Vienos kadencijos Seimo narius keičia kiti, Pavasario sesija keičiama Rudens sesija, vieną biudžetą pakeičia naujas. Kasmet naujojo biudžeto svarstymas Seime lydimas originaliomis, o ne retai ir fantastinėmis idėjomis, kupinas populistinių pasiūlymų, neįvertintomis išlaidomis, gausus šmaikščių replikų ir palydėtas vaizdingais epitetais vienas kitų atžvilgiu. Ir taip kasmet.


Svarstant 2017-ųjų metų biudžetą originalumo bei lūkesčių taip pat nestigo. Taip jau sutapo, kad biudžeto svarstymas vyko prieš antrąjį rinkimų į Seimą turą. Kad ir kaip norėtųsi ir kiltų pagundų pasirodyti prieš rinkėjus geresniais, dosnesniais ar socialiai jautresniais, sveiko proto, logikos ir pamatuotų sprendimų turi būti paisoma.


Seimo narių pataikavimas rinkėjams – savo keliu, o rimto dokumento svarstymas ir jo priėmimas – savo. Socialdemokratai, nepaisant ar dirbo valdžioje, ar opozicijoje, pasisako tik už pamatuotus, realiai įgyvendinamus planus. Galbūt todėl ir 2017-ųjų biudžetas vertintojų jau spėtas pavadinti konservatyviu ir atsargiu, tačiau realiu ir įgyvendinamu. Ne veltui.


Pagrindinis dėmesys kitų metų biudžete skiriamas socialinės atskirties mažinimui ir krašto apsaugos stiprinimui. Šie du labai svarbūs prioritetai pareikalauja ir atitinkamų finansinių resursų. Didelė išlaidų dalis numatyta socialinio modelio įgyvendinimui. Šiai struktūrinei pertvarkai ketinama skirti apie 250 mln. eurų. Krašto apsaugai biudžeto projekte numatyta papildomai skirti beveik 150 mln. eurų. Kaip žinia, esame įsipareigoję NATO krašto apsaugai skirti 2 proc. nuo savo šalies bendrojo vidaus produkto. Įsipareigojimų laikytis privalome, tad ir prie 2 proc. turime žingsnis po žingsnio sistemingai artėti.


Dar 144 mln. eurų prireiks neapmokestinamų pajamų dydžio didinimui. Minimalų atlyginimą gaunantiems žmonėms neapmokestinamų pajamų dydis padidės nuo 200 iki 310 eurų. Didindami žmonių pajamas motyvuosime juos dirbti ir užsidirbti. Kitais metais daugiau lėšų reikės įmokoms už valstybės lėšomis draudžiamus asmenis. Tam prireiks 41,4 mln. eurų.


Pateikdami kitų metų biudžetą socialdemokratai laikėsi duotų pažadų. Kitąmet numatyta kelti atlyginimus pedagogams bei kultūros ir meno darbuotojams. Pedagogams biudžete numatyti 24 mln., menininkams – 7,1 mln. eurų. Išjudinta ir jau įsibėgėjusi daugiabučių namų renovacija nuosekliai bus vykdoma ir kitais metais. Todėl daugiabučių namų atnaujinimui ir modernizavimui numatyta 14,6 mln. eurų. Daugiau kaip 11 mln. eurų ketinama skirti investuotojų pritraukimui į Lietuvą.


Bene svarbiausia žinia yra ta, kad kitais metais, net po dešimties metų pertraukos, planuojamas nedeficitinis "Sodros" biudžetas. Taip pat po dešimties metų pertraukos prognozuojama, jog einamųjų metų rezultatas bus teigiamas ir pajamos viršys išlaidas 62,6 mln. eurų. Akivaizdu, jog tokie „Sodros“ rezultatai byloja apie subalansuotą socialinę politiką. Tai leis ir kitąmet kelti pensijas. Draudžiamosios pajamos, nuo kurių skaičiuojama pensija, augs 31 euru – iki 476 eurų, o bazinė pensija – 4 eurais – iki 116 eurų.


Pagal daug audrų ir kritikos kėlusį Socialinio modelio pakete priimtą Socialinio draudimo pensijų įstatymą bus indeksuojamos pensijos, kurios augs apie 6 proc. – panašiai kiek 2016 metais augo darbo užmokestis. Skaičiuojama, kad vidutinė pensija kitais metais turėtų pasiekti 281,19 euro dydį, apie 15 eurų daugiau, nei buvo šiais metais.


Ketveri šio Seimo kadencijos metai socialdemokratams lengvi nebuvo. Nepaisant oponentų pastangų juodinti, šmeižti ir pūsti skandalus, socialdemokratų Vyriausybei po milžiniško ekonomikos nuosmukio krizės metu pavyko atgaivinti Lietuvos ekonomiką. Vis dėlto esame viena iš ES šalių, kurioje ekonomika auga greičiausiai.

Socialdemokratų Vyriausybė vadovaujasi principu, kad šalies ekonomikos augimas turi būti paremtas darbo vietų kūrimu ir rūpestinga socialine politika. Tai reiškia, kad ekonomikos augimas nėra tikslas pats savaime, o priemonė mažinti skurdą ir socialinę atskirtį bei didinti socialinę lygybę. Kuo Lietuvos visuomenė bus labiau socialiai lygi, tuo ji bus labiau materialiai klestinti.


Kitų metų biudžete ir vėl numatyta nuosekliai didinti atlyginimus, kelti pensijas, mažinti socialinę atskirtį. Tokį biudžetą palaimino dabartinė socialdemokratų vadovaujama Vyriausybė. Na, o kaip jį priims Seimas ir kokie pakeitimai laukia – tai naujos valdžios rankose.