Ne apie pinigus ar titulus čia kalba. Kalba apie tikslą, galintį keisti gyvenimus. Būtent toks yra modernių technologijų ir verslumo renginys #Switch!, šiemet į Litexpo rūmus pritraukęs daugiau kaip dešimt tūkstančių dalyvių. Ir jaunų, ir jau patyrusių žmonių, turinčių tikslą sužinoti, tobulėti, išmokti viską apie skaitmeninę ateitį.

Pamenat vesternus apie aukso karštinę? Tai dabar mes gyvename tokioj pat karštinėje, tik ne aukso, o skaitmeninėje. Kam pavyks giliai suleisti šaknis į skaitmenines rinkas dabar, tas turės geresnį, orų ir užtikrintą gyvenimą sau ir savo valstybei rytoj. Jau dabar kalbama apie didžiausius pelnus, kuriuos „kasa“ vienaragiais vadinami sėkmingiausi pasaulio startuoliai.

Jau dabar jaučiamas rimtas ICT specialistų trūkumas. Skaičiuojama, kad iki 2020 m. vien Lietuvoje trūks 20 tūkstančių modernių technologijų specialistų, nepaisant to, kad tai bene geriausiai apmokamos darbo vietos. Ir tereikia prisiminti, kokio dydžio jaunimo nedarbą turime tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje, ir sudėti šias dvi gražiai limpančias dėlionės detales. Efektyviai sudėlioti šią dėlione į užtikrintą pamatą Lietuvos ateičiai ir yra pagrindinis #Switch! tikslas.

Lietuviška tech-ambicija

Lietuva jau yra pažangi šalis IRT srityje. Turim turėti tikslą tokį įvaizdį įtvirtinti ir pasaulyje. Būtent dėl to šiemet nusprendėme su #Switch! eiti va bank ir siekti ne bet kokio, o Pasaulio rekordo! Ir mums pavyko!

Lietuva, pasiekdama Didžiausios pasaulyje programavimo pamokos rekordą, labai aiškiai ir ryškiai konstatavo, kad čia yra potencialas, čia yra idėjos, čia yra noras siekti didelių tikslų. Esame šalis, kuri gali noriai pasiduoti skaitmeninei revoliucijai. Esame šalis, kuri gali auginti jaunus protus, pasirengusius drąsiai žengti į skaitmeninį pasaulį, kuriame jau dabar žiauriai trūksta specialistų.

Kad einame gera kryptimi, tvirtino ir į profesionalams skirtą #Switch! dalį suvažiavę e-verslų milžinių kompanijų atstovai. Pirmą kartą su verslo misiją į Lietuvą atvykę „Facebook“ atstovai sakė: mūsų regionas ne tik gali tapti, o jau yra tech-talentų šaltinis visam pasauliui. Geriausi inžinieriai auga čia.

Dabar jie išvažiuoja kurti ir kurtis į kitus kraštus, kad ir į tą patį Silicio slėnį. Kodėl? Todėl, kad šalia gilaus ir išradingo techninio proto mums, lietuviams, trūksta verslumo. Kurti idėjas mes mokam. O kaip iš jų uždirbti?

Turim pavyzdžių, kai gera idėja „kala“ gerus pinigus. Pažiūrėkit į mūsišką „Vinted“, paskutinė investicija į kurį siekė 25 milijonus eurų! Virš 11-kos milijonų vartotojų! Įsivaizduojat, kokia rinka paimta ir kokias apyvartas generuoja. O ar girdėjot apie „Trafi“? Programėlė, padedanti suplanuoti maršrutą viešuoju transportu populiarėja visame pasaulyje, traukia investicijas.

Ir naujausia žinia iš šios stovyklos, kurią pirmiausia, beje, išgirdome #Switch! scenoje – „Uber“, sėkmingiausiu pasaulio startuoliu vadinama įmonė ima bendradarbiauti su mūsų lietuviškuoju „Trafi“. Juk tai visiškai nerealu. Ir žinot, kodėl šioms įmonėms pavyko išplaukti į tarptautinius vandenis? Todėl, kad jų tikslas nebuvo apsiriboti Lietuvos ar Baltijos šalių rinka. Jų tikslas buvo tapti globaliomis kompanijomis.

Kelias į realius verslus

Tos ambicijos, verslumo ir pasitikėjimo savimi mes taip pat stengiamės suteikti #Switch! dalyviams. Įsivaizduokite, dvi paras vykusiame (taip, taip, net nakvota buvo neatsitraukiant nuo darbų) idėjų konkurse „Adform Hakatonas“, į komandas susibūrę skaitmeninių verslų entuziastai nuo nulio kūrė verslo idėjas, produktų prototipus, biznio planus.

Tema, iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti sausoka – e-mokymasis. Atvirkščiai! Galva sukosi nuo nerealių minčių, „draivo“ ir užmojų. Praktinės vairavimo pamokos virtualioje realybėje; apmokymų programa „Vaikų linijos“ savanoriams, kur simuliatorius imituoja pačias įvairiausias vaikų problemas, o savanoriai mokosi jas spręsti; programėlė įvairioms organizacijoms, kurios pagalba galima tobulinti komandinio darbo, marketingo, viešųjų ryšių ir kitus įgūdžius. Fantastika – per dvi dienas sukurtos kad ir šią minutę pradėti realiai veikti galinčios verslo idėjos.

Bent 60-čiai jaunų žmonių galvose užsižiebė saldaus, o kartu iššūkiu kvepiančio verslo kūrimo proceso lemputės. Ir tai yra labai gerai, nes galbūt šie žmonės taps tais, kurie kurs sau gyvenimus patys, o ne lauks, kad kažkas kažką jiems duos. Tyrimai rodo, kad 30 proc. žmonių, dalyvavę hakatonuose, realiame gyvenime ima kurti savo verslus. Toks ir yra #Switch! tikslas – duoti įrankius, t.y. pažinimą, kontaktus, profesionalų patirtis, ir leisti kurti idėjas sau, Lietuvai ir pasauliui.

Užsiprogramuojame sėkmei

O dabar šiek tiek skaičių ir šiek tiek pažadų. Į #Switch! iš 42 Lietuvos miestų ir net iš Punsko, pasikinkę 140 autobusų, domėtis naujosiomis technologijomis, klausytis e-vilkų pasakojimų ir pajausti skaitmeninės revoliucijos alsavimą suvažiavo 8000 moksleivių. Juos lydėjo 200 mokytojų, kuriems taip pat vyko atskira pažangos link vedanti programa. Klausytis skaitmeninio verslo gigantų pranešimų, dalyvauti diskusijose susirinko 1700 profesionalų.

Transliacijas iš #Switch! Delfi TV žiūrovai stebėti jungėsi 14 tūkstančių kartų. 712 Lietuvos vaikų tapo pasaulio Gineso rekordininkais sudalyvavę didžiausioje pasaulyje programavimo pamokoje. Visas grandiozinis renginys kainavo 200 000 eurų. 90 procentų šių lėšų – rėmėjų, tikinčių #Switch! idėja, indėlis. Ir atskirai paminėti noriu didžiausius mūsų partnerius, „Swedbank“ ir „Google“. Ne tik finansinė paramą, bet ir tikėjimas bendromis vertybėmis yra variklis vežantis mus pirmyn.

Pažadų turiu nei daug, nei mažai. Du. Pirmiausia - aš su komanda pažadu, kad kitų metų #Switch! bus dar įspūdingesnis, gyvybingesnis ir naudingesnis mūsų jaunajai kartai. Po pernykščio renginio davus tokį patį pažadą patys nebuvome tikri, ar pavyks jį ištesėti. Pavyko su kaupu. Todėl šiandien neabejoju, kad kitąmet #Switch! vardas tiesiog taps skaitmeninės revoliucijos sinonimu Lietuvoje ir visame regione.

Antrą pažadą duodu pirmiausia sau, o tuomet jau ir visiems, kam rūpi, kokį gyvenimą sau ir Lietuvai kurs mūsų vaikai. Iki Lietuvos 100-ojo gimtadienio minėjimo, t.y. 2018 m. pabaigos, su komanda ir partneriais parengsime labai rimtą dovaną – 10 tūkstančių Lietuvos vaikų sudarysime galimybes prisiliesti programavimo pradžiamokslio.

Greta to, projektas, pavadinimu „Užprogramuota sėkmė“, brėžia dar vieną tikslą - remiantis pažangiausiais pasaulio pavyzdžiais skatinti keistis Lietuvos švietimo sistemą ir įvesti kompiuterinio raštingumo, IT pažinimo pamokas moksleiviams nuo pirmos klasės. Turime suvokti, kad šiandienos dailyraštis – tai gebėjimas sudėti kodą programavimo kalbos pagalba. Juk norime parengti mūsų vaikus iššūkiams ir galimybėms, kurios jų neabejotinai laukia.

Projektą „Užprogramuota sėkmė“, jau dabar palaiko Coder Dojo Lietuva judėjimas, Lietuvos IT įmones vienijantis „Infobalt“, Švietimo inovacijų ir technologijų asociacija, siekianti populiarinti IT švietimą. Tikiu, kad prie projekto prisidės ir Lietuvos verslas, norintis įteikti prasmingą dovaną savo šaliai. Nes čia ir yra toks tikslas, apie kurį kalbėjau pradžioje. Tikslas keisti gyvenimus, tikslas sudaryti dideles galimybes mūsų vaikams ir Lietuvai.