenei ir ekonomikai išlikti gyvybingoms, energingoms, sveikoms. Kai nepriklausomų naujienų srautas nutrūksta – kenčia žmonės. Kenčia visuomenė. Kenčia ekonomika.

Lietuvoje minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, grėsmės žurnalistams pasaulyje nepaliauja didėti. Žurnalistų apsaugos komiteto duomenimis, per pastarąjį pusmetį buvo sulaikyti ir įkalinti 179 žurnalistai. Žurnalistams ir toliau grasinama, jie yra puldinėjami, dingsta be žinios, žūsta atlikdami savo pareigą.

Praėjusiais metais laisva spauda išgyveno tiek pakilimą, tiek nuosmukį. Viduriniuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje dirbantys žurnalistai, tinklaraštininkai, filmų kūrėjai ir komentatoriai rizikavo savo gyvybėmis ir apsiginklavę vien mobiliaisiais telefonais fiksavo regione vykstančius protestus, platindami informaciją socialiniuose tinkluose, siųsdami trumpąsias žinutes ir vaizdo failus.

Anne E. Derse
Mes atiduodame ypatingą pagarbą tiems drąsiems žurnalistams, tinklaraštininkams ir piliečiams, kurie paaukojo savo gyvybes, sveikatą ar laisvę, kad kiti žmonės galėtų sužinoti tiesą. Mes taip pat pagerbiame laisvos ir nepriklausomos žiniasklaidos vaidmenį kuriant tvirtą demokratiją ir atvirą bei sveiką visuomenę.
Savo veikla žurnalistai įgyvendina vieną iš pamatinių žmogaus laisvių, dar 1948 metais įtvirtintų Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje, kuri teigia: „Kiekvienas žmogus turi teisę į nuomonės ir išraiškos laisvę, kuri apima teisę nekliudomai laikytis savo įsitikinimų ir teisę ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas visais galimais kanalais.“

Tačiau nemažai vyriausybių, tiesiogiai ar netiesiogiai, siekia cenzūruoti žiniasklaidą. Daugybė tyrimus atliekančių žurnalistų yra nutildomi, dažnai dėl to, kad atskleidė korupcijos atvejus vietos, valstybės ar nacionalinės vyriausybės lygiu. Didelė dalis išpuolių prieš žurnalistus ir nužudymo bylų lieka neištirtos.

Ne vien vyriausybės organizuoja išpuolius, grasina žurnalistams ar siekia įbauginti, bet ir nusikaltėliai, narkotikų karteliai, teroristai ar politinės frakcijos.

Kai žurnalistams yra grasinama, jie užpuldinėjami, sodinami į kalėjimą ar yra pradanginami, kiti žurnalistai ima patys sau taikyti cenzūrą. .Jie nebepraneša žinių, nutyli istorijas, nepateikia detalių. Šaltiniai jiems nebepadeda. Jų redaktoriai nesiryžta spausdinti istorijų. Baimė pakeičia tiesą. Nuo to kenčia visuomenė.

Tačiau mus džiugina faktas, kad neseniai paskelbtame tarptautiniame spaudos laisvės tyrime Lietuva aplenkė nemažai Rytų ir Vidurio Europos šalių ir pateko tarp tų šalių, kuriose spauda apibūdinama kaip laisva. Vis dėlto, net ir nedidelis smuktelėjimas spaudos laisvės reitinge iš 36-39 pozicijos į 40-42, primena, kad ir Lietuvoje laisva ir nepriklausoma spauda susiduria su iššūkiais.

Jungtinės Amerikos Valstijos ragina visas vyriausybes imtis reikiamų veiksmų siekiant sukurti erdvę, kur nepriklausomi žurnalistai atliktų savo darbą be baimės patirti smurtą ir persekiojimus. Mes atiduodame ypatingą pagarbą tiems drąsiems žurnalistams, tinklaraštininkams ir piliečiams, kurie paaukojo savo gyvybes, sveikatą ar laisvę, kad kiti žmonės galėtų sužinoti tiesą. Mes taip pat pagerbiame laisvos ir nepriklausomos žiniasklaidos vaidmenį kuriant tvirtą demokratiją ir atvirą bei sveiką visuomenę.