Vienam Suvalkijos gyventojui teisingumo tarnų paskelbtas nuosprendis pranoko visas lig šiol teismuose nagrinėtas bylas – ne kartą girdėjome, kad vaikų prievartautojai dėl įrodymų stokos išteisinami, tačiau šįkart teisėjams net nekilo abejonių dėl nuteistojo kaltės. Jie tik nusprendė, kad vaiką skriaudusio vyriškio nereikia ilgam sodinti į kalėjimą.

Jeigu trejus metus prievartauji vos šešerių metukų mergaitę, tačiau turi darbą ir esi charakterizuojamas teigiamai, vadinasi gali sulaukti pačios švelniausios bausmės. Už seksualinę prievartą prieš mažamečius vaikus Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę nuo 3 iki 13 metų, todėl neabejotinai galima konstatuoti - LAT yra humaniškiausias teismas Lietuvoje.

Turėtume gerbti teismų nuosprendžius, tačiau pagrįstai kyla klausimas – kas atsitiko Lietuvos teisėjams, kurie aktyviai gina ne nukentėjusių vaikų, o jų prievartautojų teises?

Dainius Sinkevičius:
Užtardami prievartautojus teismai gimdo nebaudžiamumo jausmą. Štai pavasarį dėl dviejų berniukų prievartavimo dėl įrodymų stokos išteisintas šiaulietis buvo paleistas į laisvę ir netrukus vėl sėdo už grotų – nuskriaudė dar vieną vaiką.

Ją prievartavęs vyras į laisvę išeis po trijų metų, nors nusikaltimas, kurį jis padarė, Lietuvoje yra priskiriamas prie labai sunkių. Tačiau akivaizdu, kad ši sąvoka galioja tik popieriuose. Realiame gyvenime teisėjai tampa akli.

Kaip galima konstatuoti, kad daugiau kaip trejus metus mažametę mergaitę seksualiniai prievartavęs vyriškis „gyveno normalų gyvenimą“?

Kokį tada gyvenimą gyveno prievartaujamas vaikas?

Aukščiausiasis Teismas savo žodį šioje istorijoje jau pasakė – prievartautojui sušvelnino bausmę nuo 6 iki minimalios bausmės - 3 metų. Ir padėjo tašką, nes daugiau niekas negalės pakeisti neskundžiamo kasacinio teismo nuosprendžio.

Jeigu tokią teismų praktiką pradeda formuoti pats Aukščiausiasis Teismas, vadinasi, jos turės laikytis ir kiti teismai. Tačiau tada tampa neaišku, kam reikalingas Baudžiamasis kodeksas, kuris nėra gailestingas prievartautojams? Akivaizdu, politikai turi susigriebti – sugriežtinę bausmes už lengvus nusikaltimus jie pamiršo, kad labiausiai pažeidžiamą visuomenės dalį – vaikus – nuskriaudę nusikaltėliai baudžiami dar švelnesnėmis bausmėmis.

O gal reikia laukti, kol koks nors iškrypėlis užpuls politiko nepilnametę dukrą ir ją išniekins? Neduok Dieve.

Užtardami prievartautojus teismai gimdo nebaudžiamumo jausmą. Štai pavasarį dėl dviejų berniukų prievartavimo dėl įrodymų stokos išteisintas šiaulietis buvo paleistas į laisvę ir netrukus vėl sėdo už grotų – nuskriaudė dar vieną vaiką.

Įtariamasis dar laukia teismo. Jeigu jį pripažins kaltu, neabejojama, kad pedofilas skųsis aukštesnės instancijos teismams. Neduok Dieve...