Deja, bandant vertinti, koks per šiuos metus buvo svarbiausias valdančiosios koalicijos veiklos bruožas, nieko daugiau kaip lėto veikimo ar visiško neveikimo negali įvardinti. Kai kas tokį nieko neveikimą vis dar bando įvardinti kaip pozityvų šios valdžios bruožą, tariamai susijusį su siekiu viską gerai apmąstyti, ką tariamai pozityviai vertina ir didelė dalis rinkėjų. Tačiau akivaizdu, kad nieko neveikimas yra tiesiog nieko neveikimas.

Nieko neveikimas nėra tai, ko pasekmės taip pat galėtų būti tik niekinės ar nulinės. Priešingai – nieko neveikimas kai kuriose srityse duoda labai aiškius rezultatus: 

1) tik todėl, kad Vyriausybė nieko nedaro dėl politikų atlyginimų, premjero atlyginimas nuo sausio 1 d. didės 30 proc.;

2) todėl, kad Vyriausybė jau du mėnesius nieko nedaro elektros rinkoje, elektros kainos elektros biržoje jau išaugo 30 proc.; 

3) o Vilniaus miesto savivaldybė, kur dominuoja tos pačios valdančiosios partijos, šią savaitę planuoja priimti sprendimus ir padidinti šalto vandens kainas daugiau kaip 30 proc.

Taigi nieko nedarydama valdžia per prabėgusį beveik trečdalį savo kadencijos laiko pirmiausia pasiekė, kad jų, tai yra valdžios, gyvenimas pagerės 30 proc., o tuo tarpu paprastam žmogui vienintelis matomas tokio nieko neveikimo rezultatas yra 30 proc. brangesnė elektra ir tiek pat brangsiantis vanduo.

Tiesa, kitose srityse matome ir pozityvių nieko neveikimo rezultatų. Ten, kur dar mūsų Vyriausybei pavyko pakloti tvirtus bėgius, traukinys, nestabdomas valdžios nieko neveikimo, ir toliau važiuoja – iš krizės išėjome sparčiai artėdami prie Mastrichto kriterijų ir šiai valdžiai nereikia pernelyg stengtis, kad Lietuva 2015 metais įsivestų eurą.

Taip pat ir suskystintų gamtinių dujų terminalo projektas mūsų kadencijos laikotarpiu buvo pastūmėtas taip toli į priekį, kad šios koalicijos tam tikriems „herojams“ nors ir labai stengiantis sustabdyti terminalo projektą, to pasiekti, tikiuosi, jau nepavyks. Tačiau ten, kur šiai valdžiai pačiai reikėjo tiesti svarbaus projekto bėgius, nes mums nepavyko jų tvirtai nutiesti, kaip, pavyzdžiui, įvyko su Visagino atominės elektrinės projektu, tai per visus metus nedaug kas paaiškėjo ir į priekį nebuvo pasistūmėta.

Tad sveikinu šį Seimą su pirmosiomis metinėmis, tačiau ką nors daugiau džiugaus šia proga pasakyti yra sunku. Na, nebent tai, kad prabėgus vieneriems šios kadencijos metams liko jau tik treji metai iki kadencijos pabaigos.