Vienos išvyko gydytis į užsienį, kitos užsienyje dėl šios priežasties liko gyventi, nes Vakarų valstybėse netgi kaimyninėje Lenkijoje ne tik taikomos pažangiausios technologijos nevaisingumui gydyti, valstybė ir kompensuoja brangų gydymą. Dar dalis šeimų per tuos 15 metų taip ir liko Lietuvoje be pagalbos ir vilties susilaukti vaikų.

Pagaliau negalinčioms susilaukti vaikų šeimoms viltis šį rudenį buvo suteikta. Po daugybės metų ir jaunų žmonių ašarų, medikų prašymų, visuomenės protestų, politikų siūlymų ir Prezidentės veto Seime buvo priimtas pažangus ir mokslo pasiekimais pagrįstas Pagalbinio apvaisinimo įstatymas.

Bet štai įvyko rinkimų pirmasis turas ir ant bangos atsidūrusių politikos naujokų valstiečių ir žaliųjų vadovas vėl skelbia nuosprendį vaikų nesusilaukiantiems.

Tai tiesiog nepateisinama, kad Lietuvoje 55 tūkstančių šeimų, kurioms reikalingas gydymas, likimus sprendžia visiškai medicinos srities neišmanantys nekompetentingi politikai. Dar blogiau, kai jie vadovaujasi viduramžiškomis nuostatomis ir siūlo savo metodus kaip atstatyti vaisingumą. Tas pats Ramūnas Karbauskis prakalbo, kad šeimos turėtų pirma išbandyti NaPro technologijas – pirma sekti ir stebėti moters ginekologinę sveikatą ir t. t. ir panašiai. Gerai, kad įstatymu nesiūlo įteisinti užkalbėtojų bobučių paslaugų ir rupūžių nuoviro.

Patikėkite, tos šeimos belaukdamos pažangių technologijų jau būna išbandžiusios visus įmanomus ir finansiškai įkandamus būdus. Problema ta, kad pažangiosios pagalbinio apvaisinimo technologijos yra brangios – kainuoja dešimtis tūkstančių eurų ir dažnai vienos procedūros nepakanka. Dėl jų tenka važinėti į užsienį – tai irgi papildomos išlaidos. Šeimos nesulaukia, kad būtų įteisintos kompensacijos už šį gydymą kaip ir už kitų ligų gydymą. Nevaisingumas yra pripažintas liga ir įtrauktas į ligų sąrašą.

Dar labiau neįtikėtina, kad apie šeimos vertybes garsiai kalbantys politikai skaudžiausiu rimbu kerta per jautriausią jaunų šeimų norą – susilaukti vaikų. Juk šiais laikais tiek daug jaunų žmonių netgi nekuria oficialiai šeimų ir neplanuoja vaikų dėl įvairiausių priežasčių. Dabar tai netgi laikoma mada – pagyventi sau. Tuo tarpu tie, nesilaikantys mados, ir nusiteikę ne tik savo šeimai, bet ir valstybei pagimdyti ir užauginti piliečius, dabar gauna antausį iš pasiryžusių valdyti šią valstybę.

Nevaisingos šeimos tokių nekompetentingų politikų baudžiamos dvigubai – neužtenka apsunkintos galimybės susilaukti vaikų, dar bandoma atimti suteiktas galimybes. Dabar Seime jau priimto Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pagrindu nevaisingoms šeimoms siūlomi įvairūs būdai, tame tarpe ir moderniausi. Tačiau kiekvienai šeimai pačiai spręsti, kurie būdai priimtini, kurie dėl kokių nors nuostatų galbūt – ne. Valstybės reikalas – suteikti jaunoms šeimoms galimybes.