Iš pradžių buvo Nepriklausomų valstybių sandrauga (NVS, 1991 12 08). Netrukus atsirado rusiškasis NATO variantas Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija (KSSO, 1992 05 15), paskui įkurta Rusijos ir Baltarusijos sąjunga (1999 12 08), Eurazijos ekonominė sandrauga (EvrAzEs, 2000 10 10), pagaliau – Muitų sąjunga (MS, 2007 10 06), o nuo 2012 01 01 pradės veikti Vieningos ekonominės erdvės (VEE) projektas.

Dabar į šį paradą įsijungė ir lapkričio 18 d. Maskvoje Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano vadovų pasirašyta Eurazijos ekonominės sąjungos (EAES) deklaracija, numatanti, kad pati naujos struktūros idėja bus realizuota iki 2015 m. Ji materializuosis, kai MS parengs vieningą teisės aktų bazę, o VEE privilios daugiau šio darinio dalyvių.

Atgaivinti Sovietų Sąjungos modelį laikas pasirinktas simbolinis: netrukus sukaks 20 metų, kai Belovežo (Baltvydžio) girioje, Viskulių kaime, Baltarusijos, Rusijos ir Ukrainos vadovai Stanislavas Šuškevičius, Borisas Jelcinas ir Leonidas Kravčiukas konstatavo, kad SSRS iširo ir susikūrė NVS. Faktinis Sovietų Sąjungos galas įvyko per pačias katalikų Kalėdas, gruodžio 25 d., kai atsistatydino M.Gorbačiovas.

EAES trijulė dabar kitokia: Ukrainos vietą joje užėmė Kazachstanas. Bet jei prieš 20 metų Minskas buvo lygiavertis šio triumvirato partneris, tai naujoje sąjungoje jam teks autsaiderio vaidmuo, rašo Baltarusijos laikraštis „Ežednevnik“. Juk Baltarusija neturi nei naftos, nei dujų, jos ekonomika grimzta į gilią duobę, tad teks nuolat prašyti išmaldos Maskvoje ir Astanoje.

Ilgametis Kazachstano lyderis N.Nazarbajevas šią idėją pasiūlė dar 1994 m., bet tais metais kaip tik į valdžią Baltarusijoje atėjo A.Lukašenka, o pro B.Jelciną tik ką buvo praūžęs pučas. Ir štai atsakymą šių metų spalį laikraštyje „Izvestia“ davė V.Putinas, savo straipsnyje priminęs, kad atėjo laikas buvusių sąjunginių respublikų realiai integracijai.

Iš tiesų, jam laikas patogus. V.Putinas tikisi kitų metų kovą trečią kartą būti išrinktas Rusijos prezidentu ir faktiškuoju naujos-senos SSRS valdovu. Ne šiaip sau JAV Ajovos valstijos laikraštis „Iova State Daily“ perspėja, kad „jau pensinio amžiaus 2024 m. sulauksiantis KGB pulkininkas svajoja dienas nugyventi imperatoriumi“, kuris kažkada apgailestavo, kad SSRS žlugimas buvo „didžiausia XX-ojo amžiaus geopolitinė tragedija“.

Akivaizdu, kad V.Putinas neapsiribos trimis EAES nariais. Žurnalas „Forbes“ mano, kad Maskvą ypač domina Ukraina su 45 mln. gyventojų ir 137 mlrd. eurų BVP pernai. Bet kol kas ją atbaido Kijevo sudaryta Asocijuotos narystės ES sutartis ir kiek baugina autoritarizmu atsiduodanti byla prieš J.Tymošenko. Kita vertus, prezidentas V.Janukovyčius nėra nesukalbamas, o geriausia Maskvos korta derybose su juo – nafta ir dujos.

Kremlius žengs dar toliau. Kaip praneša Bulgarijos naujienų agentūra „Sofia News Agency“, Rusijos ekspertų nuomone Bulgarija turi tapti viena iš Rytų Europos šalių, kurią „reikia pakviesti prisijungti“ prie V.Putino kūdikio EAES. Apie tai buvo kalbama valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ apskritajame stale. O toliau dar gražiau: vilionių tinklą ketinama užmesti net Suomijai, Vengrijai, Čekijai, Vietnamui, Kubai ir Venesuelai...

Ne, apie Baltijos šalių prisijungimą prie EAES irgi nenutylima. Bet Kremliaus sirenų giesmė truputį kitokia. Antai, viename šovinistiniame Rusijos portale skaitau kažkokio „Jasinios“ pseudonimu prisidengusio autoriaus svarstymus. Tariamas istorikas įrodinėja, kad baltarusių tautos niekada nebuvo, nes dar 1459 m. išleistame Nikolajaus Kuzanskio Vidurio Europos žemėlapyje vietoj „Belaja Rusj“ buvo užrašyta „Moscovia“. Baltarusija kaip valstybinis administracinis vienetas atsiradęs tik 1919 m. (keletą mėnesių egzistavęs bolševikinis LITBELas), o visais laikais čia buvusi „Didžiosios Lietuvos“ teritorija.

Bet ir čia, toliau mintį rutulioja „Jasinia“, buvusi slavų erdvė, kurioje, anot Berestovo metraščių, „kunigaikščių vardai buvo slaviški, o ir žmonės kalbėjo slaviškai“.

Kitaip sakant, jeigu jau tai slavų valdos, tai paskui Baltarusiją ir Lietuvai atkelti vartai į Eurazijos ekonominę sąjungą. Viena kliūtis: mūsų šalis jau daugiau kaip 7 metus pasirinkusi kitas sąjungas, kuriose nėra imperatorių, diktatorių ir nedemokratinių režimų. Tiesa, dažnai spekuliuojama ir tuo, kad ES susiduria su euro zonos problemomis.

Neseniai V.Putinas diskusijų klube „Valdajus“, kaip rašo Paryžiaus „Le Figaro“, be perstojo mokė Europą, kaip išbristi iš skolų krizės, grasino euro ir visos Bendrijos žlugimu, o S.Berlusconį vadino „vienu iš garsių Europos politikos mohikanų“, gal kiek turinčių polinkį į „epatažą (polinkį stebinti, žavėti, dumti akis publikai – Č.I.) pagal moterišką liniją“.

Iš vienos pusės, gąsdindami ES žlugimu, iš kitos – avansu liaupsindami naująją Eurazijos sąjungą, Maskvos viešųjų ryšių technologai lyg ir siūlo pasirinkimą. Kartu jų daromas spaudimas ir keliama ekonominė ir politinė grėsmė Baltijos šalims tarsi papildo arsenalą priemonių, kuriomis bandoma renovuoti seną iširusią mašiną, kuriai dabar ir dalių nėra.

O gal kai kurie ypač versti mūsų veikėjai gerai paieškoję surastų? Juk sirenų balsai tokie viliojantys...