Konservatorių lyderis Andrius Kubilius Vyriausybės sprendimą pensijų kompensavimą išskaidyti per dvejus ateinančius metus vadina „viešaisiais ryšiais“. Kurgi ne. Konservatoriai patys imasi pigiausio populizmo ir dedasi kovotojais už pensininkų pinigus. Kitaip tariant, taiko metodus, už kurių taikymą labai mėgsta kritikuoti politinius sąjungininkus ar oponentus.

Padebatuokime: A. Kubilius prieš A. Kubilių

Keletas A. Kubiliaus citatų apie pensijų mažinimą ir Konstitucinio Teismo sprendimą, kuriuo remiantis jos dabar kompensuojamos:

Kompensavimai KT doktrinoje yra minimi šiek tiek kitose bylose, kalbant apie valstybines pensijas, kurių sistemą Seimas ir Vyriausybė gali keisti ne krizės metu. Tokiu atveju, jei sistema keičiama, kažkurios pensijos panaikinamos, tiems, kuriems tos pensijos buvo paskirtos, turėtų būti kompensuojama. Mes taip suprantame KT doktriną, todėl į krizės metu atsirandančius pensijų sumažinimus žiūrime kaip į tokius, dėl kurių valstybė neturėtų prisiimti naštos“, - premjeras A. Kubilius, 2009 m. lapkričio 16 d.

Jeigu mes būtume pritaikę vienodą mažinimo koeficientą žmonėms, gaunantiems papildomas pajamas, tada, be abejo, būtume pažeidę KT išaiškinimą, bet kadangi labai aiškiai nustatėme, kad mažinimo koeficientas priklauso nuo gaunamų pajamų, o ne nuo to, kad žmogus dirba, tai, mano manymu, mes padarėme teisingą sprendimą ir šioje vietoje mes nematome jokio Konstitucijos pažeidimo“, - premjeras A. Kubilius, 2010 m. balandžio 21 d.

Iš kokių pinigų tai galima padaryti? Kas čia turi tą aruodą pinigų, kur visiems viską būtų galima kompensuoti? Jei mokesčių mokėtojai sutinka prisidėti prie kompensavimo kam nors, tai mes tam neprieštaraujame. Jei bus priimtas sprendimas, kad dabartinė karta nori gyventi geriau savo vaikų ir anūkų kaina, tai bus priimti tokie sprendimai“, - premjeras A. Kubilius, 2012 m. birželio 18 d.

Akivaizdu, kad kompensacijų mokėjimą būtina vykdyti skolintomis lėšomis. Lygiai taip pat, kaip yra finansuojamas deficitas. Valstybei šiuo metu tikrai nėra sudėtinga pasiskolinti 360 mln. ar visus 700 mln. litų ir visą sumą visiems pensininkams išmokėti iš karto“, - opozicijos lyderis A. Kubilius, 2014 m. gruodžio 8 d.

Gerbiamoji pirmininke, čia procedūriškai jūs galite ieškoti būdų, kaip išvengti balsavimo, bet iš esmės mes siūlome paprastą sprendimą, t. y. numatyti pensijų kompensavimą jau kitais metais. Vienintelis dalykas, dėl ko turi apsispręsti valdančioji dauguma ir Vyriausybė, ar tas lėšas turėtų skolinti „Sodra“, ar valstybės biudžetas“, - opozicijos lyderis A. Kubilius, 2014 m. gruodžio 9 d.

Štai taip. Vienas A. Kubilius pyko dėl kalbų apie „visko visiems kompensavimą“, kitas A. Kubilius plėšosi marškinius, kad tik pensininkams būtų viskas visiems kompensuota.

Atsakingas požiūris į atsakingą finansų valdymą

Jei po pusketvirto mėnesio nevyktų savivaldos rinkimai, A. Kubilius socdemus už sprendimą dėl pensijų kompensavimo turbūt girtų, ant rankų nešiotų ir dar kartais pavalytų batus Algirdui Butkevičiui. Ar bent jau nesižarstytų triukšmingais pareiškimais politinių oponentų atžvilgiu. Bet tik ne dabar.

Dabar reikia medžioti pensininkų balsus. Beje, pastaruoju metu šiame fronte konservatoriai smarkiai pranoksta ir tą pačią Darbo partiją, kurią, vos progai pasitaikius, kaltina (dažnai – pelnytai) nepamatuotais ir nepagrįstais populistiniais pažadais.

Konservatorių metamorfozė įvyko žaibiškai. Dar neseniai buvę valdantieji pliekė dabartinę valdžią, kad ši perrašinėja finansinės drausmės taisykles vardan galimybės išleisti daugiau valstybės lėšų.

Rengiant biudžetą, šita valdžia nutarė visiškai atsisakyti visų fiskalinės drausmės reikalavimų. Kadangi fiskalinė drausmė trukdo ramiai gyventi, jį buvo išmesta į šiukšlyną. Nepaisyta ir Valstybės kontrolės, ir Lietuvos banko griežtų išvadų. Ir dar taisys įstatymą, kuriuo leis skolintis visiškai nekontroliuojamai“, - opozicijos lyderis A. Kubilius, 2014 m. lapkričio 28 d.

Blogi, blogi socdemai! O po pusantros savaitės iš A. Kubiliaus sužinome, kad „Valstybei šiuo metu tikrai nėra sudėtinga pasiskolinti 360 mln. ar visus 700 mln. litų“. Turbūt visiškai kontroliuojamai ir išsitraukus fiskalinę drausmę iš šiukšliadėžės.

A. Kubilius argumentuoja: „Šiemet priėmus Pensijų kompensavimo įstatymą, Europos Sąjungos statistikos tarnyba „Eurostat“ visą pensijų kompensavimui reikiamą sumą – beveik 856 milijonus litų – jau įskaičiavo į šių, 2014 metų, deficitą“. Na, statistika yra tvirtas dalykas. Bet statistika ir valstybės gyvenimo realybė ne visada sutampa. Kas jau kas, o dusyk per krizes Vyriausybei vadovavęs A. Kubilius tai tikrai žino.

Išskaidydama pensijų kompensavimą per ilgesnį laikotarpį, A. Butkevičiaus Vyriausybė, mano nuomone, tikrai nesiekė „periodiškai siųsti laiškus kiekvienam pensininkui su nuoroda, kaip antai jie – valdžia – taip labai rūpinasi pensininkais“, kaip kad tvirtina konservatorių lyderis. Dabartinė Vyriausybė tekusią naštą paskirstė ilgam laikotarpiui, kad liktų rezervų, pavyzdžiui, nenumatytiems ekonominiams sunkumams. Na, kai pinigai skirstomi, pvz., naujam turgui Broniaus Bradausko apygardoje, tai neatrodo gerai. Bet pats pensijų kompensavimo principas pasirinktas teisingai, neapkraunant valstybės didelėmis momentinėmis išlaidomis.

Beje, kas labiau nudžiugintų pensininką – visa kompensacija kitąmet ar nedidelės dozės po vieną ar kelis šimtus litų per ateinančius porą metų? Manau, pirmas variantas. Taigi jeigu kas ir stengiasi parodyti, kad „taip labai rūpinasi pensininkais“, tai konservatoriai.

A. Kubilius savo Vyriausybės laikais priėmė ne vieną nepopuliarų ir nemažai daliai visuomenės skausmingą sprendimą. Daugybė dalis šių sprendimų, mano nuomone, buvo reikalingi, o gal ir neišvengiami. Tačiau šiuo metu į šiukšlyną keliauja ne fiskalinė drausmė, o pačių konservatorių adekvatumas. Graudu, bet kito motyvo nėra – tiesiog eilinis pigus bandymas pasididinti senjorų balsų krepšelį. O jeigu konservatoriai nuoširdžiai pamiršo savo pačių politiką ir savo pačių pareiškimus, gal laikas į pensiją su tokia šluba atmintimi?