„Čigonų“ taboras yra nelegaliai įsikūręs valdiškoje žemėje, be to, buvusio rėžinio kaimo teritorijoje. Buvę šio kaimo gyventojai neturi jokios vilties ten atgauti turėtą nuosavybę. Nelegalu ten viskas – ir pastatai, ir klestintys verslai: prekyba narkotikais, vagystės, netgi vergvaldystė. Tai bene vienintelė vieta pasaulyje, neskaitant kai kurių Afrikos teritorijų, kuriose nėra valdžios. Ten tokia veikla ne tik nepersekiojama, bet netgi skatinama, jei tikėtume pačios sostinės valdžios iniciatyvomis.

Gavusi taboro okupuotą žemę pagal panaudos sutartį, miesto savivaldybė sutiktų perleisti ją romams ir pastatyti namelius bei kitaip pagerinti gyvenimo sąlygas, tačiau romų būtų prašoma nugriauti dabartinius būstus. Toks projektas kainuotų bent kelis milijonus litų.

Visa tai rimtu veidu praėjusią savaitę aiškino sostinės vicemeras Stanislovas Šriūbėnas, teigęs, kad ir su Vilniaus apskrities viršininko administracija jau buvo apie tai kalbėta: „Jei bus apskrities, Vyriausybės pritarimai, jei apskritis skirs žemę panaudos teise savivaldybei, tada taryba spręs, ar bendruomenei skirti, ar kvartalui…”

Ričardas Čekutis
Nebūtų nuostabu, jei romai pareikalautų iš savivaldybės pastatyti jiems nemokamai ir narkotikų gamybos laboratorijas. Juk jų „tradicinio“ verslo draudimas taip pat pažeidžia romų teises.
S.Šriūbėno žodžiais, teritorijos sutvarkymas ir naujieji būstai atsieitų kelis milijonus litų. „Vien inžineriniai tinklai, nuotekos, vanduo, kelių sutvarkymas iki normalių žvyrkelių – nesakau apie šaligatvius, asfaltuotus takus, tikrai kainuos daugiau kaip milijoną”, – kalbėjo jis. Galvojama tabore įrengti mažiausiai 50 vienodų namelių, pritaikytų gyventi ir šaltu oru. Jie šiuo metu kainuoja po 25 tūkst. Lt. Kadangi miestas tiek lėšų neturi, planuojama parengti specialią programą ir prašyti Europos Sąjungos finansavimo.

Paklaustas, kodėl romai neprašomi būstų įteisinimo klausimo spręsti tokia pačia tvarka kaip visi gyventojai – patys nusigriauti neteisėtus būstus, gauti jiems leidimus ir pan., vicemeras sakė: „Labai gerai suprantate, kad to nebus. Žinome, kad šita bendruomenė kiekvienoje šalyje turi tradicijų, papročių. Tai yra tokia bendruomenė, toks jos gyvenimo būdas, nebus jokios staigmenos.”

Visuomenei kelia nerimą esminis klausimas – už kokius nuopelnus viena maždaug 500 nelegaliai gyvenančių asmenų bendruomenė gavo tokį išskirtinį statusą ir tokias privilegijas? Kodėl ši bendruomenė negali gyventi pagal mūsų šalyje galiojančius įstatymus? Vicemeras pagaliau pasakė teisybę – „to nebus...“

Žinodami, kad romai turi gausybę visais balsais klykiančių ir dėl jų neva pažeidžiamų teisių dejuojančių užtarėjų, nenustebkime, jeigu šie ir kiti „čigonų“ taboro pseudointegraciniai projektai bus įgyvendinti. Tik ar kas nors pasikeis? Ar naujuose nameliuose romai negalės pardavinėti kvaišalų? Ar jie nevogs ir eis dirbti, kaip visi piliečiai? Ar nevers už skolas jiems vergauti narkomanų?

Nebūtų nuostabu, jei romai pareikalautų iš savivaldybės pastatyti jiems nemokamai ir narkotikų gamybos laboratorijas. Juk jų „tradicinio“ verslo draudimas taip pat pažeidžia romų teises. Taip pat nepakenktų įpareigoti aplinkinius gyventojus auginti arklius, kad romų bendruomenė turėtų papildomų pajamų. Juodas humoras, tačiau tiesos esama.

Nemokamai gaunamų būstų ir infrastruktūros sutvarkymo romams negana. Jie reikalauja, kad ir komunalinius mokesčius sumokėtų savivaldybė, t.y. mes, piliečiai, kurie apie tokias teises ir privilegijas nė nesapnavo. Miesto valdžia, sprendžiant iš vicemero retorikos, taip pat būtų nieko prieš, jei tik turėtų pinigų. Tačiau kol kas turi tik 50 mln. litų skolų.

Ričardas Čekutis
Pabandykite nesumokėti komunalinių mokesčių! Iš pradžių jums suskaičiuos delspinigius, paskui viską atjungs, o galų gale į jūsų duris pasibels antstoliai ir netrukus atsidursite gatvėje. Ar bent vienas antstolis buvo tabore, kurio gyventojai iki šiol net nežino, kur ir kaip tuos mokesčius reikia mokėti?
Romai reikalauja ir sklypo mieste (blogiausiu atveju – šalia miesto) neva savo verslui plėtoti. Žinoma, nemokamai. Savivaldybė kol kas tokio sklypo neranda... Sakytum, anekdotas, tik nelabai juokingas.

Romų užtarėjai ir mylėtojai taip pat galėtų būti nuoseklūs, nors tai ir neįmanoma. Jeigu jiems labai nepatinka, kad vienos tautybės bendruomenės turi daugiau teisių už kitas, kodėl gi nesipiktina, kad romai dirbtinai išskiriami iš visų kitų? Arba kodėl jie virkauja dėl labai prastų romų gyvenimo sąlygų, tačiau nekreipia dėmesio į tai, kad į naujus modernius jiems siūlomus socialinius būstus net 70 proc. taboro gyventojų kategoriškai atsisako persikelti? Vadinasi, ne taip jau bloga ten gyventi – už nieką nemokėti ir vis reikalauti naujų privilegijų. Arba galbūt susimąstoma, kad gyvendamas kaip visi neteksi privilegijų, o „teisių gynėjai“ neteks dalies savo be galo prasmingos veiklos.

Kai valstybė dirbtinai sukuria privilegijų precedentą vienos bendruomenės ar visuomenės grupės atžvilgiu, atsiranda pagunda ir kitiems pamąstyti apie tą patį. Kas atsitiks, jeigu visi staiga pradės elgtis lygiai taip pat? Pabandykite nesumokėti komunalinių mokesčių! Iš pradžių jums suskaičiuos delspinigius, paskui viską atjungs, o galų gale į jūsų duris pasibels antstoliai ir netrukus atsidursite gatvėje. Ar bent vienas antstolis buvo tabore, kurio gyventojai iki šiol net nežino, kur ir kaip tuos mokesčius reikia mokėti? Teisingai, nebuvo.

Miesto valdininkai įpratę skėsčioti rankomis ir dejuoti, kad esą nieko neįmanoma padaryti. Įmanoma. Sakote, romai nori įteisinti savo nelegalius statinius? Labai puiku, įteisinkime – tegul sumoka už visas tokio įteisinimo paslaugas notarams ir registrų centrams. Tuomet už dešimtmečiais nesumokėtus mokesčius, apskaičiavus visus delspinigius, reikėtų konfiskuoti jau legalią nuosavybę, pagal galiojančius įstatymus aprašant tokį turtą – juk visiems kitiems tokia tvarka taikoma.

Štai ir paprastas atsakymas į amžiną klausimą, ką daryti. Ir tik nereikia savęs ir visuomenės gąsdinti Strasbūrais ar Europa – įstatymui turi būti lygūs visi, net ir tokie ypač mūsų kultūrą praturtinantys taborai.

Autorius yra Seimo narės Dalios Kuodytės padėjėjas.